Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Nicolas Flamel. Možná jste o něm slyšeli, ale většina z vás zřejmě ne. Fanoušci Harryho Pottera jeho jméno zaslechli a pokud někdo z vás četl Alchymistu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Nicolas Flamel. Možná jste o něm slyšeli, ale většina z vás zřejmě ne. Fanoušci Harryho Pottera jeho jméno zaslechli a pokud někdo z vás četl Alchymistu."— Transkript prezentace:

1

2 Nicolas Flamel. Možná jste o něm slyšeli, ale většina z vás zřejmě ne. Fanoušci Harryho Pottera jeho jméno zaslechli a pokud někdo z vás četl Alchymistu od Michaela Scotta, tak již něco málo víte.

3 Nicolas Flamel žil na přelomu 14. a 15.století(1330-1417) v Paříži. Uměl číst a psát francouzsky a latinsky, takže byl na svou dobu velmi vzdělaný člověk. Ze začátku o alchymii vůbec nejevil zájem a vydělával si jako kopista, písař a knihkupec, no a k tomu si ještě přivydělával lekcemi psaní v domech bohatší vrstvy obyvatel. Ve Francii se dokonce tak proslavil, že jedna Pařížská ulice nese jeho jméno. A kdo že to vlastně byl? Pa ř ížská ulice nesoucí jméno Nicolase Flamela

4 Ze začátku měl pouze malý dřevěný stánek na písařské ulici, když se ale jeho obchod rozrostl o tovaryše a učně, zakoupil dům a podnik přesunul tam. Nedlouho potom, se seznámil s vdovou Perenellou, se kterou se poté i oženil. Do té doby se jeho život vyvíjel zcela předvídatelně. Když se ale v obchodě objevil neznámý člověk a prodal mu velmi starou, zlacenou knihu, v jeho životě došlo k obratu. Kniha nebyla z papíru ani pergamenu, nýbrž z tenké kůry. Měla měděné desky, které byly ozdobené rytinami podivných obrazců.

5 Když knihu prostudoval, nabyl přesvědčení, že obsahuje tajemství výroby Kamene mudrců, díky němuž může proměnit rtuť ve zlato a vyrobit elixír mládí. Jako jiné alchymistické příručky, byla i tato napsána tajemným jazykem. A nejhlubší taje, které obsahovala, byly zaznamenány obrázky. Jedna z kreseb například znázorňovala poušť plnou studánek, z nichž vystrkovali své hlavy hadi. Flamel obrázky obkreslil, vyvěsil je v obchodě a ukázal svým známým, nenašel se ale nikdo, kdo by mu pomohl. Pokoušel se vyrobit kámen pomocí informací, kterým rozuměl, ale marně.

6 Začal proto hledat někoho, kdo by pomohl. Nalezl ho až ve Španělsku. Když mu byli odhaleny pravé taje knihy, vrátil se do Paříže a po třech letech práce se mu to konečně povedlo. Flamel vytvořil zlato pouze třikrát, ale i tak to bylo víc než potřebovali, takže ho používali k pomoci druhým. Stavěli nemocnice, kaple, pomáhali s údržbou kostelů a obdarovávali chudé sirotky. Roku 1397 Perenella zemřela a Flamel strávil poslední léta života zapisováním svých znalostí. Zemřel roku 1417 a byl pochován v kostele nedaleko svého domu.

7 Zda je všechno pravda, se můžeme jen domnívat. Nicolas Flamel po sobě zanechal pouze knihu Hieroglyphica, v níž líčí svůj život. Zdali nám ale Flamel řekl pravdu, se zřejmě nedovíme, nicméně máme o něm nějaká fakta. Nicolas Flamel skutečně žil. Nepochybné jsou i jeho dary církvi a dobré skutky. Když on i jeho žena zemřela, lupiči se snažili najít v jejich domě Kámen mudrců. Nic ale nenašli, a tak je napadlo, že je možná kámen s Flamelem v hrobě. Když ale hrobku otevřeli, nic zde nebylo. Ani kámen, ale ani Flamel. Jeden muž dokonce tvrdil, že ho v roce 1761 viděl v pařížské opeře. Že by se mu skutečně povedlo vytvořit elixír života?


Stáhnout ppt "Nicolas Flamel. Možná jste o něm slyšeli, ale většina z vás zřejmě ne. Fanoušci Harryho Pottera jeho jméno zaslechli a pokud někdo z vás četl Alchymistu."

Podobné prezentace


Reklamy Google