Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Voda.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Voda."— Transkript prezentace:

1 Voda

2 Člověk dokáže 30 dní nejíst 3 dny nepít 3 minuty nedýchat
Aktualizovala Jana Krátká

3 Graf zastoupení vodstev a souše na Zemi

4 Stratosféra na Zemi sladká voda moří a oceánů (rozpuštěno asi 3,5 % jiných látek, především solí) voda měkká (obsahuje malé množství rozpuštěných minerálních látek) voda tvrdá (obsahuje větší množství rozpuštěných minerálních látek) voda minerální (obsahuje velké množství rozpuštěných minerálních látek a plynů, hlavně CO2)

5 Podle účelu využití

6 Podle účelu využití

7 Odhadované zásoby vody
Voda na Zemi Odhadované zásoby vody oceány a moře podzemní vody ledovce jezera a močály atmosféra a řeky Objem v milionech km3 1370 100 30 4 0,0132

8 Objem sladkých vod v milionech km3

9 Koloběh vody v přírodě

10 Ekologie vodstev Toto znečištění je dlouhodobé, desítky až stovky let.
Povrchové vody vodní toky a nádrže jsou zatěžovány odpady z průmyslu, ze zemědělské výroby a kanalizačními splašky. Nejčastější příčiny znečištění jsou: ropné produkty, kaly z čistíren odpadních vod s obsahem těžkých kovů, dusíkaté látky, saponáty a fosfáty z pracích lázní Spodní vody pronikají do ní pesticidy, silážní šťávy, močůvka, organická rozpouštědla, kyanidy, saponáty a sloučeniny těžkých kovů. Toto znečištění je dlouhodobé, desítky až stovky let.

11 Ke znečišťování moří dochází
při námořní dopravě (haváriemi ropných tankerů), prostřednictvím znečištěných vodních přítoků. Tenké ropné povlaky na většině moří ohrožují celosvětovou: produkci kyslíku hynutím planktonu snižuje se výnos rybolovu znehodnocuje se mořské pobřeží pro život i rekreaci Nejvíce jsou postižena moře Baltské a Středozemní.

12 Vodárny a.s. Organizační diagram


Stáhnout ppt "Voda."

Podobné prezentace


Reklamy Google