Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Konference se zaměřením

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Konference se zaměřením"— Transkript prezentace:

1 www.dialyza.info Jihlava 22.10.2008
Konference se zaměřením na náhradu funkce ledvin a péči o dialyzovaného pacienta Jihlava

2 DIETNÍ OMEZENÍ PACIENTŮ
PŘI DLOUHODOBÉM DIALYZAČNÍM LÉČENÍ L. Kislerová M. Bartáková HDS , Nemocnice Jihlava

3 Dietní opatření nemocných v pravidelném dialyzačním léčení jsou důležitá jako samotná dialýza.
Nemocní v dialyzačním léčení nemohou jíst volně, ale musí dodržovat specifická dietní omezení.

4 Dieta u dialyzovaných pacientů musí na jedné straně respektovat omezení (např. tekutin,draslíku,fosforu apod.), na druhé straně však umožňuje nezbytně nutný větší příjem bílkovin a energie. Malnutrice je u nemocných léčených dlouhodobě dialýzou velmi častá (až 50%) a představuje jednu ze závažných komplikací. Je způsobena jak kombinovanými metabolickými poruchami těchto pacientů, tak především nesprávnými dietními režimy.

5 HLAVNÍ ZÁSADY: Obsah bílkovin v potravě by měl činit 1,2-1,4g/kg tělesné hmotnosti/den (pro 75kg vážícího pacienta g bílkovin/den). Alespoň 50% z tohoto množství by měly tvořit bílkoviny biologicky hodnotné- živočišného původu , obsahující esenciální aminokyseliny nezbytné pro organismus. Zastoupení rostlinných bílkovin (s výjimkou brambor),ve kterých mají zastoupení i tzv.. neesenciální postradatelné aminokyseliny (luštěniny,zelenina,mouka,ovoce) má být omezeno. Je důležité,aby nemocný přijímal kvalitní protein alespoň ve třech denních porcích vždy doplněný dostatečným množstvím energie (ve formě sacharidů a tuků).

6 Doporučený energetický příjem
činí kJ/kg tělesné hmotnosti/den (tedy alespoň kJ/den). Organismus využije bílkoviny potravy adekvátně jen tehdy, má-li k dispozici součastně dostatek energie. Jinak dochází k použití bílkovin jako energetického zdroje, zvyšuje se katabolismus a stoupá hladina močoviny, kyseliny močové a eventuelně kreatininu.

7 Příjem tekutin závisí na zbytkové diuréze a k tomuto množství doporučujeme příjem tekutin 500ml,tj.pokud pacient vymočí 700ml moči + 500ml tekutin, jeho denní příjem tekutin může být 1200ml. Je nutné usilovat o takový dietní režim, který by nevedl k větším váhovým přírůstkům v mezidialyzačním údobí než 2kg. Je vhodné,aby si nemocný vedl denní záznam o příjmu tekutin a jednou měsíčně si měřil výdej tekutin, a pak aktuálně sám korigoval příjem tekutin.

8 Příjem sodíku se řídí aktuálním stavem pacienta (otoky,hypertenze,reziduální diuréza),bývá většinou snížen až na polovinu než u zdravého člověka (tj. kolem 5g NaCl). U pacientů se selháním ledvin je omezená schopnost vylučovat draslík, proto musí být omezen i jeho příjem v potravě. Při hyperkalemii (nad 6,5) je pacient bezprostředně ohrožen na životě zástavou srdeční!

9 Je proto nutné znát obsah draslíku v jednotlivých potravinách a vyvarovat se jeho zvýšeného příjmu (především náhlého). Vysoký obsah K mají např.meruňky, sušené houby, sušené mléko, hrách, čočka, třešně, hrozny, pomeranče,banány, rajčata apod. Zeleninu lze použít po předchozím rozkrájení, 2-3 hodinovém vyluhování (vodu slít a neužívat). Optimální množství přijatého draslíku činí ,2 - 1,8 g/den.

10 Fosfor spolu s vápníkem jsou hlavní stavební součástí kostí
Fosfor spolu s vápníkem jsou hlavní stavební součástí kostí. Správná koncentrace vápníku je důležitá pro činnost většiny buněk v organismu.

11 Nadměrný přívod fosforu a jeho nedostatečné vylučování vede k rozvoji kostní choroby u dialyzovaných nemocných. Proto je třeba denní dávku P snížit na optimální množství mezi 0,8-1,5g/den. V dietě je třeba vybírat potraviny,které jsou bohaté na proteiny, resp. energii, ale obsahují menší množství fosforu.

12 Nevyrovnané hladiny obou iontů ovlivňují činnost příštítných tělísek
Nevyrovnané hladiny obou iontů ovlivňují činnost příštítných tělísek. Zvýšené uvolňování parathormonu zpětně negativně ovlivňuje stavbu kosti. Příjem vápníku u dialyzačního léčení by měl činit v potravě 1-2g. U řady nemocných je potřeba příjem kalcia zvýšit a doplnit též vitamínem D. Je vhodné doplňovat v potravě vitamín C a vitamíny skupiny B.

13 U všech pacientů respektujeme v dietě ostatní metabolické poruchy(např
U všech pacientů respektujeme v dietě ostatní metabolické poruchy(např. diabetes,zvýšená hladina lipidů apod.) a je nutné je individualizovat. Důležitá je včasná edukace pacienta a konzultace jeho stravovacích návyků.

14 www.dialyza.info Jihlava 22.10.2008
Konference se zaměřením na náhradu funkce ledvin a péči o dialyzovaného pacienta Jihlava


Stáhnout ppt "Konference se zaměřením"

Podobné prezentace


Reklamy Google