Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Zákoucká Lucie Mlynářová Dominika ZŠ CHRASTAVA vODA Déšť nikdy nepadá jen na jedinou střechu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Zákoucká Lucie Mlynářová Dominika ZŠ CHRASTAVA vODA Déšť nikdy nepadá jen na jedinou střechu."— Transkript prezentace:

1 Zákoucká Lucie Mlynářová Dominika ZŠ CHRASTAVA vODA Déšť nikdy nepadá jen na jedinou střechu.

2 Svět trápí nedostatek vody-budeme pít vlastní moč? Měníme moč na vodu! "Už nyní se řada lidí potýká s nedostatkem čerstvé pitné vody," prohlásil Britt v televizním pořadu AOL News. Jako konkrétní příklad uvedl oblast Phoenixu, která je v současné době zásobovaná pitnou vodou z přírodních zdrojů vzdálených až 230 kilometrů. Předpověděl, že v následujících letech se města na západě USA budou muset vydat stejnou cestou jako Orange County. Zde se ve filtračních zařízeních denně “přemění” 90 000 galonů odpadních vod na 75 000 galonů pitné kohoutkové vody. Nedostatek vody ve světě.

3 Voda je na první pohled jednoduchá chemická sloučenina. Jednu molekulu vody tvoří dva atomy vodíku a jeden atom kyslíku, a vzorec H2O celkem určitě patří k nejznámějším chemickým vzorcům na světě. Čistá voda je čirá bezbarvá tekutina, bez chuti a zápachu, taje při teplotě 0 °C, vaří se při 100 °C a při teplotě 3,98 °C má nejvyšší hustotu (1 000 g.cm–1). Voda je nejrozšířenější sloučenina na Zemi a v přírodě se běžně vyskytuje ve skupenství plynném, kapalném i pevném. Má neutrální pH, při 25 °C je jeho hodnota 7. Co je voda?

4 Pitná voda je zákonem definovaná jako voda, která je zdravotně nezávadná, která ani při trvalém požívání nevyvolá onemocnění či jiné poruchy zdraví díky přítomnosti mikroorganismů nebo látek ovlivňujících akutním, chronickým či pozdním působením zdraví člověka a jeho potomstva, je to voda, jejíž smyslově postižitelné vlastnosti a kvalita nebrání jejímu požívání a užívání pro hygienické potřeby. Pitnou vodu můžeme získat prakticky pouze dvěma způsoby – čištěním a chemickou úpravou povrchové vody nebo čerpáním z přirozeně chráněných podzemních zdrojů. Pitná voda.

5 Kvůli negativnímu působení člověka na životní prostředí je však pitná voda stále vzácnější. V současnosti se vyrábí více než 80 000 chemických látek, z nichž vzniká chemický odpad, který nakonec často skončí − stejně jako i výrobky z těchto látek − v povrchových vodách. Ty jsou přitom nejčastějším zdrojem pitné vody. Se stoupajícím počtem vyráběných chemikálií proto narůstá na objemu i definice normy pro kvalitu pitné vody. Zvyšuje se tak samozřejmě i nutnost pitnou vodu z povrchových zdrojů chemicky čistit a upravovat. Časopis National Geographic navíc upozorňuje na další znečišťovatele vody – léky. Spotřeba léků neustále roste a ty se z lidského organismu dostávají do odpadních vod. Současné čističky si s nimi zatím neporadí a tak tyto vody tečou do řek. Znečištování se zrychluje.

6 Každý se může sám rozhodnout, jakou a jak kvalitní vodu chce používat. Veřejně dostupných informací o kvalitě vody je dnes dostatek. Informace o ní poskytují jak dozorové a regulatorní orgány, tak i dodavatelé různých druhů vod. Kromě nich navíc existuje množství odborných studií zabývajících se různými dalšími aspekty znečištění pitné vody, která sice může vyhovovat normám, ale pro potřeby konzumenta, který chce co nejvíce chránit své zdraví, nemusí být optimální. Každý uživatel tak může posoudit kvalitu jemu dostupné vody a rozhodnout se, jak kvalitní vodu bude používat. Rozhodnutí je na vás.


Stáhnout ppt "Zákoucká Lucie Mlynářová Dominika ZŠ CHRASTAVA vODA Déšť nikdy nepadá jen na jedinou střechu."

Podobné prezentace


Reklamy Google