Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Sůl moc nebo málo ?.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Sůl moc nebo málo ?."— Transkript prezentace:

1 Sůl moc nebo málo ?

2 Chlorid sodný je nejednou z nejpoužívanějších surovin potravinářského průmyslu a zároveň esenciálním nutrientem našeho těla. Zúčastňuje se řízení tlaku krve, udržování rovnováhy tekutin a zajišťuje potřebný stav svalů a funkci nervů. Sodík podporuje absorpci živin, např. glukosy a aminokyselin.

3 Celé tělo průměrného muže obsahuje přibližně 90 g sodíku, z čehož polovina je obsažena v krvi a dalších tělních kapalinách, třetina je v kostech a zbytek v buňkách těla. Průměrný denní příjem se pohybuje mezi 2 a 6 g, ačkoliv pro zdravou dospělou osobu postačuje 0,5 g. Požadavky se zvyšují, jestliže dochází k zvýšeným ztrátám, např. při kojení  a velkém pocení.

4 V posledních 50 letech došlo k obrovskému nárůstu spotřeby soli, což bylo způsobeno především zvýšenou konzumací “ zpracovaných potravin a masa”. Sůl je levnou surovinou a ideálně se hodí k prodloužení trvanlivosti, zesilovač chuti, ke zlepšení textury a jako ideální maskující látka pro hořkou chuť.

5 Pro obecné zdraví má příjem soli velký význam, neboť podstatně ovlivňuje vysoký tlak krve.

6 Tlak krve protikladné účinky sodíku a draslíku Klíčovým faktorem regulace tlaku krve je schopnost ledvin vylučovat nebo uchovat sodík. Většina provedených studií uvádí, že snížením příjmu soli dochází k snížení tlaku krve. Tento účinek je největší u osob s vysokým tlakem krve, obézních a ve vyšším věku. Naproti tomu snížení krevního tlaku je vázáno na zvýšený příjem draslíku.  

7 Tlak krve a náš životní styl Obezita, nedostatečná úroveň tělesné činnosti a nízký příjem draslíku mají také velký vliv na tlak krve. Tlak krve rovněž zvyšuje nízký příjem vápníku a hořčíku a vysoký podíl nasycených tuků.

8 Možnosti příznivého ovlivnění tlaku krve různými změnami životního stylu
Doporučení Přibližný pokles tlaku krve (roztok) Redukce hmotnosti Udržovat normální tělesnou hmotnost snížení hmotnosti (BMI18,5-24,9 kg/m2) 5 -20 mmHg/10 kg Změna stravovacích návyků Dieta bohatá na ovoce, zeleninu a nízkotučné mléčné výrobky se sníženým obsahem saturovaných tuků 8 – 14 mmHg Snižení příjmu sodíku Snížit denní příjem sodíku na max. 2,4 g sodíku nebo 6 g soli 2 – 8 mmHg Tělesná aktivita Zavést pravidelné tělesné aktivity (např. ostrá kůže alespoň 30 min. denně po většinu dnů v týdnu) 4 – 9 mmHg Mírná spotřeba alkoholu Mezi maximálně 3 jednotky alkoholu denně, ženy 2 jednotky (1 jednotka alkoholu = 10 g čistého alkoholu = 250 ml piva nebo 100 ml vína, nebo 30 ml whisky) 2 – 4 mmHg

9 Odborníci doporučují snížit příjem soli a zvýšit příjem draslíku
Odborníci doporučují snížit příjem soli  a zvýšit příjem draslíku! Doporučená denní dávka  5- 6 g soli (2-2,4 g sodíku) a konzumace 5 porcí ovoce a zeleniny pro zvýšení příjmu draslíku.   Náhrady NaCl Solení pokrmů lze nahradit různými druhy koření a bylinami. Velmi užitečné mohou být náhrady soli založené na sloučeninách draslíku, neboť zvyšují jeho příjem.

10 Nu-Tek introduces a new technology to help lower sodium content in your food application.

11   1)      Patentovaná technologie redukující hořkou a kovovou chuť KCl 2)      Lze jím nahradit 25-50% sodíku 3)      Náhrada 1:1 se solí 4)      Použití ve stejné fázi technologického procesu jako u NaCl 5)      Při náhradě 25-50% sodíku nebyl zjištěn žádný negativní dopad na trvanlivost konečného výrobku 6)      Clean label,  Product natural

12 LEGISLATIVA Přídatné látky (aditiva): Potravinářské přídatné látky jsou látky, které se běžně nekonzumují jako potraviny, ale záměrně se přidávají do potravin pro technologické účely jako je např. konzervace potravin.   Za potravinářské přídatné látky se však nepovažují: §  potraviny, jež lze používat pro technologické účely, jako například kuchyňská sůl nebo šafrán pro barvení;

13 § 9 odst. 5 vyhlášky č. 113/2005 Sb. , o způsobu označování potravin a tabákových výrobků   Pokud potravina obsahuje více než 2,5 % jedné soli, musí být její obsah vyznačen na obalu potraviny v procentech hmotnostních. Tato povinnost se nevztahuje na dehydratované výrobky, ochucovadla a studené omáčky a dresinky.

14 Výživová tvrzení jsou přípustná pouze tehdy, pokud jsou uvedena v příloze nařízení (ES) č. 1924/2006 a jsou v souladu se stanovenými podmínkami. Pokud jde o seznam výživových tvrzení, bylo nařízení ( ES) č. 1924/2006 změněno nařízením ( ES) č. 1047/2012.

15 S NÍZKÝM OBSAHEM SODÍKU/ SOLI Tvrzení, že se jedná o potravinu s nízkým obsahem sodíku/soli, a jakékoli tvrzení, které má pro spotřebitele pravděpodobně stejný význam, lze použít pouze tehdy, neobsahuje-li produkt více než 0,12 g sodíku nebo rovnocenné množství soli na 100 g nebo 100 ml. V případě vod jiných než přírodních minerálních vod spadajících do působnosti směrnice 80/777/EHS by tato hodnota neměla být vyšší než 2 mg sodíku na 100 ml.   S VELMI NÍZKÝM OBSAHEM SODÍKU/SOLI Tvrzení, že se jedná o potravinu s velmi nízkým obsahem sodíku/soli, a jakékoli tvrzení, které má pro spotřebitele pravděpodobně stejný význam, lze použít pouze tehdy, neobsahuje-li produkt více než 0,04 g sodíku nebo rovnocenné množství soli na 100 g nebo 100 ml. Toto tvrzení nelze použít v případě přírodních minerálních vod a jiných vod.   BEZ SODÍKU NEBO BEZ SOLI Tvrzení uvádějící, že do potraviny nebyl přidán sodík/sůl, a jakékoli tvrzení, které má pro spotřebitele pravděpodobně stejný význam, lze použít pouze tehdy, pokud nebyl do produktu přidán žádný sodík/sůl ani žádná jiná složka, do které byl přidán sodík/sůl, a výrobek neobsahuje více než 0,12 g sodíku nebo rovnocenné množství soli na 100 g nebo 100 ml.“

16 Děkuji za pozornost Pavla Pohanková


Stáhnout ppt "Sůl moc nebo málo ?."

Podobné prezentace


Reklamy Google