Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze."— Transkript prezentace:

1 Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Dovážené ovoce zdroj č. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Škodová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Dělení dováženého ovoce
1) Citrusové ovoce Napište do pracovního listu č. 1a, které znáte citrusové ovoce (viz obrázek). zdroj č. 2

3 Citrusové ovoce pomeranče – citroník čínský; sladkokyselé, šťavnaté,
zdroj č. 3 pomeranče – citroník čínský; sladkokyselé, šťavnaté, mandarinky – mdle sladké, citrony – kyselá chuť, velmi aromatická kůra, limety – nakyslá chuť, šťavnaté, grapefruity – šťavnaté, nakyslé, kumquat – 2–4 cm, nejmenší citrus, slupka je jedlá, neloupe se, pomelo – sladká chuť, méně šťavnaté, největší citrusové ovoce. klikni klikni Napište do pracovního listu č. 1 b), které znáte další dovážené ovoce kromě citrusového.

4 2) Ostatní dovážené ovoce
ananas banán kiwi avokádo karambola mango mochyně papája granátové jablko kaki (churma, tomel, persimon) rambutan liči maracuja datle fíky cherimoya opuncie pitaya durian

5 Ananas až 3 kg hmotnost, dužnina žlutá, tuhá, šťavnatá,
sladce nakyslá chuť, aromatická, chladivá. zdroj č. 4 Napište do pracovního listu č. 1 c použití tohoto ovoce v cukrářské výrobě nebo v kuchyni. (ovoce č. 1–19)

6 Banány moučnatá dužina, mdlá chuť, málo sladká. ***** Úkol: ovoce č. 2
zdroj č. 5

7 ***** Úkol: ovoce č. 3 Avokádo tučné, oříškově smetanová chuť, použití spíše ve studené kuchyni zdroj č. 6 zdroj č.7

8 Kiwi chuť příjemná, připomínající kombinaci ananasu, jahod a angreštu
***** Úkol: ovoce č. 4 Kiwi chuť příjemná, připomínající kombinaci ananasu, jahod a angreštu zdroj č. 9 zdroj č. 8

9 Karambola podélné žebrování, krájí se příčně (hvězdice),
***** Úkol: ovoce č. 5 Karambola podélné žebrování, krájí se příčně (hvězdice), sladkokyselá, osvěžující chuť. zdroj č. 10

10 Mango různé tvary plodu, chuť připomínající broskve nebo meruňky,
***** Úkol: ovoce č. 6 různé tvary plodu, chuť připomínající broskve nebo meruňky, aromatická, osvěžující. zdroj č. 11 zdroj č. 12

11 Mochyně chuť lehce nakyslá, kalich není určen ke konzumaci. *****
Úkol: ovoce č. 7 chuť lehce nakyslá, kalich není určen ke konzumaci. zdroj č. 13 zdroj č. 14

12 Papája žlutá, oranžová dužina, sladká, šťavnatá, černá semena
***** Úkol: ovoce č. 8 Papája žlutá, oranžová dužina, sladká, šťavnatá, černá semena jsou pálivá, odstraňují se. zdroj č. 15

13 Kaki (churma, tomel, persimon)
***** Úkol: ovoce č. 9 Kaki (churma, tomel, persimon) dužina sladká, obsahuje hodně minerálních látek a vitamínů. zdroj č. 16

14 Rambutan sladce navinulá chuť připomínající ananas *****
Úkol: ovoce č. 10 Rambutan sladce navinulá chuť připomínající ananas zdroj č. 17 zdroj č. 18

15 Granátové jablko semena obalená šťavnatou dužinou,
***** Úkol: ovoce č. 11 Granátové jablko semena obalená šťavnatou dužinou, sirup z g. jablek = grenadina. zdroj č. 19

16 Liči sladká, aromatická dužina, konzumuje se čerstvé nebo kompotované.
***** Úkol: ovoce č. 12 sladká, aromatická dužina, konzumuje se čerstvé nebo kompotované. zdroj č.21 zdroj č. 20

17 Maracuja slupka barvy od žluté po fialovou, dužina
***** Úkol: ovoce č. 13 slupka barvy od žluté po fialovou, dužina rosolovitá s jedlými semínky, připomíná chuť meruněk. zdroj č. 22

18 Datle sladká dužnina, 60 % cukru, u nás převážně sušené. ***** Úkol:
ovoce č. 14 Datle sladká dužnina, 60 % cukru, u nás převážně sušené. zdroj č. 23 zdroj č. 24

19 Fíky velmi sladké, konzumují se čerstvé i sušené,
***** Úkol: ovoce č. 15 Fíky velmi sladké, konzumují se čerstvé i sušené, příprava marmelád, sirupů, cukrovinek, … zdroj č. 26 zdroj č. 25

20 Cherimoya ***** Úkol: ovoce č. 16 zdroj č. 27 Bílá pěnovitá dužina se vydlabe a odstraní se semena, která mohou být jedovatá; je velmi sladká, chutí připomíná kombinaci smetany, jahod a hrušek.

21 Opuncie 5–10cm dlouhé plody kaktusu, měkká dužina s jedlými semínky,
***** Úkol: ovoce č. 17 Opuncie 5–10cm dlouhé plody kaktusu, měkká dužina s jedlými semínky, chuť sladká, lahodná. zdroj č. 29 zdroj č. 28

22 Durian plod až několik kg těžký, jeho zralost se pozná podle velmi
***** Úkol: ovoce č. 18 plod až několik kg těžký, jeho zralost se pozná podle velmi nepříjemného zápachu, v Asii velmi oblíbený, chuť podobná mandlím. Do některých prostor se nesmí vstupovat s durianem kvůli odpornému zápachu. zdroj č. 30 Zdroj č. 32 zdroj č. 31

23 Pitaya (pitahaya, dragon fruit)
***** Úkol: ovoce č. 19 20 cm plod kaktusu, dužina bílá, s černými jedlými semínky, chutí může připomínat meloun. zdroj č. 33

24 Pracovní list č. 2 a) Vypište, které druhy exotického ovoce jste ochutnali. b) Pokud používáte na odborném výcviku některé druhy dováženého ovoce, popište, jak je používáte.

25 Pojmenujte ovoce ( viz pracovní list č. 2 a)
Správné řešení

26 Úkol na příští hodinu Zjistěte v obchodní síti, které druhy exotického ovoce se v našem městě prodávají a jaká je jejich cena.

27 kumquat zpět zdroj č. 34

28 pomelo zpět zdroj č. 35

29 Pojmenujte ovoce – správné řešení
zpět karambola pitaya opuncie mango liči fíky limeta kumquat pomelo mochyně

30 Zdroje: BLÁHA, L. a kol. Suroviny. 4. vydání. Praha : Informatorium, ISBN RICHTÁROVÁ, Eva. S ovocem a zeleninou zdravěji. Nakladatelství Pali, ISBN Obrázky: DADEROT. commons.wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < SHAY, David. commons.wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < NOVA. commons.wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < NOVA. commons.wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na WWW: < ZACHS, Joe. commons.wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < NAVEZ, B. commons.wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < HEPHAESTOS. commons.wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: < D-KURU. commons.wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: < VIATOUR, Luc. commons.wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < NOVA. commons.wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <

31 11. THAUMATURGIST. commons. wikimedia. org [online]. [cit. 2011-02-02]
11. THAUMATURGIST. commons.wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < DJATMIKO, W. A. commons.wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Conmons na WWW: < 3268ZAUBER. commons.wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: < ALGIRDAS. commons.wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: < NOVA. commons.wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < OLEGIWIT. commons.wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < STARR. Forest & Kim. commons.wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < SURUKUKU. commons.wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < FIR0002. commons.wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí GNU Free Documentation license na WWW: < SANNSE. commons.wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < THAUMATURGIST. commons.wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < FIBONACCI. commons.wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < NEPENTHES. commons.wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < NUNN, Vicky. commons.wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <

32 ALBERTO, L. N. commons. wikimedia. org [online]. [cit. 2011-02-02]
ALBERTO, L. N. commons.wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < YAŇEZ, Emi. commons.wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < NOVA. commons.wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < CAHALAN, Albert. commons.wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: < GARCÍA, L. F. commons.wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < AMONHEIJNE. commons.wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < EQUATORIALSKY. commons.wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: < PIXELTOO. commons.wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < NOVA. commons.wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < NOVA. commons.wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < FB78. commons.wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <


Stáhnout ppt "Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze."

Podobné prezentace


Reklamy Google