Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ŘECKÉ CHRÁMY.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ŘECKÉ CHRÁMY."— Transkript prezentace:

1 ŘECKÉ CHRÁMY

2 Řecké chrámy byly obvykle umístěny na posvátném území (temenos, peribolos), které mohlo být i mimo původního hradiště (akropole). Apollónův chrám v Korintu Často ale byly umístěny na akropoli a na jiných místech, kde průčelí nebo celý chrám byl dobře viditelný. Apollónův chrám – Dórské sloupy… Akropole v Aténách

3 Chrám byl zasvěcen nejčastěji jednomu bohu, ale nebylo výjimkou i zasvěcení více bohů (Erechteion - různým božstvům). Chrám byl původně chápán jako obydlí boha a jeho dům byl proto odvozen z domu lidského (naos = bydlím). Řekové si své bohy představovali v lidské podobě. V tomto antropomorfním pojetí je zobrazovali a socha boha byla umístěna na nejdůležitějším místě chrámu (mramor, slonovina, zlato).

4 Hlavní částí chrámu byla vnitřní cela se sochou příslušného boha.
Do této části chrámu směli většinou jen kněží. Celé chrámové území bylo ohrazeno zdí (peribolos) a tvořilo posvátný okrsek (temenos, altis). Erechteion v Aténách

5 Typy chrámů podle šířky mezisloupí
PYKNOSTYLOS – s hustě stavěnými sloupy - do mezisloupí se vejde jeden a půl průměru sloupu. SYSTYLOS - se sloupy poněkud dále od sebe - do jeho mezisloupí bylo možno umístit dva průměry sloupu. DIASTYLOS - se sloupy vzdálenými od sebe tři průměry sloupu. ARAIOSTYLOS - chrám se široce se rozevírajícími prostory mezisloupí. Nebylo možno při jeho stavbě ani užít mramorových epistylů, ani epistylů z jiného kamene, ale bylo již nutno zde klást průběžně dva dřevěné trámy. Vzhled samotného chrámu byl sražený, přisedlý, široký a nízký. EUSTYLOS - mezery mezi sloupy byly velké dvě a čtvrt velikosti průměru sloupu, přičemž však jedno prostřední mezisloupí v průčelí a druhé v záchrámí bylo zřízeno v šíři tří průměrů sloupu.

6 Typy chrámů podle rozvržení sloupů
IN ANTIS - tvoří jej jen cella (naos) s otevřenou předsíní (pronaos), vymezenou ze stran zdmi a mezi jejich konci (antami) obyčejně dvojicí sloupů. PROSTYLOS - později se předsíň otevřela i do stran, takže z ní vznikl portikus s nejméně čtyřmi sloupy v průčelí.

7 AMFIPROSTYLOS - měl všechno jako prostylos, mimoto měl však obdobné sloupy i štít též na svém postiku (záchrámí). PERIPTEROS - měl v průčelí i v postiku po 6, na bocích po 11 sloupech, když počítáme i sloupy nárožní. Sloupy byly však umístěny tak, aby dokola mezi stěnami a mezi okrajem řad sloupů byla prostora v šíři mezisloupí. Okolo celly chrámové byl ochoz. PSEUDODIPTEROS - byl rozvržen tak, že v průčelí i v záchrámí bylo po 8 sloupech, na bocích po 15 sloupech. Stěny celly byly postaveny vždy proti 4 prostředním sloupům v průčelí i v záchrámí.

8 THOLOS - kruhový chrám s cellou a sloupovým ochozem
MONOPTEROS - kruh sloupů bez obezděné celly uprostřed DIPTEROS - v předchrámí, i v záchrámí osmisloupový, kolem svatyně měl však dvojité řady sloupů.

9 Dórský řád… Parthenón v Aténách

10 Hefaistův chrám v Aténách
Hefaistův chrám je postaven v Dórském řádu… Hefaistův chrám v Aténách

11 Freska z Knossosu Dórské sloupy… Chrám Tholos v Delfách

12 Diův chrám v Olympii Korintské sloupy…

13 Apollónův chrám v Korintu
Dórské sloupy… Apollónův chrám v Korintu

14 Erechteion - Iónské sloupy…
Dórský sloup Erechteion


Stáhnout ppt "ŘECKÉ CHRÁMY."

Podobné prezentace


Reklamy Google