Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Sladidla Daniela Hanáková Kateřina Prokopová Veronika Stetsenko

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Sladidla Daniela Hanáková Kateřina Prokopová Veronika Stetsenko"— Transkript prezentace:

1 Sladidla Daniela Hanáková Kateřina Prokopová Veronika Stetsenko
Kateřina Vodičková Mono,di, cuk. alkoholy – výživová – energie Zdrav.,výživ, ekonomické aspekty

2 Obsah Klasifikace Syntetická nevýživová sladidla
Přírodní nevýživová sladidla Cukerné alkoholy Srovnání cukernosti Legislativa Zdravotní shrnutí Obsah, představení sladidel - umělé

3 Klasifikace Přírodní Syntetické Výživová Nevýživová Thaumatin
Syntetické identické s přírodními Modifikované přírodní Cukerné alkoholy Syntetické Acesulfam K, sacharin Výživová Nevýživová Podle původu skupiny neohesperidindihydrochalkon Výživové hledisko Cukerné alkoholy – ne aditiva Ostatní – peptidy (aspartam), proteiny (thaumatin), glykosidy (steviosid)- mají, ale vyšší sladivost Klasifikace

4 Syntetická nevýživová sladidla
= nemají kalorickou hodnotu a nepochází z přírodních zdrojů

5 Acesulfam K – E950 Poměrně nově zavedené Slabě nahořklá chut´
ADI - 15 mg/kg Rychlá absorpce i vylučování Nekazí zuby, nealergenní, neovlivňuje sekreci inzulinu  Bez toxických účinků Stabilní při ohřevu - pekařské výrobky  Nezměněn močí používá se do perlivých, neperlivých a rozpustných nápojů, jogurtů, zmrzlin, džemu, cukrovinek, žvýkaček Žádné studie neprokázaly toxické efekty na zdraví člověka

6

7 Aspartam – E951 Bez vedlejší pachuti Stabilní – nevodné prostředí
Rozkladem ztrácí sladkost Není vhodný do všech potravin 200x sladší než sacharóza ADI - 40 mg/kg - v kyselých vodných roztocích se v závislosti na pH tepelně hydrolyzuje esterová vazba a vzniká patřičný dipeptid, methanol a cyklická sloučenina. - nápoje v prášku, žvýkačky, instantní káva

8 Cyklamáty – E952 Cyklamová kyselina a její soli Vedlejší pachutě
40x vyšší sladivost oproti sacharóze Použití ve směsi se sacharinem V některých státech nepovoleny (USA) ADI – 11 mg/kg Negativní účinky na zdraví opětovně neprokázány

9

10 Sacharin – E954 První umělé sladidlo Hořký chuťový dojezd
300x sladší než sacharóza Nekarcinogenní ADI mg/kg Výroba z toluenu V Kanadě zakázán - používá se do nápojů, žvýkaček, cukrovinek, želatinových zákusků, džusů, džemů a omáček a jako stolní sladidlo objeven r.1879 důvodem zákazu jsou studie ze 70. let 20. století, kde sacharin zvyšoval výskyt rakoviny močového měchýře u krys – později však bylo uznáno, že tato studie nemůže být aplikována na člověka

11

12 Sukralosa – E955 Trichlorderivát sacharózy Poměrně nové sladidlo
x sladší než sacharóza Stabilní ADI – 9 mg/kg Bez negativních účinků na zdraví - cukrovinky, snídaňové tyčinky, nealkoholické nápoje

13

14 Přírodní nevýživová sladidla

15 Steviol-glykosidy – E960 Listy stévie sladké Steviosid Nově přidané
x vyšší sladivost než sacharóza ADI – 4 mg/kg Bez negativních účinků na zdraví - keř - látky na seznam sladidel - nealkoholické nápoje, žvýkačky, zubní pasty

16

17 Thaumatin – E957 Směs sladkých proteinů
Thaumatin I a thaumatin II 2000x vyšší sladivost oproti sacharóze Synergický účinek ADI – neurčeno Zdravotně nezávadný Mražené výrobky, cukrovinky, džemy, žvýkačky, nealkoholické nápoje, jogurty Ze semeníku plodu Na obrázku thaumatin I

18 - Ze semeníku plodu

19 Cukerné alkoholy zhruba stejná sladivost jako cukr
nižší energetická hodnota a mají nízký GI nepodporují vznik zubního kazu obvykle v krystalické formě

20 Sorbitol – E420 D-glucitol Alditoly Jeřabiny, hrušky, švestky
Laxativní účinky 60% sladivost k sacharose Zahušťovadlo Polyoly polyalkoholy Sušené švestky – mírně – bolesti břicha, nadýmání, Přírodní – jeřabiny, hrušky Redukce glukosy – ze sacharózy – vedlejší produkt fruktozový sirup – hydrogenace – odpad při výrobě škrobů V organismu na fruktosu Zahuštovadlo – bílý prášek Ne hnědá barva během zpracování? Víc jak 50 mg O třetinu méně energeticky vydatný oproti sacharoze

21 Xylitol – E967 Bříza, maliny, švestky, kukuřice Laxativní účinky
Bez toxických účinků 2/3 energie než sacharóza Patří mezi polyalkoholy

22 Mannitol – E421 Zvlhčovadlo a stabilizátor Vhodný pro diabetiky
Bez zápachu Jasan, olivy, fíky a některé mořské řasy Mírně projímavý účinek Výroba kvašením glukózy a maltózy pomocí bakterií Lactobacillus intermedius přidává se do cukrových polev, džemů, želé, nízkoenergetických jídel 

23

24 Srovnání sladivosti – intenzivní sladidla
Sladidlo Symbol E Sladivost ve srovnání se sacharózou Cyklamát E952 30 Aspartam E951 Acesulfam-K E950 200 Steviol-glykosid E960 Sacharin E954 Sukralosa E955 600 Thaumatin E957 2000 Neotam E961

25 Srovnání sladivosti – objemová sladidla
Sladidlo Symbol E Sladivost ve srovnání se sacharózou Laktitol E966 0,5 Isomalt E953 Mannitol E421 0,5-0,7 Sorbitol E420 0,5-1 Erythritol E968 0,6-0,8 Maltitol E965 0,9-1 Xylitol E967 1

26 Další sladidla PŘÍRODNÍ SYNTETICKÁ Fyllodulcin Glycyrrhizin
Hernandulcin Monellin Osladin Neohesperidin dihydrochalkon (NHDC) Dulcin Fyllo – v listech hortenzie velkolisté, cukr. výr., žvýk., čaj JAP Glycyrrhyzin – z oddenku lékořice, používání v EU zatím nepovoleno (může zvyšovat krevní tlak) Osladin – kapradina osladič obecný Monellin – nepovolen v EU ani USA (pouze v Japonsku) Dulcin – karcinogenní, objeven pouze pět let po sacharinu, nemá hořkou pachuť Neohesperidin dihydrochalkon – povolen v EU, získává se z citrusů

27 Legislativa Přídatné látky
Nařízení Evropské parlamentu a rady č. 1333/2008 Směrnice pro sladidla 94/35/ES Na obale řazeny podle jejich obsahu v potravině Přesně definované, kde mohou být a kde ne

28 Zdravotní zhodnocení Shrnutí Ne v dětské výživě
Laxativní účinky polyolů při nadměrném užití

29 Zdroje Bezpečnost potravin
VELÍŠEK, Jan a Jana HAJŠLOVÁ. Chemie potravin. Rozš. a přeprac. 3. vyd. Tábor: OSSIS, ISBN Nové sladidlo: Steviol-glykosidy. Státní zdravotní ústav [online]. [cit ]. Dostupné z: potravin/nove-sladidlo-steviol-glykosidy-e-960 Sladím, sladíš, sladíme. DTest [online] [cit ]. Dostupné z: Thaumatin. Bezpečnost potravin [online]. [cit ]. Dostupné z: Bezpečnost potravin

30 Poznáte rozdíl?


Stáhnout ppt "Sladidla Daniela Hanáková Kateřina Prokopová Veronika Stetsenko"

Podobné prezentace


Reklamy Google