Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL"— Transkript prezentace:

1 DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_EK05 Název školy Církevní střední odborná škola Bojkovice Husova 537, Bojkovice 68771 Autor RNDr. Anna Priessnitzová Vzdělávací oblast Přírodovědné vzdělávání Vzdělávací obor Základy přírodních věd - ekologie Tématický okruh Ohrožování základních složek biosféry Téma Znečišťování vody Ročník 1. M Datum tvorby Anotace Prezentace motivuje žáky k zájmu o celosvětové znečištění vod. Účelem je získání orientace v pojmech : eutrofizace, zdroje znečištění vody, možnosti řešení znečištění vod. Metodický pokyn Prezentace je určena k výkladu učiva. Navazuje na ni pracovní list, který slouží k zopakování a doplnění učiva. Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora.

2 Znečišťování vody

3 Znečišťování zdrojů sladké vody
Sladká voda je podmínkou existence života lidstva. Za posledních 50 let stoupla o 200 %. 75 % vody se využívá na zavlažování, 20 % spotřebuje průmysl, zbytek domácnosti V rozvojových zemích je nedostatek nezávadné pitné vody, což způsobuje vážné zdravotní problémy obyvatel. Znečišťování povrchových vod celosvětově stoupá, do řek se dostávají odpadní vody z průmyslových podniků, pesticidy a hnojiva ze zemědělství, kyselé srážky, toxické látky – organické sloučeniny a těžké kovy.

4 Znečištění moří a oceánů
Oceány a moře představují 97 % vody na Zemi. Chemické znečištění – havárie ropných tankerů, těžba ropy z mořského dna, lodní provoz,znečištění z pevniny – odpadní vody. Živiny způsobují eutrofizaci (Černé a Baltské moře). Ukládání kontejnerů s radioaktivním odpadem na mořské dno, havárie jaderných ponorek, plavidla s jadernou výzbrojí – nebezpečí radioaktivního zamoření oceánů a moří. Nejvíce znečištěné moře : Baltské, Středozemní, Černé,Severní, Japonské, Perský záliv.

5 Při haváriích ropných tankerů anebo haváriích ropných plošin kde se těží ropa z mořského dna, dochází k úniku ropy do moře a vzniká ropná skvrna. Ropné látky jsou lehčí než voda, plavou na jejím povrchu a vytváří tak mikrofilm, který je nebezpečný pro život, protože nepropouští kyslík. Vodní živočichové a ptáci jsou obaleni ropou, většina z nich zahyne.

6 Eutrofizace Je způsobena unikáním minerálních látek (fosforečnany a dusičnany z pracích prášků a hnojiv) do odpadních vod. Dojde pak k přemnožení řas, sinic a fytoplanktonu. Vodní hladina zarůstá, ubývá kyslíku, vymírají ryby a další vodní živočichové.

7 Faktory způsobující znečištění vody
Patogenní organismy – viry, bakterie a prvoci, ohrožují zdraví, pronikají z odpadních vod lidských sídel, ze zemědělské výroby, skládek tuhého odpadu. Voda se nedá použít ani k zavlažování. Rozklad organických látek – odpadní vody z potravinářského, textilního a papírenského průmyslu při rozkladu spotřebovávají kyslík, vodní živočichové a rostliny pak hynou. Nadměrný obsah živin – spláchnutím z polí, septiků, hnojišť způsobí eutrofizaci. Toxické kovy – Hg,Pb,Zn,As,Ni,Cr,Cu z těžby a zpracování rud, z chemického průmyslu.

8 Organické látky – při zpracování uhlí a ropy, výrobě barev a laků, pesticidů, aromatické uhlovodíky, PCB, DDT, organická rozpouštědla. Kyselé srážky – spalováním uhlí, ropy a plynu unikají do ovzduší oxidy dusíku a síry, v ovzduší se z nich tvoří kyseliny, s deštěm a sněhem se dostávají do jezer a řek. Suspenze – kaly, nepropustnost vody pro světlo brání fotosyntéze. Odpadní teplo – únik z továren i domácností, snížení množství kyslíku ve vodě, vyšší obsah patogenních bakterií. Radioaktivní látky – při těžbě a zpracování uranové rudy, havárie jaderných elektráren.

9 Perspektivy řešení znečištění vody
V ČR je asi 60 % délky všech vodních toků znečištěno. Řešení : budování čistíren odpadních vod, zabránit pronikání hnojiv, pesticidů, močůvky do vodních toků. Ochrana podzemních vod – zabránění prosakování škodlivých látek. Regulovat meliorace, které odvodňují krajinu, respektovat funkci mokřadů v krajině, uvážlivé stavby vodních děl, H2O šetření vodou v domácnostech i průmyslových provozech.

10 citace Citace a zdroje Mudrychová ,Jitka , Mudrych, Karel : Maturitní otázky ekologie, Třebíč : Nakladatelství Radek Veselý, 1999


Stáhnout ppt "DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL"

Podobné prezentace


Reklamy Google