Prezentace pro seminář: Podpora a možnosti využití dotací pro podnikatele na venkově Rusava, 11. 9. 2009 Dotace pro venkov.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Postup při zpracování projektu do PRV 27. – Mgr. Michal Jarolímek.
Advertisements

Možnosti dotací a grantů pro CR v roce • Projektová dokumentace • Souhlas stavebního úřadu • Vyřešené majetkové vztahy k nemovitostem • Prostředky.
Školení pro žadatele – I. výzva 2013 MAS Podhůří Železných hor
1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení a služby 3) Ochrana kulturního dědictví 4) Investice do lesů 1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení.
Téma: Ekonomická problematika zemědělských podniků
Představení Fichí I. Výzvy (2008/VYZ – 1) MAS sv. Jana z Nepomuku Místní akční skupina sv. Jana z Nepomuku.
Prezentace pro projekt : Pelhřimovsko za vzděláním Podnikatelské příležitosti venkova " Projekt je financován z prostředků EAFRD v rámci Programu rozvoje.
Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova Program rozvoje venkova na období Diverzifikace hospodářství venkova ing. Emil Machálek, CSc.
Přehled fichí Budujeme region se společnou budoucností Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Program rozvoje venkova ČR a podpora podnikatelů
Program EKO – ENERGIE Výzva III Ing. Andrea Dostálová Datum: Přednášející:
Školení členů i nečlenů– 4. Výzva MAS MAS Královská stezka o.p.s.
Veřejná podpora pro energeticky úsporné projekty
ŠUMAVA: Dotační příležitosti pro podnikatelské subjekty v letech
Dotace pro oblast chmelařství z Programu rozvoje venkova
Operační program Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství Ministerstvo zemědělství Odbor Řídící orgán OP.
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Program rozvoje venkova ČR na období Osa 4 Leader Ing. Kateřina Adamcová, oddělení metodiky Osy 4 PRV.
1. Ochrana kulturního dědictví Obnova a rozvoj vesnic Občanské vybavení a služby Investice do lesů 2.
Region Jihozápad bude mít v letech k dispozici téměř 18 miliard korun na podporu investičních projektů Dostupnost center -
Opatření III.2.1 Obnova a rozvoj vesnic, občanské vybavení a služby Podopatření III Obnova a rozvoj vesnic Přerov, Hotel Fit Program rozvoje.
Školení MAS Podhůří Železných hor o.p.s. k 2. výzvě v roce 2011 Přednášející: Jiří Zápotočný, ředitel o. p. s. Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova:
Vymezení Fiche Podpora podnikání v oblasti cestovního ruchu.
FICHE Objasnění dokumentu MAS ZNOJEMSKÉ VINAŘSTVÍ, o.s.
Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova European Agricultural Fund for Rural Development (EAFRD) OSA I Ing. Zuzana Dvořáková odbor Řídící orgán OP.
1 1 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova : Evropa investuje do venkovských oblastí „ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací.
Místní akční skupina SPOLEČNÁ CESTA Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Program rozvoje venkova ČR na období Olomouc Šumperk
III.1.3 Podpora cestovního ruchu ÚZPI dne 18. října 2007.
Luhačovské Zálesí, o.p.s. Prezentace společnosti.
Opatření (Fiche) SPL Budoucnost založená na tradici Návrh opatření pro Výzvy roku 2009 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova Evropa investuje do.
Volnočasové projekty a EU financování
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Mgr. Alena Lehmannová Nýrsko PROGRAMY PODPORY EKOLOGICKY ŠETRNÝ CESTOVNÍ RUCH, OCHRANA ŽP.
Budujeme region se společnou budoucností II Návrh fichí Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
3. VÝZVA MAS LUHAČOVSKÉ ZÁLESÍ. Fiche 2: Rozvoj drobného a malého podnikání Hlavní opatření III.1.2. – Podpora a zakládání podniků a jejich rozvoje Cíl.
„Budujeme region se společnou budoucností“ realizace programu Leader Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Místní akční skupiny Prezentace pro seminář: Podpora a možnosti využití dotací pro podnikatele na venkově Rusava,
Konkurenceschopnost – podmínka úspěchu podnikání v zemědělství I Čejkovice Získávání prostředků z dotačních titulů PRV Seminář Okresní agrární.
„Budujeme region se společnou budoucností“ „Budujeme region se společnou budoucností“ realizace SP LEADER Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova:
Program rozvoje venkova a problematika DPH Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace
Upřednostňujete vlastní podnikání? Ing. Petr Mareš Trh pracovních příležitostí 2011 pro studenty AF Mendelu v Brně 20. dubna 2011.
Program rozvoje venkova ČESKÉ REPUBLIKY na období 2007 – 2013.
III.1.1. Diverzifikace činností nezemědělské povahy opatření je zaměřeno na realizaci jednotlivých aktivit ve venkovských oblastech v rámci diverzifikace.
1 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova : Evropa investuje do venkovských oblastí „ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací.
Sdružení obcí Jablunkovska Jablunkov; 26. června 2015 Připravenost na nové plánovací období.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Podnikání a zemědělství.
MAS ORLICKO a podpora cestovní ruchu. Co je MAS ORLICKO MAS - Místní akční skupina (z ang. „Local Action Group – LAG“) Nezisková organizace – občanské.
PROJEKTY SPOLUPRÁCE Velichovky, 22. června 2009 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Cestovní ruch.
Osa III.  cíl: zvýšení kvality života ve venkovských oblastech a diverzifikace hospodářství venkova  představuje 16,93 % alokace PRV (cca 2,59 mld.
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Fiche 5 – Relax v lese Článek 25 Neproduktivní investice v lesích
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
Jak získat peníze na zahájení podnikání na venkově ?
3. kolo Programu rozvoje venkova 2014 – 2020
Seminář pro žadatele Výzva č. 1 PRV
Program rozvoje venkova 2007 – 2013 – Osa III
MAS Lípa pro venkov z.s. Monitoring a evaluace
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA (PRV)
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
Seminář k výzvě č. 1 MAS Lanškrounsko z PRV 17. 7
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
Fiche 5 – Relax v lese Článek 25 Neproduktivní investice v lesích
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
Transkript prezentace:

Prezentace pro seminář: Podpora a možnosti využití dotací pro podnikatele na venkově Rusava, Dotace pro venkov

Obsah: 1)Program rozvoje venkova 2)Opatření I.1.1 Modernizace zemědělských podniků 3)Opatření I.1.3 Přidávání hodnoty zemědělským a potravinářským produktům 4)Opatření III.1.1 Diverzifikace činností nezemědělské povahy 5)Opatření III.1.2 Podpora zakládání podniků a jejich rozvoje 6)Opatření III.1.3 Podpora cestovního ruchu

1) Program rozvoje venkova na období  PRV vychází z Národního strategického plánu rozvoje venkova.  Zajišťuje působení Evropského zemědělského fondu pro rozvoj venkova.  Skládá se z několika prioritních os a opatření: OSA I: Zlepšení konkurenceschopnosti zemědělství a lesnictví OSA II: Zlepšování životního prostředí a krajiny OSA III: Kvalita života ve venkovských oblastech a diverzifikace hospodářství venkova OSA IV: Leader  Příjem žádostí do

Průběh administrace žádosti  Předložení žádosti o dotaci  Administrativní kontrola  Podpis Dohody o poskytnutí dotace  Realizace projektu  Předložení žádosti o proplacení  Udržitelnost projektu 5 let

2) Opatření I.1.1 Modernizace zemědělských podniků Zaměření:  Investice do zemědělských staveb a technologií.  Využití a zpracování biomasy pro vlastní potřebu. Žadatel:  Zemědělský podnikatel (FO nebo PO).  Podnikatelský subjekt, který se z převážné většiny věnuje právě zemědělské činnosti.  Mladý zemědělec - FO, která dosáhla věku 18 let a nepřesáhl věku 40 let ke dni podání žádosti o dotaci. - PO, která je zřízena mladým zemědělcem plnící funkci statutárního orgánu a základním jměním se podílí více než 50 %. Výše dotace:  60 % pro mladého zemědělce ve znevýhodněné oblasti,  50 % pro ostatní zemědělce ve znevýhodněných oblastech,  50 % pro mladého zemědělce v ostatních oblastech,  40 % pro ostatní zemědělce v ostatních oblastech.

Příklady aktivit: Živočišná výroba:  Stáje pro krávy, jalovice, býky (např. výstavba a rekonstrukce stáje, rošty, pevné výběhy atd.)  Boudy pro telata.  Pastevní areály (oplocení, napajedla, krmiště, atd.)  Stáje pro prasnice, dochov selat, výkrm prasat.  Stáje pro ovce, kozy, koně a další. Rostlinná výroba:  Sila a haly pro skladování obilovin a olejnin.  Sklady pro ovoce a zeleninu.  Sklady pro chmel.  Zpracování biomasy.  Skleníky, fóliovníky.  Další zahradnické stavby.

3) Opatření I.1.3 Přidávání hodnoty zemědělským a potravinářským produktům Zaměření:  Podpora výkonnosti zpracovatelských podniků.  Rozvoj nových odbytišť pro zemědělské produkty.  Podpora marketingu zemědělských výrobků.  Zlepšení kvality výrobků, podpora vývoje aplikace nových postupů a technologií. Žadatel:  Výrobce potravin nebo surovin určených pro lidskou spotřebu (mikro, malý a střední podnik).  Zemědělský podnikatel (FO nebo PO) provozující zemědělskou výrobu (mikro, malý a střední podnik).  Výrobce krmiv (mikro, malý a střední podnik). Výše dotace:  Minimální výše způsobilých výdajů je stanovena na Kč.  Maximální výše dotace činí 50 % způsobilých výdajů, ze kterých je stanovena dotace.

Příklady aktivit:  Investice do technologií vedoucí ke zlepšení zpracování zemědělských a potravinářských produktů.  Nákup zařízení pro finální úpravu (balení, značení).  Investice na vybavení laboratoří monitorující kvalitu produktů (hardware, software).  Investice spojené s vývojem aplikací nových produktů, postupů a technologií.  Modernizace zařízení na skladování surovin a výrobků.  Nákup nemovitosti.  A další.

4) Opatření III.1.1 Diverzifikace činností nezemědělské povahy Zaměření:  Realizace aktivit ve venkovských oblastech v rámci činnosti, která směřuje k nezemědělské činnosti s cílem zvýšit ekonomický potenciál. Záměr a) zahájení a rozvoj aktivit v oblasti výroby a zpracování (např. tradiční řemesla). Musí spadat do CZ-NACE. Záměr b), c), d) podpora nové výstavby a modernizace zařízení pro využití OZE a zařízení na zpracování biomasy za účelem výroby alternativních paliv (pelety, brikety apod.). Žadatel:  FO nebo PO podnikající v zemědělské výrobě.  V rámci záměru b), c), d) se nesmí jednat o mikropodnik. Výše dotace:  Záměr a), c), d) – malý podnik (60 %), střední podnik (50 %) a velký podnik (40 %).  Záměr b) – 30 % z výše způsobilých výdajů, ze kterých je stanovena dotace.

Příklady aktivit: Záměr a) diverzifikace činnosti nezeměd. povahy  Rekonstrukce, modernizace, přestavba, nová výstavba objektu (provozovny) určenou pro nezemědělskou činnost.  Úprava povrchů v areálu provozovny, atd. Záměr b) Výstavba a modernizace bioplynové stanice  Skladovací kapacity materiálu.  Technologie homogenizace a hygienizace.  Rozvody tepla.  Technologie odsíření, atd. Záměr c) Výstavba a modernizace kotelen a výtopen na biomasu včetně kombinované výroby tepla a elektřiny  Sklad paliva.  Kotel s příslušenstvím.  Zařízení na výrobu elektřiny, atd. Záměr d) Výstavba a modernizace zařízení na výrobu tvarových biopaliv  Technologie na sušení biomasy, mixování a úpravy biomasy, na lisování, apod.

5) Opatření III.1.2 Podpora zakládání podniků a jejich rozvoje Zaměření:  Podpora zakládání nových podniků a rozvoj existujících podniků (mikropodniků), včetně nových živností v oblasti výroby a zpracování.  Tvorba pracovních míst. Záměr a) oblast doplňkové a řemeslné výroby. Záměr b), c), d) výroba a využití energie z biomasy. Žadatel:  Záměr a) FO a PO (podnikatel i bez historie) – mikropodnik. Nesmí se jednat o zemědělského podnikatele.  Záměr b), c), d) FO a PO (podnikatel i bez historie) – mikropodnik. Jedná se o zemědělského podnikatele. Výše dotace: Záměr a), c), d) 60 %. Záměr b) 30 % způsobilých výdajů, ze kterých je stanovena dotace.

Příklady aktivit: Záměr a) Zakládání a rozvoj mikropodniků  Rekonstrukce, modernizace, přestavba, nová výstavba objektu na provozovny určené pro rozvoj mikropodniků.  Nákup strojů, zařízení, vybavení apod. Záměr b) výstavba a modernizace bioplynové stanice  Technologie homogenizace a hygienizace.  Rozvody tepla, elektroinstalace.  Technologie odsíření apod. Záměr c) výstavba a modernizace kotelen a výtopen na biomasu včetně kombinované výroby tepla a elekřiny  Kotel s příslušenstvím.  Zařízení na výrobu elektřiny.  Rozvody tepla apod. Záměr d) výstavba a modernizace zařízení na výrobu tvarovaných biopaliv  Technologie skladu, příjmu, třídění, sušení, lisování, mixování biomasy apod.

6) Opatření III.1.3 Podpora cestovního ruchu Zaměření:  Rozvoj aktivit v rámci rozvoje venkova směrem k činnostem v cestovním ruchu (venkovská turistika).  Využití potenciálu zemědělských farem v oblasti agroturistiky. Záměr a) pěší, lyžařské trasy a stezky, vinařské stezky, hippostezky atd. Záměr b) výstavba malokapacitních ubytovacích a stravovacích zařízení, půjčoven sportovního vybavení apod. Žadatel:  Záměr a) NNO, Zájmová sdružení PO, FO a PO podnikající v zemědělské výrobě, nezemědělští podnikatelé mající kratší než 2-letou historii podnikání v oblasti cestovního ruchu.  Záměr b) FO a PO podnikající v zemědělské výrobě, nezemědělský podnikatel mající kratší než 2-letou historii podnikání v oblasti CR. Výše dotace:  Záměr a) 90 %.  Záměr b) 60 % (malý podnik), 50 % (střední podnik) a 40 % (velký podnik).

Příklady aktivit: Záměr a) pěší trasy, vinařské stezky a hippostezky  Tvorba pěších a lyžařských stezek, hippostezek, vinařských stezek (směrové tabule, informační tabule, odpočinková místa, vyhlídky, zábradlí, apod.).  Nákup a výsadba doprovodné zeleně.  Nákup pozemků. Záměr b) ubytování a sport (pouze investiční výdaje)  Stavba malokapacitního (60 lůžek) ubytovacího či stravovacího zařízení.  Náklady na rekonstrukci, modernizaci, přestavbu.  Stavba, rekonstrukce, modernizace, přestavba půjčovny sportovních potřeb.  Stavba, rekonstrukce, modernizace, přestavba sportovních zařízení (hřiště, koupaliště, jízdárna, hippostanice atd.).  Nákup na vybavení malokapacitního zařízení (nábytek, kuchyňské vybavení, elektrické spotřebiče).  Výstavba příjezdové cesty, parkovišť, stání pro karavany apod.

Poradenství Místní akční skupiny  MAS Partnerství Moštěnka (  MAS Podhostýnska (  Rozvojové partnerství Regionu Hranicko ( Mikroregion  Mikroregion Moštěnka (  Mikroregion Holešovsko (  Mikroregion Litovelsko (  Podhostýnský mikroregion (  Mikroregion Záhoran ( Kraská agentura pro zemědělství a venkov ( Středomoravská agentura rozvoje venkova (SMARV) (

Děkuji za pozornost! Lenka Kunovská projektový manažer