Definice, která je zakotvena v zákoně 258 a vyhlášce ministerstva zdravotnictví ČR 252. Pitná voda „je zdravotně nezávadná voda, která ani při trvalém.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pro úvod bych se rád podíval na koloběh vody
Advertisements

autor: Jakub Jirák, 8. ročník
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Voda Stejně jako vzduch, světlo a teplo je i voda neživou součástí přírody a nezbytnou podmínkou života na naší planetě. Vodu přijímáme spolu s potravou,
VY_32_INOVACE_ 04 - Znečišťování vod
Znečišťování vodních zdrojů.
VY_32_INOVACE_G Voda Opakovací otázky
Hydrosféra.
Vše o vodě a jejich vlastnostech.
Integrovaná střední škola, Slaný
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Voda Rozdělení vody: -pevné - led a sníh -kapalné – voda
Voda Veronika Drzková, 2.E.
Technologie na úpravu pitné vody Eva Košarišťanová.
Voda a vzduch = základ života
PŘÍRODNÍ SLOŽKY A OBLASTI ZEMĚ II.
Pitná voda Mgr. Helena Roubalová
ZŠ a MŠ Olšovec, příspěvková organizace a informační gramotnosti I/2
VODA Kateřina Beranová.
Voda Co o ní víme?.
VY_32_INOVACE_08 - VODA, KOLOBĚH VODY
Voda.
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_BI614 Jméno autora:Mgr. Lucie Křepelová Třída/ročník3. ročník.
Voda Zpracoval: Lukáš Holý.
VODA Lukáš Mráček, 2.L VOS a SPŠE Božetěchova 3, Olomouc.
Ekologie a životní prostředí- Ochrana sladkých vod
Zdroje pitné vody.
Hydrosféra Filip Bordovský.
Zpacoval:Miroslav Trumpeš
Voda Jaroslav Martykán 79974
Výuková prezentace pro 4. ročník ZŠ, Přirodověda Jan Mayer.
Co je to vlastně voda? Klára Boháčová.
Hydrosféra Anotace Prezentace zpracovává informace o vodstvu na Zemi, jejím významu, seznamuje se základními pojmy z oblasti hydrosféry, oběhem vody na.
Voda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Půčková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Vzduch ( environmentální příručka – 5.ročník )
Opakování voda, vzduch.
Krajina a životní prostředí
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky SVĚTOVÝ.
Voda je jedna z nejdůležitejších látek na Zemi. Převážná část 97% tvoří oceány a moře (slaná voda). jezera a řeky tvoří 3% (sladká voda), a 2% tvoří.
RYBNÍK JAKO CELEK.
Klikněte pro vložení textu DNY ZEMĚ 2015 Zabezpečení pitné vody Krajská hygienická stanice Jihomoravského kraje se sídlem v Brně se sídlem.
VODA.
Voda Zbožíznalství 1. ročník Voda - nejrozšířenější sloučenina - zároveň velmi vzácný zdroj, kterého ubývá.
Zákoucká Lucie Mlynářová Dominika ZŠ CHRASTAVA vODA Déšť nikdy nepadá jen na jedinou střechu.
Hydrosféra. obsah úvod skupenství vody výskyt vody v přírodě zásoby vody význam vody funkce vod použití vody oběh vody kontrolní otázky.
Voda Mgr. Helena Roubalová
1 VODA Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, příspěvková organizace VODA / DUM/ VYDMUCHOV/ OWCZARZOVÁ / ČLOVĚK A PŘÍRODA/ 010 Autor:
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška Anotace: Výklad nového učiva. Autor: Mgr.Eva Palovská,2011 Ověření ve výuce: 5. 3.
VODA vodárna a čistírna odpadních vod Jaké existují druhy vod dle obsahu nečistot? pitná - musí být zdravotně nezávadná - získává se z podzemí či úpravou.
záznam o odběru vzorku Anotace: Prezentace slouží k přehledu tématu rozbory vod – anionty ve vodách Je určena pro výuku ekologie a monitorování životního.
Neživá příroda - voda. Voda Voda je součástí neživé přírody, patří mezi kapalné látky. Voda je bezbarvá (průhledná) látka, bez vůně a bez chuti. Nemá.
NEŽIVÁ PŘÍRODA VLASTNOSTI VODY.
Základy ekologie pro střední školy 1. CZ.1.07./1.5.00/
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Součásti neživé přírody
Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět
Voda hydrosféra základní podmínka života (tělo člověka – 60 – 70%vody)
VODA Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_52_INOVACE_528.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze školám"
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Globální problémy lidstva globální problémy týkají se celého lidstva ohrožují samotnou existenci člověka.
Voda – oběh vody Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné.
Výchova ke zdraví VY_32_INOVACE_05_20_nekvalitní voda.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
NEŽIVÁ PŘÍRODA Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními znaky a dělením neživé přírody.
Druhy vod.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Libhošť 90, příspěvková organizace Autor: Mgr. Monika Hanzelková Reg.číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Blanka Machovcová
Transkript prezentace:

Definice, která je zakotvena v zákoně 258 a vyhlášce ministerstva zdravotnictví ČR 252. Pitná voda „je zdravotně nezávadná voda, která ani při trvalém požívání nevyvolá onemocnění nebo poruchy zdraví přítomností mikroorganismů nebo látek ovlivňujících akutním, chronickým či pozdním působením zdraví fyzických osob a jejich potomstva, jejíž smyslově postižitelné vlastnosti a jakost nebrání jejímu požívání a užívání pro hygienické potřeby fyzických osob.“ Pitná voda patří k základním životním potřebám a její odpovídající příjem je nejen podmínkou pro správné fungování všech procesů v lidském těle, ale přispívá i k duševní pohodě člověka. Pokud její kvalita neodpovídá hygienickým požadavkům, může způsobit různé zdravotní problémy akutního či chronického rázu. Riziko spojené s nevhodnou kvalitou nelze vyloučit u žádné vody, bez ohledu na to, zda se jedná o vodu z vodovodu nebo studny, o vodu upravenou nějakým zařízením nebo vodu balenou.

Můžeme sice ekologicky vyčistit náš domácí odpad, přesvědčit rolníky, aby nepoužívali tolik umělých hnojiv, ale odpadní vody z továren jsou jiný případ. Průmysl používá vodní toky jako levný prostředek ke zbavení se odpadu. V každé zemi existují předpisy, které mají zabránit průmyslovému znečišťování vod, ale tyto předpisy se často porušují. Výtoky z továren často znemožňují zpracování odpadu v kanalizaci, které spoléhá na činnost bakterií. Některé typy je totiž zabíjejí. Lidé v průmyslových zemíc jsou značně nepokojeni odpadními vodami z továren. Mnohé z těchto látek končí v síti s pitnou vodou. Hladina chlórových rozpouštědlech přesahuje doporučenou normu v 10 % britských studní. Ve zbytku Evropy a v Severní Americe. Ve vodě se hromadí těžké kovy, oxidy kovů i vedlejší produkty farmaceutického průmyslu.

Zdá se, že se v jezerech vyskytuje pouze voda stojatá, ve skutečnosti však cirkuluje a neustále se obměňuje. Dešťová, říční a voda z potoků vtéká do jezer a zase je opouští prostřednictvím řek, potoků a podzemních vod. Běžně je objem přitékající a odtékající vody v rovnováze. To vysvětluje, proč se zdá, že vodní hladina je stále na stejné úrovni. Plocha oceánů tvoří 70,8%, pevnina 29,2%. Nejvíce vody tedy najdeme v oceánech. Jak se tedy dostala i vysoko do hor? Slunce ohřívá vodu v mořích a způsobuje tak její vypařování. Pára stoupá a v určité výšce vytváří mraky, které se pohybují v atmosféře. Tato voda zkondenzuje a padá k zemi jako déšť, nejčastěji v horách a vyšších polohách, v jezerech nebo vytváří potoky a řeky, které vtékají zpět do moře. Tímto způsobem se do moří a oceánů dostávají soli obsažené v půdě. Toto nazýváme koloběh vody. 1. vypařování - 2. kondenzace - 3. srážení - 4. déšť, prosakování - 5. vodní toky - a opět vypařování…