Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Keramika období laténského

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Keramika období laténského"— Transkript prezentace:

1 Keramika období laténského
Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Rozvoj žákovských kompetencí pro 21. století Název šablony III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUM Keramika období laténského Označení DUM VY_32_INOVACE_10_1_17 Autor Mgr. Miroslav Černý Datum Vzdělávací oblast Člověk a společnost Vzdělávací obor Dějepis Tematický okruh Pravěk Ročník 1. ročník a kvinty gymnázia, seminář dějepisu

2 Atlas archeologických artefaktů XVII. doba železná jihovýchodní Morava

3 Keramika období laténského
Keltská expanze probíhala na Moravě od poloviny pátého století (př. n. l). Toto období označujeme jako mladší dobu železnou neboli dobu laténskou. V samotném závěru této poslední fáze pravěku se objevuje kultura púchovská. Její nositelé osídlili zvl. výšinné horizonty jihovýchodní Moravy. mezi velké vynálezy, které si Keltové osvojili, byl hrnčířský kruh nádoby jsou mnohem dokonalejší – souměrné a opakují se některé charakteristické tvary kvalitu vypálené nádoby umožnil též objev dvoukomorové pece v keramických zlomcích můžeme často najít hrudky tuhy; tu naši předci přimíchávali do hlíny, aby nádoba nepro-pouštěla vodu

4 Našel jsem na poli střep z nějaké staré nádoby
Našel jsem na poli střep z nějaké staré nádoby. Archeolog jej označil jako keltský. Všiml jsem si podélných čar na tomto zlomku – vznikly při obtáčení na hrnčířském kruhu.

5 Do ruky se mi dostala tabulka s dalšími zakreslenými tvary keltské keramiky.

6 V muzeu jsem si prohlédl celé nádoby, nebo větší kusy.

7 Vše mě velmi zajímalo. Pak mi můj kamarád přinesl obrazovou tabuli s další laténskou keramikou.

8 Všiml jsem si, že tvary nádob dávných Keltů se opakují
Všiml jsem si, že tvary nádob dávných Keltů se opakují. Pak mě napadlo, že jeden typ byl jiný. Je možné, že by byl špatně určen? Všimli jste si toho i vy? Pokuste se odpovědět. Nevíte? Projdeme si ukázky tedy ještě jednou.

9 Našel jsem na poli střep z nějaké staré nádoby
Našel jsem na poli střep z nějaké staré nádoby. Archeolog jej označil jako keltský. Všiml jsem si podélných čar na tomto zlomku – vznikly při obtáčení na hrnčířském kruhu.

10 Do ruky se mi dostala tabulka s dalšími zakreslenými tvary keltské keramiky.

11 V muzeu jsem si prohlédl celé nádoby, nebo větší kusy.

12 Vše mě velmi zajímalo. Pak mi můj kamarád přinesl obrazovou tabuli s další laténskou keramikou.

13 Teď už je to jasné: tato nádoba sem nepatří
Teď už je to jasné: tato nádoba sem nepatří. Dozvěděl jsem se, že pochází z období mladšího, z období starší doby železné, tzv. halštatu.

14 A také jsem se dozvěděl, že nádoby nejsou jedinou keramikou, kterou naši předkové používali. Na fotografii vidíš tři kolečka z vypálené hlíny. K čemu jenom mohou být? A co ty ostatní předměty, dokázal bys odhadnout, k čemu sloužily?

15 Takže: Nahoře je bota z větší hliněné plastiky, zobrazující snad sošku bojovníka. Pod ní je zlomený kamenný brousek na ostření srpů, kos a nožů. Kost mohli Keltové používat jako píšťalu anebo třeba peněženku na malé zlaté penízky – duhovky. Jak takový bojovník vypadal, nám napoví přívěšek v podobě hlavičky s očkem. No a ta tři keramická kolečka jsou přesleny - nutné součástky při tkaní. Takové užité keramice říkáme technická.

16 Fotografie a ilustrace Miroslav Černý a Jana Langová Autorská práva vyhrazena


Stáhnout ppt "Keramika období laténského"

Podobné prezentace


Reklamy Google