Kriteria hodnocení programu „GROWTH“ 5. Rámcový program Ing. Ivan Dobáš, CSc. Synpo, akciová společnost, Pardubice Seminář UPCE 10.2.2005.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

Strukturální indikátory vztahující se k Lisabonskému procesu
Institut pro integraci České republiky do Evropské unie Jak na projekt spolufinancovaný ze SF EU Mgr. Marek Havrda, MA.
PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5. DUBNA 2004 PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5.
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
1 ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR Úloha transferu technologií v inovačním procesu Pavel Švejda CTT UTB ve Zlíně, 27. března 2014.
Informace o přípravě IPRÚ Liberec - Jablonec nad Nisou I NTEGROVANÝ P LÁN R OZVOJE Ú ZEMÍ LIBEREC – JABLONEC NAD NISOU INFORMACE O PŘÍPRAVĚ.
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Výzkumný záměr VÚBP, prosinec 2006 Výzkumný záměr 2004 – 2010 BOZP – zdroj zvyšování kvality života, práce a podnikatelské kultury.
NÁZEV: Udržitelné stavebnictví a průmysl Přednášející KAM Sika CZ Vedoucí PS 12 v Czech BCSD FOTO.
Příprava nové dopravní politiky ČR
Odborný seminář „APLIKACE STRATEGICKÉHO HODNOTÍCÍHO RÁMCE PRO STRATEGIE MÍSTNÍHO ROZVOJE V ČR“ Odborný seminář Praha 20. září 2010.
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Právo na informace o životním prostředí.
Jak podporovat malé a střední podniky při exportu Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Ostrava Export, jako významný pilíř ekonomického růstu.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Jan Hrdlička Ministerstvo kultury ČR – OPŘ - Partner programu Hodnocení kvality žádostí externími hodnotiteli v rámci PO 17.
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
NOVINKY V DOKUMENTACI – NOVÝ SYSTÉM HODNOCENÍ 24.ZÁŘÍ 2013.
Akční plán pro Evropu a resortní koncepce výzkumu a vývoje – návrh opatření v kompetenci jednotlivých resortů.
Předběžné hodnocení návrhů projektů EUREKA Historie vývoje hodnocení projektů programu EUREKA a současný stav Ing. Pavel Dlouhý, manažer projektů EUREKA.
KULATÝ STŮL S OBČANY – DISKUZE O BUDOUCNOSTI. Místní akční skupina (dále MAS) je na politickém rozhodování nezávislým společenstvím občanů, neziskových.
12. OPERATIVNÍ MANAGEMENT
DOPRAVNÍ SEKTOROVÉ STRATEGIE
Program rozvoje venkova ČR na období Olomouc Šumperk
1 Inovace 2007 Týden výzkumu, vývoje a inovací Operační programy na období Doc. Ing. Karel Šperlink, CSc.prosinec 2007.
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
Implementace flexicurity v ČR STRATEGIE EVROPA 2020 Digitální agenda pro Evropu, Mládež v pohybu, Unie inovací, Integrovaná průmyslová politika pro éru.
Aplikace komunitně vedeného místního rozvoje do venkovského prostředí Venkovská konference Místní akční skupiny Království – Jestřebí hory, o.p.s. (20.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Příprava projektového návrhu Lukáš Straňák, Ostrava 2006.
Program švýcarsko-české spolupráce Předkládání záměru projektu Konečný termín k předkládání projektových záměrů: ve 14:00 Místo předkládání.
Oprogram Vkonkurenceschopnost Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Inovace výuky veterinárních studijních programů v oblasti bezpečnosti.
Partnerství se soukromým sektorem v rozvojové spolupráci Michal Kaplan Česká rozvojová agentura Kulatý stůl na MZV Praha,
Aktivita č. 6 Návrh a zavedení systému řízení kvality Workshop Výsledky analytického šetření.
Společenská odpovědnost organizací
Cíle výzev Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace (OP VaVpI)
1 „ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací projektu z PRV“
Vysoké školy a Národní politika výzkumu a vývoje a její realizace Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
ÚTVAR TRANSFERU TECHNOLOGIÍ Praxe centra pro transfer technologií Pomoc komerčnímu uplatnění poznatků vznikajících na VUT v Brně Seminář k třetí roli VŠ.
Zkušenosti ze zavedení systému řízení bezpečnosti informací ve shodě s ISO a ISO na Ministerstvu zdravotnictví ČR Ing. Fares Shima Ing. Fares.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
1 Opatření 4.1 JPD3 Zvýšení adaptability zaměstnavatelů a zaměstnanců na změny ekonomických a technologických podmínek jako podpora konkurenceschopnosti.
1 Výzkum, vývoj a inovace v ČR a ve světě Karel Šperlink, AIP ČR Praha, INOVACE 2011.
Základní struktura projektu Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice.
1 Regionální inovační strategie RIS. 2 O Regionálních inovačních strategiích Projekty RIS mají za cíl podporu rozvoje regionálních inovačních strategií,
Iniciativa EQUAL v ČR. Iniciativa EQUAL Samostatná forma pomoci ze strukturálních fondů týkající se mezinárodní spolupráce při prosazování nových prostředků.
Zapojení se do "evropských" procesů a diskusí o sociálním začleňování Sociální inkluze ve světle současného vývoje a nového programovacího období Seminář.
Praktické souvislosti projektového managementu Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je.
1. Zkvalitnění služeb státních organizací pomocí strukturálních fondů příklad Technologické agentury ČR Marie Stehlíková vedoucí Projektové kanceláře.
Integrovaná rozvojová strategie cestovního ruchu Rožnovska JVM-RPIC, spol. s r.o. Ing. Jiří Kučera, Ing. Jakub Křižka
Program rozvoje venkova na období možnosti podpor pro obce Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
Kulatý stůl pro NNO k problematice přípravy NRP Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
N ÁSTROJE ZVYŠOVÁNÍ KVALITY ŘÍZENÍ ÚŘADU Společenská odpovědnost úřadu.
SIKP – Státní informační a komunikační politika Prezentace – aplikace vybraných zákonů ve společnosti NeXA, s.r.o. Eva Štíbrová Zdeňka Strousková Radka.
Co je to Teagasc? Teagasc - Úřad pro rozvoj zemědělství a potravinářství - je státní orgán poskytující integrované služby pro výzkum, poradenství a vzdělávání.
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
Regionální politika EU v období
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Společenská odpovědnost a školy
Rozvoj inovací v EU.
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Presentation Title 1st September 2002
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Výzvy digitální ekonomiky pro společnost
Transkript prezentace:

Kriteria hodnocení programu „GROWTH“ 5. Rámcový program Ing. Ivan Dobáš, CSc. Synpo, akciová společnost, Pardubice Seminář UPCE

GROWTH program – 2705 Mio EUR Třetí periodická výzva RTD projekty KA 1 - Innovative products, processes and organisation 65 Mio EUR pro program roku 2000 Generic Activity 1 – Materials and their technologies for production and transformation 79 Mio EUR pro program roku 2000

Časový plán Třetí výzvy Vyzvání k návrhům: Uzávěrka : Hodnocení: 6. – Panelová diskuse: 23. a Jednání výboru: Ukončení výběru: Start projektů:

Směrnice pro hodnocení RTD projektů 1.Individuální posouzení Dvě skupiny hodnotitelů a.anonymní hodnocení vědecké a technické části a řízení projektu (S & T excellence, partnership & management) b.Socioekonomické aspekty (EU added value, societal needs, economic prospects) V každé skupině 3 experti, pracují samostatně, hodnocení a komentáře se vypisují do formulářů 2.Panelové posouzení Každému projektu se přiřadí průměrná známka podle individuálních kriterií, musí být dosaženo prahové hodnoty v každém z kriterií, celkově musí být dosaženo 18 bodů z 25, sepíše se sumární zpráva z každého projektu V případě neshody mezi experty se svolá panelová diskuse 3.Rozšířená panelová diskuse a závěrečná klasifikace Zúčastní se vybraní hodnotitelé z nahoře uvedených týmů s cílem: a.ověřit shodu a konsistenci celkových výsledků b.zvážit potřebu přehodnocení nebo diskuse c.zvážit a diskutovat návrhy na eventuální přeskupení projektů d.Ověřit a potvrdit hodnocení a rozhodnout o pořadí návrhů se stejným počtem bodů

Prahové hodnoty pro hodnocení Minimální známka (0 – 5) KA1 MAT S & T excellence 3,0 4,0 Partnership & Management3,0 3,0 Community added value3,0 3,0 Societal needs3,0 3,0 Economic prospects4,0 3,0

S & T excellence Je návrh v souladu s vědeckými a technologickými cíly programu? Je v projektu jasně definován přístup k řešení? Má návrh přiměřenou inovační hodnotu a originalitu? Prokazují navrhovatelé dostatečnou znalost stavu znalostí v daném oboru? Jsou dokumentovány omezení stávajících konkurenčních produktů? Je technický risk přijatelný? Je pracovní plán jasně popsán, jsou definovány úkoly odpovídající krátkodobým, střednědobým a dlouhodobým cílům? Je jasně definován příspěvek jednotlivých partnerů, nepřekrývají se jejich úkoly? Jsou definovány hlavní etapy řešení?

Partnership & Management Je partnerství vyvážené a efektivní z hlediska aktivního přístupu a odpovědností hlavních partnerů, je úloha uživatele více než symbolická? Jsou v konsorciu též SME (v případě průmyslových projektů)? Jsou znalosti partnerů v souladu s jejich úlohou v projektu? Je odhad ceny realistický? Je koordinátor schopen prokázat svoje schopnosti k řízení projektu? Metody řízení projektu z hlediska administrativního, vědeckého a strategického musí být příslibem pro úspěšné ukončení projektu. Je časový plán projektu reálný a konzistentní s předpokládaným úsilím? Etapy řešení musí být doloženy.

Community added value and contribution to EU policies Jsou dokumentovány jasná potřeba a jasné výhody projektu na evropské úrovni místo na národní úrovni? Vykazuje projekt krátkodobý, střednědobý a dlouhodobý strategický význam pro evropský průmysl a společnost? Podporuje projekt evropskou politiku co do ochrany prostředí, volnou směnu zboží, ochranu spotřebitelů, zaměstnanost, dopravu, energii? Je projekt s souladu s normami a standardy? Má projekt positivní dopad na evropskou sociální a ekonomickou soudržnost? Např. podpora méně technicky rozvinutých regionů. Povede projekt k nové nebo zlepšené technologické spolupráci v rámci EU (zejména pro SME)? Povede projekt k k dostatečnému doplnění znalostí, je multidisciplinární, mezinárodní? Jsou dostatečné zdroje lidských a finančních prostředků?

Contribution to Community social objectives Je z návrhu zcela zřejmý přístup k řešení problému? Bude mít řešení positivní dopad na zlepšení kvality života obyvatel? Bude mít projekt pozitivní vliv na zdraví a bezpečnost, včetně pracovních podmínek, obyvatel v Evropě? Bude mít projekt pozitivní vliv na ochranu a vytváření zaměstnanosti? Změní nebo zlepší projekt kvalitu pracovních míst? Přispěje řešení k ochraně a zlepšení prostředí, např. vliv na kvalitu vody, vzduchu, půdy, snížení hluku)? Minimalizuje projekt používání přírodních zdrojů surovin a energií? Přispívá řešení k trvalému rozvoji evropské společnosti?

Economic development and S & T prospects Jsou jasně definovány průmyslové výhody, jako nové trhy, patenty, atd? Budou výsledky jasně a užitečně aplikovatelné v jednom nebo více sektorech průmyslu, včetně SME? Jsou cíle konzistentní s obchodní strategií partnerů? Jsou partneři schopni exploatovat výsledky? Zlepší řešení konkurenceschopnost partnerů, nebo evropských spotřebitelů? Jsou plány využití výsledků uskutečnitelné, s dobrou nadějí na úspěch v cílové aplikaci? Identifikace potenciálních uživatelů, odhad rizik. Jsou jasně zvážena práva duševního vlastnictví?