Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

výtvarné vyjadřování od nejstarších dob

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "výtvarné vyjadřování od nejstarších dob"— Transkript prezentace:

1 výtvarné vyjadřování od nejstarších dob
DUM č.15 výtvarné vyjadřování od nejstarších dob Název školy: ZŠ Salvátor, Valašské Meziříčí Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výstupu: VY_32_INOVACE_VIII.6 Vzdělávací oblast: Člověk a kultura Vzdělávací obor: Výtvarná výchova Téma: Výtvarné vyjadřování od nejstarších dob- nádoby na potraviny Datum: Ročník: druhý stupeň ZŠ Vzdělávací oblast: Člověk a společnost –Výtvarná výchova Metodický materiál: Určeno pro zkvalitnění výuky a motivaci v hodinách výtvarné výchovy, jako materiál k hledání stop v dějinách výtvarného vyjadřování . Jméno: Mgr.Ludmila Cahová

2 Anotace Výukový materiál má vést k zamyšlení nad užitým uměním, vývojem ručně vyráběných předmětů od nejstarších dob, dovedností vyrobit jednoduchým způsobem nádobu denní potřeby, šperk.

3 Historie zlatnictví Zlatnictví a stříbrnictví je velmi staré řemeslo. Naši předkové se zdobili primitivními šperky ještě dříve, než se začali odívat. Existence šperku je prokazatelná již v dávné historii. Původně se ovšem využívalo přírodních produktů jen v málo pozměněné podobě, květinových ozdob, kostí, mušlí, řetězů ze zubů apod. Teprve asi 2700 let před n. l., když se lidé naučili opracovávat kovy, odívali se ve stále nádhernější oděvy a šperk se stal neodmyslitelnou součástí vyjadřující moc a bohatství nositele. Řemeslníci, kteří vyráběli kromě nástrojů, nářadí a užitkových předmětů jehlice, náramky a jiné ozdoby, měli stále více zájemců o ozdobné předměty, takže se mnozí zruční kováři a kovolijci počali specializovat na výrobu šperků, přičemž postupně zpracovávali kromě bronzu i zlato a stříbro- objevily se první zlatnické práce. O jejich vysoké technické i umělecké hodnotě svědčí bohaté nálezy např. z hrobek egyptských faraonů a řecké šperky z Mykén. Pokud jde o slovanskou oblast, jsou skvělým dokladem vyspělosti zlatnictví vzácné nálezy na území Velké Moravy pocházející z 9. století. Historie zlatnické výroby na našem území je doložena některými písemnými doklady. Výsledná citace: AUTOR NEUVEDEN. Historie zlatnictví [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

4 O jejich vysoké technické i umělecké hodnotě svědčí bohaté nálezy např
O jejich vysoké technické i umělecké hodnotě svědčí bohaté nálezy např. z hrobek egyptských faraonů a řecké šperky z Mykén. Pokud jde o slovanskou oblast, jsou skvělým dokladem vyspělosti zlatnictví vzácné nálezy na území Velké Moravy pocházející z 9. století. Historie zlatnické výroby na našem území je doložena některými písemnými doklady. Hlavní rozkvět českého zlatnictví spadá do časů císaře a krále Karla IV. ( ), který byl vzácným příznivcem pražských zlatníků. Vyznamenal je mnohými dary, zvláště historickými památkami na patrona zlatníků sv. Eligia, uloženými ve sbírkách Národního muzea. Nejskvělejší památkou té doby je Svatováclavská koruna českých králů, kterou dal Karel IV. Zhotovit roku 1346 v Praze.

5 Výsledná citace: AUTOR NEUVEDEN. Historie zlatnictví [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

6

7 Ve výukovém materiálu byly použity fotografie a obrázky – /zdroj uveden pod kopiemi/, přednášky dějin umění – z vlastních zdrojů, bylo čerpáno z knihy Dějiny umění Aloise Bauera - bez přímé citace a texty z Bible. Výukové listy byly zhotoveny autorsky v grafickém programu.


Stáhnout ppt "výtvarné vyjadřování od nejstarších dob"

Podobné prezentace


Reklamy Google