NÁHRADNÍ SLADIDLA Petra Holbová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Nikola Borovková 9.třída
Advertisements

Otázky a odpovědi.
Sacharidy.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:6. ročník – Člověk a zdraví – Výchova ke zdraví - Éčka autor VM:Ing. Danišková.
Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu
Sacharosa Mgr. Lenka Fasorová.
VY_32_INOVACE_CHK MK Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
SACHARIDY Jsou organické sloučeniny, které obsahují atomy uhlíku, kyslíku a vodíku.
Toxikologické aspekty aditiv v potravinách
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Výživové a zdravotní značení (tvrzení)
OLIGOSACHARIDY A POLYSACHARIDY
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/CH06/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: PŘÍRODNÍ LÁTKY Autor:
Cukry = Sacharidy = Uhlovodany = Uhlovodany = Glycidy
Co je na světě nejsladší?
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
Základní pojmy ve výživě
SACHARIDY.
Výživa a potraviny Voda a nápoje Obrázek:
VY_52_INOVACE_ZBP1_5464VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
Opakování sacharidy, tuky, bílkoviny
Mgr. Ivana Blažíčková Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Tyršova 446 EU-ICT-Ch-9-04.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Sacharidy.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Sacharidy a jejich význam ve výživě člověka
Téma: Ověřování gastronomických dovedností a vědomostí
UGO.
Výživa.
VY_52_INOVACE_ZBP1_5564VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
jméno autora Mgr. Eva Truxová název projektu
SACHARIDY CUKRY RZ
Sacharidy (Cukry) VY_32_INOVACE_G2 - 18
Cizorodé látky v potravinách
Potraviny pro zvláštní výživu
Název školy Střední škola obchodně technická s. r. o. Číslo projektu
Legenda: + připojení písmen, Křivská, Diplomová práce, PřF UK, 2009
VY_52_INOVACE_ZBP1_5464VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Chemie v potravinářství
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
STŘEDN Í ODBORN Á Š KOLA A STŘEDN Í ODBORN É UČILI Š TĚ MĚSTEC KR Á LOV É T.G. MASARYKA 4 Sada číslo 14.
Ch_052_Sacharidy - disacharidy Ch_052_Přírodní látky_Sacharidy - disacharidy Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
OSTATNÍ POTRAVINY ROSTLINNÉHO PŮVODU Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: cukr, druhy, náhražky, med, aspartan,
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
CUKRY = SACHARIDY.
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV55 Název školy.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
ANOTACE: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku a slouží k výkladu nového učiva. Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
STŘEDN Í ODBORN Á Š KOLA A STŘEDN Í ODBORN É UČILI Š TĚ MĚSTEC KR Á LOV É T.G. MASARYKA 4 Sada číslo 14.
CHEMIE - Disacharidy Název školy SŠHS Kroměříž Číslo projektu
Sůl moc nebo málo ?.
VY_32_INOVACE_475 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Potraviny a výživa
Veronika Březková Masarykův onkologický ústav Poradna pro výživu
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Monosacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Prídavné látky v potrave
Biopotraviny.
PŘÍDATNÉ LÁTKY (PŘÍSADY)
Název vzdělávacího materiálu Cukry
Význam a výskyt sacharidů
Potravinářské zbožíznalství
Sladidla Daniela Hanáková Kateřina Prokopová Veronika Stetsenko
Transkript prezentace:

NÁHRADNÍ SLADIDLA Petra Holbová

Potravinová aditiva Látky záměrně přidávané do potravinových výrobků (např. pro prodloužení trvanlivosti, vylepšení vzhledu či z technologických důvodů) Jedna látka i v několika skupinách Označení: E + kód (počáteční číslice charakteristická pro skupinu aditiv)

Náhradní sladidla Látky, které dodávají potravinářským výrobkům sladkou chuť, ale nepatří mezi mono- a disacharidy Označení: E 9xx Nízkoenergetická x kalorická Přírodního x syntetického původu

Výrobky s náhradními sladidly

Sorbitol (E 420) Získává se redukcí glukózy Nízkokalorické sladidlo Poloviční sladivost oproti řepnému cukru Výskyt: třešně a hrušky Použití: dietní potraviny, žvýkačky, sirupy proti kašli, …

Manitol (E 421) Acesulfam K (E 950) Prostorový izomer sorbitolu Výroba redukcí fruktózy Stejně jako sorbitol má projímavé účinky Výskyt: olivy, fíky, mořské řasy Acesulfam K (E 950) Nízkokalorické sladidlo 200krát sladivější než cukr Nápoje, zmrzliny, cukrovinky, …

Aspartam (E 951) Nízkokalorické sladidlo 200krát sladivější než cukr Nestabilní při zvýšené teplotě (používá se ve směsi s acesulfamem K) Dvě aminokyseliny-kys. aspartová a methylester fenylalaninu → fenylketonurie

Cyklamát (E 952) Isomalt (E 953) Nízkokalorické sladidlo 30-50krát sladší než cukr Vysoce termostabilní Isomalt (E 953) Poloviční kalorická hodnota oproti cukru Výroba cukrářských ozdob

Sacharin (E 954) Sukralóza (E 955) Nejvyužívanější 300krát sladší než cukr Stabilní za vyšších teplot i v kyselém prostředí Sukralóza (E 955) 600krát sladší než cukr Vyrábí se ze sacharózy Jedno z teplotně nejstabilnějších sladidel

Thaumatin (E 957) Neohesperidin DC (E 959) Nízkokalorické sladidlo Směs polypeptidů (thaumatin I a thaumatin II) Neohesperidin DC (E 959) 1500-1800krát sladivější než cukr Získává se z flavonoidů obsažených ve slupkách citrusových plodů

Sůl aspartamu-acesulfamu (E 962) 350krát sladivější než cukr Maltitol (E 965) Z 90% sladký jako cukr Laktitol (E 966) Ze 40% sladký jako cukr Nízkokalorický Xylitol (E 967) Stejně sladký jako cukr Výskyt: kukuřice, houby, maliny, švestky

Mýty a fakta Testy nezávadnosti pro spotřebitele → seznam povolených látek Tzv. akceptovatelná denní dávka – max. denní příjem dané látky pro dospělého člověka bez zdravotních problémů Light potraviny, potraviny bez cukru → ne vždy mají nižší kalorickou hodnotu Dosud nebyl prokázán žádný přímý škodlivý vliv na zdraví člověka (uvádí se, že náhradní sladidla jsou nevhodná pro děti do tří let)