Středověká řemesla.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PROČ SE MÁME UČIT CHEMII?
Advertisements

ZA DLOUHÝCH ZIMNÍCH VEČERŮ S přicházející zimou, když se dny krátí a mráz zalézá za nehty, trávíme stále více času v teple domova. Ale jak to bývalo dřív?
MOUDRÁ ZAMYŠLENÍ A CITÁTY
Vánoce.
6. ročník Starověk ZŠ Rajhrad Autor: Bc. Pavla Procházková
Citáty O LÁSCE.
Třída 3.B ZŠ Mánesova Pavla Mitáčková V úterý 15.4 jsme se neučili. Jeli jsme na výukový program do Koryčan. Ráno jsme se sešli u školy. Jeli s námi.
Nekupujme si jejich životy! Martin Balvín Matěj Dvořák Pavel Kořínek.
JO-JO Veronika Hadačová, Libuše Hrušková,
Když se stýská….
38. Izraelité byli netrpěliví, proto si nechali ulít zlatého býčka
V Bibli je napsán příběh, kdy Ježíš šel na horu se svými učedníky, aby jim vysvětlil některé velmi důležité věci. Toto je velmi volná parafráze toho,
Něco, co mohou napsat jen děti 2. třída ZŠ. „Muslimská Bible se jmenuje Kodak.“
VY_32_INOVACE_ 19_Lidé kolem nás Volný čas (SADA ČÍSLO 2)
Nedostatek času pro nás už neexistuje. Každý člověk má jenom tolik minut, hodin a dní kolik jich využije.
KELTOVÉ 2014.
ŘECKÉ CHRÁMY.
jméno autora Mgr. Lenka Čechová název projektu
pátek, 3. dubna 2015pátek, 3. dubna 2015pátek, 3. dubna 2015pátek, 3. dubna 2015pátek, 3. dubna 2015pátek, 3. dubna 2015pátek, 3. dubna 2015pátek, 3.
Ježíšův dar lidstvu (Z pohledu vědy) Ježišová smrť Z pohľadu vedy.
POZDNÍ DOBA KAMENNÁ Mgr. Lenka Venclová 2009.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_12_INOVACE_21_6TR_INF Autor: Mgr. David Ryška.
Zpracovala: Hana Májková 1. stupeň ZŠ 5. ročník
Dopis od Boha.
 Poslední přikázání z první desky desatera – příkazy vztahující se k Bohu.  Již ve SZ patřilo toto přikázání k identitě vyvoleného národa.  Židé světili.
na psí život si většinou stěžují jen Ti ,
Zeptej se sám sebe: „Mám utéct?“.
GOTICKÁ KULTURA 2. část.
Zvláštnosti XV. a XVI. století
MUŽSKÝ MANIFEST (JEDNOU PRO VŽDY).
Psí Svět.
O ZLATÉ SEKYŘE.
Stafoušek minizpěvohra
VENKOV VE VRCHOLNÉM A POZDNÍM STŘEDOVĚKU 7. ročník.
Jak vyrobit titulní stránku První a nejdůležitější částí titulní stránky je název práce.Ten musí vystižně celo práci charakterizovat a přitom nesmí být.
SLOVANÉ.
Klubový zpravodaj. Obsah Co se tento měsíc stalo Novinky v klubu Naši členové + body Vaše inzerce Soutěž Poplatky Chat Co nás čeká… Překvapení na závěr.
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
Duchovní je obecné označení osoby, která je prostředníkem mezi věřícími a Bohem (což ovšem neznamená, že kontakt s Bohem nemohou věřící navázat přímo,
HONZA KRÁTKÝ KOVÁŘ PRACUJE S KOVEM ZA POMOCI VELKÉ PECE KOV NAHŘEJE ABY BYL OHYBATELNÝ A TVAROVATELNÝ. VE VÝROBĚ PŘEDMĚTŮ MU POMÁHAJÍ I JEHO.
Číslo projektu MŠMT: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_62_FINANCNIGRAMOTNOST_04_01_podni kání Název školy: ZŠ, PŠ a MŠ Česká Lípa, Moskevská 679,
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193, Tel.: , Tel.řed./fax: ,
VY_32_Inovace_ Svět kolem nás Člověk a jeho svět 3. ročník
Rozhovor se… slečnou Magdalenou Žižkovou Co jsme zjistily o Majdě ? Co ji baví? Jak ji (ne)znáte…..
Nicolas Flamel. Možná jste o něm slyšeli, ale většina z vás zřejmě ne. Fanoušci Harryho Pottera jeho jméno zaslechli a pokud někdo z vás četl Alchymistu.
Dobrý den, děti, jsem skřítek Lesánek. Zde bydlím. Starám se o lesní zvířata a mám velkou radost, když se jim dobře daří. Ale často jsem smutný. To když.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov AUTOR: Mgr. Martina Steyerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_08_Český jazyk – 9. ročník TÉMA: Životopis ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
DOBA BRONZOVÁ Zpočátku lidé zacházeli s mědí jako s lepším druhem nerostu. Hmota se dala kováním tvarovat, roztepávat na pláty, vytahovat do délky. Poté.
VZNIK ZEMĚDĚLSTVÍ.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVANÝ V RÁMCI PROJEKTU MODERNÍ ŠKOLA
Vyhrál jsem Rady, nápady, pravidla
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
PODZIM A LIDOVÁ SLOVESNOST Autor: Mgr. Ivana Tesařová
DĚJEPIS – 6. ročník Číslo DUM: VY_32_INOVACE_14
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Šárka Petříková Číslo
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
Keramika období laténského
PRVOUKA Pracovní činnosti člověka -povolání
výtvarné vyjadřování od nejstarších dob
Chemie Aneb: Proč se ji učíme?!.
Smrt Pohřbívání – zvyky dříve a dnes Sebevražda
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Mnichovická 62, Kolín V,
VY_32_INOVACE_03_Věcné učení_03_8. ročník_Adresa školy
Něco, co mohou napsat jen děti
VZNIK ZEMĚDĚLSTVÍ.
MOUDRÁ ZAMYŠLENÍ A CITÁTY
MOUDRÁ ZAMYŠLENÍ A CITÁTY
T-report Vyšetření genetického materiálu pacientů s vrozenými změnami chromosomů Anna Vichrová v Brně 2018.
Transkript prezentace:

Středověká řemesla

Už ve středověku se vyskytovala spousta řemesel, a proto se s některými z nich seznámíme.

Kovář Kováře určitě všichni dobře znáte. Pracuje v horku u výhně, pot mu kape z čela, jeho práce je namáhává, ale výsledky často úžasné. Je to jedno z nejstarších lidských řemesel. Kovář ková podkovy, zbraně, brnění, hřeby a další kovové předměty.

Hrnčíř Obdobně jako kováře, všichni určitě znáte hrnčíře. Hrnčíř pracuje s hrnčířským kruhem a tvoří hliněné nádoby. Tedy hlavně nádoby.

Tesař Jak už napovídá jeho název, stejně jako u většiny starých řemesel, tesař tesá. Tesá klády a vyrábí z nich trámy nebo jiné dřevěné předměty. To vše za pomoci své tesařské sekery.

Švec Nejpoužívanějším materiálem je kůže. Švec z kůže šije boty, tašky a další kožené předměty a doplňky oblečení. Je to také jedno z nejdůležitějších řemesel, protože bez ševce bychom neměli boty a chodili bychom bosi. A pak by nám byla zima - hlavně v zimě.

Tkadlena Jako bychom neměli bez ševce boty, bez tkadleny bychom neměli oblečení. Kdyby tkadlena nebyla, nebyl by asi nikdo, kdo by tkal látky, ze kterých by se potom mohlo dále šít.

Písař Písař je také jedno z těch vznešenějších řemesel. Málokdo umí ve středověku číst a psát, a proto máme písaře. Písař nám napíše text, který potřebujeme a také nám ho rád přečte, případně s ním seznámí okolí.

Litec kovů Kdo by nechtěl nějaký šperk? Dlouhé věky se ženy zkrášlují. A litec nám takový šperk může vyrobit.Litec kovů mimo tak slévá kovy a ty pak dává třeba kováři a ten si s ni my pohraje.

Pekař Dnes pekař peče housky, ve středověku peče chleba. Chléb je základní potravinou všech vrstev. Ovšem není k dostání tak snadno a z této doby také pochází rčení, že "na chleba se těžko vydělává."

Trhovci Trhovci jsou různí prodejci všeho možného. Trhy jsou ve středověku velmi oblíbené a pro mnohé řemeslníky tvoří základ obživy. Trhovcem může být každý řemeslník, který prodává své výtvory na trhu a ne přímo v dílně.

Farář, kněz Farář, nebo také kněz, se stará o duchovní činnost. Tvoří mezičlánek mezi člověkem a Bohem. Pořádá mše, je nápomocný při korunovacích, pohřbech a sňatcích. Bydlí v kostele nebo na faře a dodržuje přísný řád, který mu nakázal Bůh. Nebo se o to snad alespoň snaží.

Alchymista Alchymista je takový malý podvodník nebo chemik. Dělá různé pokusy, snaží se vyrobit umělé ryzí zlato, které by nebylo k rozeznání od pravého, vyrábí různé tajné elixíry apod. Většinou pracuje ve sklepení, kde mu všechno kouří, bouchá a smrdí :-D

Mistr Kat Poslední řemeslo. Kruté řemeslo. Mysleli jste si, že na něj zapomenu? Nezapomenu. Na kata se zapomenout nedá. Nikdy nevíte, kdy vám setne hlavu nebo vás bude mučit ve své mučírně. Naštěstí podléhá zákonu a nesmí mučit ty, kdo se mu líbí. Musí k tomu mít nějaký podnět, nejčastěji podnět krále.

Vypracovali: Petr Nedoma Olda Macík Laďa Konečný Zdroj: http://stredovek.wbs.cz/Lide-a-remesla.html