Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Společenská odpovědnost a školy

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Společenská odpovědnost a školy"— Transkript prezentace:

1 Společenská odpovědnost a školy
Role Vysočina Education a CSR do škol: VE – partner pro školy a jejich partnery, princip dobrovolnosti a spolupráce Členem A-CSR, Centra excelence, koordinace CAF Jedním z hlavních partnerů při přípravě a realizaci Ceny hejtmana za CSR v Kraji Vysočina Komunikace se školami, spolupráce s Czesha – unie školských asociací Propagace principů CSR směrem ke školám Motivace škol zapojit se do CSR

2 Společenská odpovědnost a školy
Projekt CSR do škol: Období změn – škola je součástí – vedle atributů konkurenceschopnosti (kvalita, cena, dostupnost) – princip udržitelnosti, který lze naplňovat společensky odpovědným chováním (oblast sociální, ekonomická, environmentální). Realitou – Zelená škola, Škola pro udržitelný život, Odpovědná škola, Zdravá škola…. Důsledkem zavádění společensky odpovědného chování do škol, které se stává přirozenou součástí jednání pedagogů, žáků, rodičů a dalších zainteresovaných stran.

3 Společenská odpovědnost a školy
Projekt CSR do škol: Generální partner – Rossman, spol.s.r.o Městská část Praha 13, Úřad městské části Praha 13 Česká společnost pro jakost Cílem projektu: uplatnit a vyhodnotit principy společenské odpovědnosti ve vybraných školách dle metodiky evropské nadace EFQM (Commited to Sustainability) v souladu s 10 zásadami UN Global Compact (4 oblasti – People, Planet, Profit, Products). Výsledkem – vytvoření metodické příručky pro zavádění CSR do škol (podkladové – sebehodnotící zprávy).

4 Společenská odpovědnost a školy
Podkladová (sebehodnotící) zpráva: Klíčové informace o společnosti (kontakty, strategie, zákazníci, partneři, dodavatelé, způsob řízení organizace…) Mapa předpokladů (management, zaměstnanci – pracovní život, vzdělávání – vzájemné hospitace, diverzita a lidská práva – genderová a věková vyváženost, životní prostředí/komunita – úspory energie, úklid okolí, charitativní akce, sledování úspěšnosti absloventů v dalším životě, vlastnictví/partnerství – právní předpisy školy, management rizik, protikorupční opatření, partnerské projekty, spolupráce s firmami, zákazníci – péče o talentované žáky, moderní metody ve výuce, zdraví, bezpečnost žáků, dny otevřených dveří…. Výsledky – (trendy,cíle a srovnání) ve výše uvedených oblastech

5 Společenská odpovědnost a školy
Pohled účastníků projektu: Odpovědné chování - zvyšuje produktivitu práce, loajalitu zaměstnanců, vede organizaci k získání dlouhodobě udržitelné výhody. Předpokladem úspěchu – systematický přístup, kdy odpovědné chování navazuje na strategii, vizi, hodnoty a poslání (misi) organizace. Aktivity spojované se CSR nejsou účinné bez osobního etického přesvědčení vedení i samotných zaměstnanců!!! Proces společného hledání zvyšuje míru kooperace, koordinace a indentifikace jedinců s konsensuálně přijatým návrhem.

6 Společenská odpovědnost a školy
Spolupráce Vysočina Education se SOK (Společnost pro oceňování kvality) Výběr 3 škol pro vstup do CSR aktivit (nejlépe MŠ, ZS, SŠ) – září-říjen 2016. Tým ze školy na proškolení ve zpracování podkladové zprávy – ředitel + vedoucí CSR aktivit – listopad/prosinec 2016, zdarma. Do konce dubna – možnost poslat přihlášku/zprávu na SOK – 1 den hodnocení externími hodnotiteli, možnost ucházet se o Národní cenu CSR na Hradě. Leden 2017 – VE – poradenská činnost pro školy v KV ve spolupráci se SOK.

7 Děkuji za pozornost Mgr. Roman Křivánek Ředitel VE


Stáhnout ppt "Společenská odpovědnost a školy"

Podobné prezentace


Reklamy Google