Veřejné projednávání PÚR ČR 2008 17. září 2008.  Byl zpracován na základě § 32 zákona č.183/2006 Sb. V souladu s tímto ustanovením: ◦ stanoví republikové.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Novela stavebního zákona ve vazbě na ustanovení § 50 návrh územního plánu
Advertisements

Regionální dimenze sítě TEN-T
Územní plánování pracovní porada s ORP Vyhodnocování územního plánu a jeho změny - § 55 SZ Zpracoval: Martin Herzog 7. června 2013.
Územně analytické podklady obce s rozšířenou působností Děčín
Podklad pro veřejné projednávání PÚR ČR září 2008 Brno.
Význam infrastruktury pro konkurenceschopnost v kontextu kohezní politiky a budoucí priority ČR Ing. Lukáš Hampl 1. náměstek ministra dopravy.
Regulační plán Regulační plán v řešené ploše stanoví -podrobné podmínky pro využití pozemků, -pro umístění a prostorové uspořádání staveb, -pro ochranu.
Zákon č. 266/1994 o dráhách zákon upravuje
Obsah a pořízení politiky územního rozvoje Politika územního rozvoje -určuje ve stanoveném období požadavky na konkretizaci úkolů územního plánování v.
Dopravní infrastruktura a její hodnocení
Přednáška na téma Rozbor udržitelného rozvoje území a vyhodnocení vlivů vyhodnocení vlivů zásad územního rozvoje a územního plánu na udržitelný rozvoj.
Cíle územního plánování Cílem územního plánování je vytvářet předpoklady pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj území, spočívající ve vyváženém vztahu podmínek.
Nástroje územního plánování
Struktura stavebního zákona č. 183/2006 Sb. ČÁST PRVNÍ ÚVODNÍ USTANOVENÍ Předmět úpravy, Základní pojmy ČÁST DRUHÁ VÝKON VEŘEJNÉ SPRÁVY HLAVA I ÚVODNÍ.
ÚZEMNÍ PLÁN OBCE A ÚZEMNĚ ANALYTICKÉ PODKLADY OBCÍ
KONCEPT ÚZEMNÍHO PLÁNU ODOLENA VODA pro veřejné projednání –
NOVÝ ÚZEMNÍ PLÁN LIBEREC
1 Středočeské reality PRAKTICKÝ PŘÍNOS MINIS Loučeň Září 2008 Ing. arch. Vlasta Poláčková, Mgr. Josef Beneš, Ing. Jindřich Poláček.
Seminář „Extrémy počasí a jeho dopady na Jihomoravský kraj“
Nástroje územního plánování Přípravné Územně plánovací podklady územně analytické podklady územní studie Plánovací Politika územního rozvoje Územně plánovací.
ZADÁNÍ ÚZEMNÍHO PLÁNU Zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu, ve znění pozdějších předpisů Vyhláška č. 500/2006 Sb., o územně analytických.
1 Zpráva o uplatňování územního plánu Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního plánování Porada s ÚÚP, Krajský.
ÚSES v Zásadách územního rozvoje JMK
1 Zadání územního plánu Zadání územního plánu Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního plánování Plzeň, Krajský.
KONFERENCE PROTIPOVODŇOVÁ OCHRANA – PREZENTACE VÝSLEDKŮ PILOTNÍHO PROJEKTU „ATLAS LABE NA ÚZEMÍ KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE“ Projekt je spolufinancován Evropskou.
Politika územního rozvoje ČR 2008 Hodnocení vlivů na evropsky významné lokality a ptačí oblasti Ondřej Volf, 2008.
? Územní (prostorové) plánování ÚP
! Územní plán (ÚP) Management a Rozvoj Obcí Nástroje – listopad
Potřeby obcí a jejich financování v období Ing. Dan Jiránek XV. Celostátní finanční konference Praha, 29. listopadu 2012.
Jan Hercik Katedra geografie Přírodovědecká fakulta UP v Olomouci DOPRAVNÍ POLITIKA A DOPRAVNÍ PLÁNOVÁNÍ.
Správa stavební 2 Filip Dienstbier, 2010 Nástroje územního plánování Územně plánovací podklady Politika územního rozvoje.
Správní právo 3 Přednáška č. 6 JUDr. Veronika Vlčková
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
ZÁKLADNÍ NORMOVÁ A PŘEDPISOVÁ USTANOVENÍ V OBORU DOPRAVNÍCH STAVEB (POZEMNÍ KOMUNIKACE) Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute.
Praha 8. září 2015 NOVELA STAVEBNÍHO ZÁKONA Žofínské fórum.
PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ KARLOVARSKÉHO KRAJE 2016 – 2025 Vyhodnocení koncepce z hlediska vlivů na životní prostředí a veřejné zdraví Mgr. Alena Kubešová,
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Ing. Klára Dostálová, náměstkyně pro řízení sekce regionálního rozvoje Ing. Tomáš Sklenář, ředitel odboru územního plánování.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní inženýrství a ÚPD a doprava Podklady ke cvičení Převzato a upraveno dle Zákonů.
POLITIKA ÚZEMNÍHO ROZVOJE České republiky, ve znění Aktualizace č. 1 Schválena vládou ČR usn.č. 276/2015 dne , závazná od
Územní studie silnice II/380 Sokolnice - Čejč Vstupní jednání s obcemi, ORP, úřady územního plánování a stavebními úřady Krajský úřad Jihomoravsk ého kraj.
Informace o aktualizaci Politiky územního rozvoje ČR Ing. Filip Novosád, OÚP MMR 14. zasedání Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území.
Příklad k metodickému pokynu porada ÚÚP
Vodní režim krajiny v územním plánování Petr Birklen AOPK ČR.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Ing. Tomáš Sklenář Územně plánovací dokumentace a její aktualizace.
Zásady územního rozvoje Jihomoravského kraje seminář pro úřady územního plánování a stavební úřady – 1. část Krajský úřad Jihomoravsk ého kraj e odbor.
1 Možnosti omezení vlastnických práv v ÚPD Možnosti omezení vlastnických práv v ÚPD Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního.
Nový celorepublikový nástroj územního plánování: –koordinuje územně plánovací činnost krajů a obcí –koordinuje resortní koncepce s průmětem do území Obsahuje.
ÚZEMNĚ ANALYTICKÉ PODKLADY 3. ÚPLNÁ AKTUALIZACE ODBOR ÚZEMNÍHO PLÁNOVÁNÍ A STAVEBNÍHO ŘÁDU KÚ ÚK.
NÁVRH 2. ÚPLNÉ AKTUALIZACE ÚAPo ORP JIHLAVA Jihlava.
Zásady územního rozvoje Jihomoravského kraje
Lhůta pro pořízení územní studie
Další výzvy ve Specifickém cíli 3.3 IROP Regulační plány
Územní studie silnice II/416 Žatčany – Slavkov u Brna
Zásady územního rozvoje Jihomoravského kraje
ZÚR JMK zásady pro aplikaci Krajský úřad Jihomoravského kraje seminář
Plochy a pozemky veřejných prostranství
Ing. Roman Vodný, Ph.D. ředitel odboru územního plánování MMR
ZÚR JMK a ÚP seminář pro projektanty a pořizovatele
Pořizovatelská praxe Poznámky k pořizování územně plánovací dokumentace: Problematika zastavěnosti pozemku, indexu zastavěnosti Územní studie – konzultace,
Cvičení 10: SÍDELNÍ SYSTÉMY V PRAXI
Závaznost – od (ode dne násl. Zveřejnění)
Závazná stanoviska orgánů územního plánování po novele stavebního zákona Štiřín
Vybrané aktuální metodiky MMR a ÚÚR
Závazné stanovisko orgánu územního plánování
Stavební legislativa – možnosti zefektivnění přípravy staveb
ZÁSADY ÚZEMNÍHO ROZVOJE PLZEŇSKÉHO KRAJE
Obsah územně plánovacích podkladů
Územně analytické podklady
Stavební přípravy a zásady Rekodifikace veřejného stavebního práva
Aktuality k územním studiím krajiny z hlediska IROP
Transkript prezentace:

Veřejné projednávání PÚR ČR září 2008

 Byl zpracován na základě § 32 zákona č.183/2006 Sb. V souladu s tímto ustanovením: ◦ stanoví republikové priority územního plánování pro zajištění udržitelného rozvoje území, ◦ vymezuje rozvojové oblasti a osy, ◦ vymezuje specifické oblasti, ◦ vymezuje plochy a koridory dopravní a technické infrastruktury, ◦ stanoví ve vymezených oblastech, plochách a koridorech kritéria a podmínky pro rozhodování, ◦ stanoví úkoly k naplňování PÚR. Veřejné projednávání

 Všechny stanovené oblasti, osy, koridory a plochy mají mezinárodní nebo republikový význam nebo svým významem překračují území jednoho kraje.  Návrh PÚR ČR má textovou a grafickou část.  Grafické přílohy jsou schémata ve formátu A4.  Součástí návrhu jsou 2 přílohy: ◦ důvodová zpráva k PÚR ČR 2008, ◦ nositelé úkolů pro územní plánování. Veřejné projednávání

 Úvod  Republikové priority územního plánování pro zajištění udržitelného rozvoje zemí ◦ vychází z PÚR ČR 2006, ◦ z dokumentu Územní agenda Evropské unie, ◦ z dokumentu Lipská charta o udržitelných evropských městech, ◦ jsou závazné pro veškerou ÚPČ v ČR. Veřejné projednávání

 Jsou vymezovány v územích, v nichž z důvodů soustředění aktivit mezinárodního a republikového významu existují zvýšené požadavky na změny v území.  PÚR ČR 2008 vymezuje 12 rozvojových oblastí a 13 rozvojových os.  Rozvojové oblasti a rozvojové osy jsou vymezeny územními obvody ORP nebo jejich částmi. Veřejné projednávání

 Jsou vymezovány v územích, ve kterých se v porovnání s ostatním územím ČR dlouhodobě projevují problémy z hlediska udržitelného rozvoje území.  Na území ČR bylo vymezeno 7 specifických oblastí.  Specifické oblasti jsou vymezeny územními obvody ORP nebo jejich částmi. Veřejné projednávání

 Účelem vymezení je ochrana ploch pro umístění pozemních komunikací, drah, vodních cest, letišť a VLC, které mají vliv na rozvoj území ČR a umožní propojení základní sítě dopravních cest se sousedními státy. Veřejné projednávání

 Jsou zde uvedeny: ◦ multimodální koridory, ◦ koridory vysokorychlostní železniční dopravy, ◦ koridory konvenční železniční dopravy, ◦ koridory dálnic, ◦ koridory kapacitních silnic, ◦ vodní doprava, ◦ kombinovaná doprava, ◦ veřejná logistická centra, ◦ letiště. Veřejné projednávání

 Vymezením koridorů dopravní infrastruktury se rozumí uvedení míst, která mají být spojena příslušnou dopravní cestou. Tímto vymezením se vyjadřuje republiková potřeba takového spojení a jeho zohlednění v územně plánovací činnosti a v činnosti příslušných resortů.  Prověřování možnosti umístění těchto rozvojových záměrů v území bude provedeno navazujícími nástroji územního plánování. Veřejné projednávání

 Účelem vymezení je ochrana ploch, tj. vytvoření územní rezervy pro umísťování zařízení technické infrastruktury, které mají vliv na rozvoj území ČR a umožní propojení systémů se sousedními státy.  Jsou zde uvedena: ◦ elektroenergetická zařízení, ◦ plynárenská zařízení, ◦ dálkovody, ◦ vodovodní a kanalizační sítě, ◦ potenciální plochy pro lokality hlubinného úložiště vysoce radioaktivních odpadů. Veřejné projednávání

 Vymezením koridorů technické infrastruktury se rozumí uvedení míst, která mají být spojena příslušným vedením této infrastruktury. Tímto vymezením se vyjadřuje republiková potřeba takového spojení a jeho zohlednění v územně plánovací činnosti a v činnosti příslušných resortů.  Prověřování možnosti umístění těchto rozvojových záměrů v území bude provedeno navazujícími nástroji ÚP. Veřejné projednávání

 V této kapitole jsou uvedena: a) území, vykazující relativně zvýšené požadavky na změny v území, b) území, vykazující relativně vyšší míru problémů, zejména z hlediska udržitelného rozvoje území.  Úkolem krajů je v ZÚR upřesnit vymezení těchto území v rozlišení podle jednotlivých obcí. Veřejné projednávání

 Úkolem pro územní plánování je a) upřesněná území vymezit jako nadmístní rozvojové osy, b) upřesněná území vymezit jako nadmístní specifické oblasti.  V této kapitole jsou rovněž uvedeny úkoly, které vyplývají z Územní agendy EU. Veřejné projednávání

Souhrnné schéma