ŘEŠENÍ PROTISOUTĚŽNÍCH OPATŘENÍ ZE STRANY VEŘEJNÉ MOCI Pohled Ministerstva vnitra.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Možnosti a limity kontroly obcí
Advertisements

Dozor Dozor nad výkonem samostatné působnosti obce krajský úřad MV
Správní právo Pojem správního práva.
Veřejná moc a veřejná správa
Popularizace výsledků dopravního výzkumu CZ.1.07/2.3.00/
Nástroje územního plánování
Veřejná správa 5RE901Teorie a management veřejné správy Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání.
O samosprávě Pohádkový příběh tak, jak jsem je odposlechl z bájných vyprávění starců a vykoukal z prachem zapadaných kronik, doprovázený různými kejklemi.
Řešení protisoutěžních opatření ze strany orgánů veřejné moci Mgr
Rozšíření kompetencí NKÚ jako nástroj boje proti korupci CELOSTÁTNÍ FINANČNÍ KONFERENCE SMO ČR Dopady reforem na hospodaření obcí a měst Stanislav.
Ochrana práv ve veřejné správě
Samospráva 1 SP1 Přednáška.
Nástroje územního plánování Přípravné Územně plánovací podklady územně analytické podklady územní studie Plánovací Politika územního rozvoje Územně plánovací.
Svatomartinská konference Trendy a vývoje soutěžního práva 2009 Michal Petr Úřad pro ochranu hospodářské soutěže Řešení protisouztěžních opatření orgánů.
Ochrana práv ve veřejné správě
STÁTNÍ SPRÁVA A SAMOSPRÁVA
Územní uspořádání ČR Česká republika se člení na
FEL ČVUT v Praze Právo pro podnikatele II Mgr. František Šejnost
Tento text upravíte v menu: Zobrazit / Záhlaví a zápatí1 Zájem samosprávy nad zájmy hazardu Mgr. Jan Farský starosta města Semily poslanec PSP ČR za Liberecký.
TEST 1. Může Skrblík Ječmenovi proplatit pokutový blok jako výdaj tábora – střediska? Proč? 2. Byly splněny podmínky pro blokové řízení? 3. Může se Baghíra.
Legislativní proces J.Kožiak.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Prameny práva, právní vztahy
Právní aspekty podnikání
Vypracovaly: Gabriela Janečková Radka Janků
Krajské zřízení Přednáška M. Horáková.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Občanská nauka Ročník:
Působnost Ministerstva vnitra a jeho role systému povolování obchodu s vojenským materiálem Mgr. Milena Bačkovská Odbor bezpečnostní politiky.
Zákon o obcích č.128/2000 Sb..
Kontrola veřejné správy I.
Základní informace Veřejná správa – činnost veřejnoprávní korporace spravující veřejné záležitosti ve veřejném zájmu financovaná z veřejných prostředků.
XIII. Celostátní finanční konference Svazu měst a obcí České republiky BOJ PRAHY PROTI HAZARDU Pavel Bém Poslanec PS PČR za hl. m. Prahu
1 Soudní ochrana v oblasti správy věcí veřejných Jitka Bělohradová.
Obecní zřízení N SP1 Přednáška M. Horáková. Rozsah problematiky 1/2 Základní právní úprava Obec Druhy obcí Základ obce Působnost obcí Oprávnění obce vydávat.
Právní předpisy obcí Krajský úřad Zlínského kraje, únor 2015
MÍSTNÍ SPRÁVA II. ..
Státní správa Petr Machala.
Normotvorba samospráv Dozor nad činností samospráv
Veřejnosprávní činnost
MÍSTNÍ SPRÁVA III. ..
Současná pravidla regulace hazardu na území obcí a připravované změny od roku 2016 Odbor 34 – Státní dozor nad sázkovými hrami a loteriemi Ostrava 9. 4.
Územní samospráva Obce
Územní členění státu a právo na samosprávu v ČR
Organizační zabezpečení práva životního prostředí JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
Kontrola veřejné správy - Nejvyšším kontrolním úřadem - orgány státního zastupitelství - soudy (přehled) Olga Pouperová.
Úvod do práva.
ZÁKLADY TEORIE PRÁVA III. Normativní právní akty Právní normy I.
Současné prostředí v České republice pro víceúrovňové vládnutí RNDr. Josef Postránecký Ministerstvo vnitra.
Územní správa a samospráva RNDr. Oldřich Hájek, Ph.D.
Převod kompetencí krajům (decentralizace a dekoncentrace) Ing. Světlana Kubíková Vrchní ředitelka sekce veřejné správy, Ministerstvo vnitra Praha, 24.
Územní správa a samospráva RNDr. Oldřich Hájek, Ph.D.
Územní správa a samospráva RNDr. Oldřich Hájek, Ph.D.
JUDr. Václav Urban Odbor živností Tržní řády Zákonné zmocnění k vydání 11 TRŽNÍ ŘÁDY.
Správní řízení Vendula Povolná Ekologický právní servis Září 2007.
Registr smluv JUDr. Vít Šťastný vedoucí oddělení civilně-správní legislativy; odbor legislativy a koordinace předpisů Ministerstva vnitra Plzeň 26. března.
Problematika exekucí ve veřejnoprávních smlouvách Ing. Michal Obrusník.
PREZENTUJÍCÍ Registry ve veřejné správě Mgr. David Marek
PRÁVNÍ ŘÁD ČESKÉ REPUBLIKY
Hazard ve Valašských Kloboukách
Veřejná správa, pojem a charakteristika MP313Zk Úvod do studia veřejné správy 1. přednáška JUDr. Lukáš Potěšil, Ph.D. Zápatí prezentace.
ZÁKLADY SPRÁVNÍHO PRÁVA
Správní řízení I. Správní řád, rozsah jeho působnosti
Odbor životního prostředí MHMP
Etický kodex zaměstnance veřejné správy
Obecně o veřejné správě
Závazná stanoviska orgánů územního plánování po novele stavebního zákona Štiřín
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Obecná část rozpočtového práva III
Obecná část rozpočtového práva III
Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly Ministerstva vnitra
Transkript prezentace:

ŘEŠENÍ PROTISOUTĚŽNÍCH OPATŘENÍ ZE STRANY VEŘEJNÉ MOCI Pohled Ministerstva vnitra

Kompetence MV v oblasti dozoru ● Dozor nad zákonností  Usnesení  Rozhodnutí  Jiných opatření ● obcí, krajů resp. Hl.m. Prahy vydávaných v samostatné působnosti ● Dozor nad zákonností obecně závazných vyhlášek

Problematika zadávání veřejných zakázek ● Jsou li zadavateli uzemní samosprávy  Stanovují podrobnosti v mezích zákona pomocí pravidel, které schvaluje obvykle rada obce/kraje/Hl.m.Prahy  V tomto případě může Ministerstvo vnitra přezkoumávat taková pravidla z hlediska jejich formální správnosti

● Územně samosprávné celky mohou vystupovat v rámci soukromoprávních vztahů, mohou zakládat obchodní společnosti ● Z výše uvedeného však neplyne možnost takové subjekty upřednostňovat před jinými soutěžiteli

Vliv aktů vydávaných územními samosprávami na soutěžní prostředí ● Jedná se zejména o obecně závazné vyhlášky a nařízení ● Velmi často jsou v souvislosti s omezováním soutěžního prostředí stížnostmi napadány vyhlášky  upravující tržní řády obcí  regulující provoz výherních hracích přístrojů  regulující podmínky provozování taxislužby

 k regulaci hluku  Upravující pořádání kulturních akcí  Upravující místní poplatky ● Významné dopady na soutěžní prostředí mohou mít i rozhodnutí obce v oblasti územního plánování

Příklad č.1 ● Obec vydala provozní řád pro stanoviště taxislužby ● Stěžovatel se domáhal zrušení omezujících podmínek (vnější úprava vozidel taxi apod.) ● Stížnosti nebylo vyhověno, neboť se jednalo o podmínky pro stanoviště, která vlastnilo Hl.m.Praha

Příklad č.2 ● Obec vydala vyhlášku k regulaci provozu výherních hracích přístrojů ● Snaží se však omezit i provoz videoloterijních terminálů ● Zde však povolení vydává ústřední orgán státní správy (Ministerstvo financí) ● Obec tedy patrně nemůže omezit ani místo a čas provozování těchto VLT

Příklad č.3 ● Obec se snažila regulovat s odkazem na záležitosti veřejného pořádku konec provozní doby restaurací ● Toto opatření bylo jak ze strany MV tak i judikaturou Ústavního soudu hodnoceno jako neoprávněný zásah do svobody podnikání

Děkuji za pozornost