Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Dobrý den, děti, jsem skřítek Lesánek. Zde bydlím. Starám se o lesní zvířata a mám velkou radost, když se jim dobře daří. Ale často jsem smutný. To když.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Dobrý den, děti, jsem skřítek Lesánek. Zde bydlím. Starám se o lesní zvířata a mám velkou radost, když se jim dobře daří. Ale často jsem smutný. To když."— Transkript prezentace:

1 Dobrý den, děti, jsem skřítek Lesánek. Zde bydlím. Starám se o lesní zvířata a mám velkou radost, když se jim dobře daří. Ale často jsem smutný. To když do lesa přijdou...

2 To... lidé, kteří vypadají nějak takto: To šedé kolem nich, to není kouř, to je mrak ze všeho ošklivého, co udělali, řekli nebo si jen mysleli. Takoví lidé chodí lesem zamračeně, znuděně a stále mají proč se hněvat. Nikomu, kdo v lese bydlí, se to vůbec nelíbí. My skřítkové od takových lidí rychle odvádíme vše živé pryč.

3 K takovým lidem se může přiblížit pouze náš černý silák, aby nezvané hosty z lesa rychle vyprovodil. Víte, jak se jmenuje?

4 Všechno je ale jinak, když do lesa přijde někdo takový: K takovým lidem se chtějí všichni obyvatelé lesa přiblížit, podívat se na ně a potěšit se jejich krásným zářivým obláčkem. Dokonce i plachá zvířátka se jim mihnou přes cestu nebo na ně pokukují ze stromu. Také se vám to stává?

5 Věděli jste někdy zblízka veverku? Nemyslete si, že si jen tak skáče po stromech, má důležitou práci. Veverka je lesní hospodyňka. Na zimu si dělá velké zásoby oříšků a semínek, ale často na některou ze svých skrýší zapomene. Zapomenutá veverčí semínka pomohou přečkat zimu některému zvířátku, které si zásoby udělat neumí. Pokud je nikdo nesní, semínka na jaře vyrostou a stanou se z nich časem velké stromy nebo keře. Řekli byste to do malé veverky?

6 Tak tohoto mého kamaráda jistě všichni dobře znáte. Víte, kde bydlí a co rád jí?

7 Podívejte, jaký má ježek krásný čumáček. Víte, že jablíčka si na zádech nenosí, jak to lidé kreslí? Ježek je hmyzožravec a ovoce jí jen pokud má opravdu veliký hlad. Ježek před vámi neuteče, ale stulí se do klubíčka. Kdybyste ho museli někam přenést, třeba ho odnést ze silnice, můžete ho vzít opatrně dvěma prsty zboku pod bříškem. I když je smotaný do klubíčka a pichlavý na všechny strany, podaří se vám to. Jen pozor na blešky, těch má plný kožíšek.

8 Psst, tiše, ať srnečka nevylekáme. Ještě je maličký, ale maminka ho někdy nechává v úkrytu a jde se pást. Kdybyste takové miminko někde našli samotné, nebojte se, není ztracené ani opuštěné, maminka srna za ním brzy přijde.

9 Slyšeli jste už v lese rychlé ťukání, které zní skoro jako „trrrr“? Tak se při práci ozývají lesní páni doktoři datel a strakapoud. Poznáte, který je který? A víte, jak stromy léčí?

10 Až někdy půjdete lesem, třeba právě tudy, prosím, pamatujte na to, že všichni, kdo v lese žijí, poznají, jestli kolem sebe máte mrak jako kouř z komína nebo obláček jako sluneční záři. To záleží na tom, jestli se snažíte být hodní,poslušní, jestli ostatním pomáháte a dokážete se radovat ze všeho pěkného. Jestli ano, jste v lese vždy vítaní a můžete se těšit, koho tam uvidíte...


Stáhnout ppt "Dobrý den, děti, jsem skřítek Lesánek. Zde bydlím. Starám se o lesní zvířata a mám velkou radost, když se jim dobře daří. Ale často jsem smutný. To když."

Podobné prezentace


Reklamy Google