Aneta Kiková, KMD FreeDeK

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zajímavé druhy dřevin v naší zahradě ( s jedlými plody )
Advertisements

Nově pěstované rostliny a jejich využití
VY_32_INOVACE_ 11_ Rozmanitost přírody Ovoce (SADA ČÍSLO 2)
LÉČIVÉ ROSTLINY. ZAJÍMAVOSTI Je taková rostlina, která svými obsahovanými látkami. Příznivě ovlivňuje stav organizmu. Metoda užívající k léčivých rostlin.
Vytvořili nej borci z devítky…
Keře a jejich plody.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_20
TAMARIND INDICKÝ Kateřina Šlechtová, KMD FreeDeK.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_04
MSŠZe a VOŠ Opava Projekt: Moderní environmentální vzdělávání v přírodě Kvíz: modul č. 5 „Ovocný sad“ Význam ovoce a zeleniny Z písmensprávných odpovědí.
JIHOVÝCHODNÍ ASIE.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Michaela Bršelová, KMD FreeDeK. Odborný název Lidový název Obrázek rostliny Obrázek plodu Země původu Chuť Barva Velikost Využití Zajímavosti Použité.
Simona Keková, KMD FreeDeK
Banánovník Klára Ursíniová KMD FreeDeK.
Předmět: Biologie Obor: Technické lyceum Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Škola: VOŠ a SPŠE Olomouc Třída: 1L Školní rok: 2013/2014 Jméno: Lukáš Najvar Graviola.
EXOTICKÉ OVOCE A ZELENINA
M ELOUN Martin Zapletal, KMD FreeDeK. Odborný název Lidový název Obrázek rostliny Obrázek plodu Země původu Chuť Barva Velikost Využití Zajímavosti Použité.
Lukáš Kurek, KMD FreeDeK
Exotické plody.
Základní vzdělávání - Člověk a příroda – Přírodopis - Biologie rostlin
KAKI Aneta Spratková, KMD FreeDeK
UŽITKOVÉ ROSTLINY.
Kakaovník Libor Lepík, KMD FreeDeK
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
Mango, Eva Krestová, KMD FreeDeK
Ananas Jiří Honěk, KMD FreeDeK.
Hospodářsky významné rostliny - koření
Název rostliny: Papája obecná
Papaya David Matz, KMD FreeDeK. Odborný název Lidový název Obrázek rostliny Obrázek plodu Země původu Chuť Barva Velikost Využití Zajímavosti.
Buryan Lukáš, KMD FreeDeK
CHARAKTERISTIKA Původ tykev, lidově: Dýně
Exotické ovoce Seminární práce Obsah I. Exotické ovoce - Úvod do děje
ČAJ o Čaj je zpracovaná nadzemní část rostlin – listy, plody, květy Rozdělení čaje 1. Čaj pravý – černý, zelený, žlutý, bílý, matcha 2. Čaj ovocný.
LUŠTĚNINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: luštěniny, význam, složení, hrách, čočka, fazole, sója Autor:
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JARMILA_VOHRADNIKOVA_OVOCE_SKORAPKOVE_OVOCE_PREZENTACE_ 09 Název školyStřední škola služeb, obchodu.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JARMILA_VOHRADNIKOVA_OVOCE_MELOUNY_PREZENTACE_18 Název školyStřední škola služeb, obchodu a gastronomie.
KOŘENOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: kořenová, zelenina, mrkev, petržel, celer, červená řepa,
Význam zeleniny ve výživě  Zelenina je soubor různých rostlin a jejich částí, které se zasyrova nebo vhodně upravené významně uplatňují ve výživě lidského.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY 32. INOVACE PoV Název DUMuPoV K.
SPECIÁLNÍ ODRŮDY BRAMBOR Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: speciální, odrůdy, brambor, batáty, manioky,
Z LEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL Š VEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ P ROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26/
Ekosystém okolí lidských obydlí Rostliny Přírodověda 4. ročník OP VK 1.4. – dotace č. 3937/21/7.1.4/2011 Základní škola a Mateřská škola, Otnice, okres.
BOBULOVÉ OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: Klíčová slova: bobulové, ovoce,rybíz,angrešt, maliny, ostružiny,
PECKOVÉ OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: peckové, ovoce,dělení, meruňky, třešně, višně, broskev Bc.
VÝROBKY Z OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: Klíčová slova: výrobky, ovoce,kompot, džem, kandované,
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JARMILA_VOHRADNIKOVA_OVOCE_PISTACIE_PREZENTACE_14 Název školyStřední škola služeb, obchodu a gastronomie.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Nashi, Mochyně, Mučenka, Papája, Liči, Mangostan a Rajčenka
Potravinářské zbožíznalství
ODBORNÝ WORKSHOP EXOTICKÉ OVOCE
SUBTROPICKÉ A TROPICKÉ OVOCE
DROBNÉ BOBULOVITÉ A DUŽNATÉ OVOCE
LISTOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: hlávkový,salát, čekanka, špenát, polníček Autor:
PLODY TROPŮ A SUBTROPŮ Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: plody,tropů,subtropů,ovoce, exotické,citrusové,skořápkové.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Ovocné stromy Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č.
autor: Helena Petrůvová název: VY_52_INOVACE_28_PRVOUKA_OVOCNÉ STROMY
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
PLODOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: plodová, zelenina, fazolové lusky, lilek, patizon, tykev,
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Ananas, Kiwi, Banán, Kvajáva, Rambutan, Mauricijská papeda
JÁDROVÉ OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: jádrové, ovoce, hrušky, jablka, mišpule, kdoule, jeřabiny.
Sada:Přírodopis,2. stupeň Autor: Mgr. Zbyněk Němec Anotace: ZELENINY2
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
SKOŘÁPKOVÉ OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: skořápkové, ovoce, vlašské, lískové ořechy, mandle,
Koření P. Pechová, 2012.
Transkript prezentace:

Aneta Kiková, KMD FreeDeK Rambutan Aneta Kiková, KMD FreeDeK

Odborný název Lidový název Obrázek rostliny Obrázek plodu Země původu Chuť Barva Velikost Využití Zajímavosti Použité zdroje

Odborný název Nephelium lappaceum

Lidový název Vlasatý Cherry Ngau (thajsky) Rambutan

Obrázek rostliny

Obrázek plodu

Země původu Rambutan pochází z Malajsie. Je rozšířený v tropech 15 stupňů od rovníku v Africe, Kambodži, Karibiku, Střední Americe, Indii, Indonésii, Malaysii, Filipínách, Srí Lance a poslední dobou také v částech Austrálie. Největším pěstitelem rambutanu je Thajsko.

Chuť Plod se dá dobře rozkrojit, vyloupnout a vypeckovat. Konzumuje se pouze dužnina. Dužnina je sladkokyselá a aromatická, téměř jako ananas s lehkou meruňkovou příchutí. Chuť rambutanu je podobná liči, zdá se ale chutnější. Konzumuje se čerstvá nebo se přidává do různých ovocných salátů.

Barva Semena jsou hnědá, a podobají se čerstvým mandlím. Plody tvarem i velikostí připomínají švestku nebo vlašský ořech. Jsou kulaté, oranžové až tmavě červené nebo žluté. Na povrchu mají měkké, klkovité ostny červené nebo žlutooranžové barvy. Pod silnou slupkou se nachází téměř průsvitná rosolovitá, ne tuhá, ale pevná šťavnatá dužina.

Velikost Rambutan je stálezelený, asi 15 metrů vysoký strom. Ke svému životu potřebuje teplotu okolo pětadvaceti stupňů Celsia (celoročně) a vysokou vlhkost, nejlépe osmdesátiprocentní. Plody velikosti vlašského ořechu jsou po celém povrchu pokryté hustými měkkými ostny. V každém plodu se nachází jedno velké semeno, obalené sladkou dužninou.

Využití Rambutan se používá jak syrový, tak zpracovaný různými způsoby. Z ovoce se používají i semena a to k výrobě olejů a mýdla. Semena se také využívají v kosmetice. Kořeny, kůra a listy rambutanu se používají k léčivým účelům v asijském lidovém lečitelství. Využivají se také jako barvivo.

Zajímavosti Rambutan patří mezi nejkvalitnější a nejjemnější druh tropického ovoce. Plody tvoří z osmdesáti procent voda. Dále obsahují vitamin C, vitaminy skupiny B, draslík, fosfor a minerální látky. Dle lékařů mírní bolesti hlavy, průjem, snižují horečku a fungují proti vnitřním parazitům.

Použité zdroje http://ovoce.smejkalovi.cz/rambutan.html http://exoticke-ovoce.coajak.cz/home/rambutan/rambutan-popis.htm http://www.meredit.cz/content/view/792/72/