Www.ufop.de Union for the Promotion of Oil and Protein Plants Biodiesel v Německu a Evropě 28. Mezinárodní konference SPZO v HLUKU 24. -25.11. 2011 Dr.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Praktické informace k programu Škola pro udržitelný život.
Advertisements

Přijímací řízení.
Zavádění certifikace ISCC v podnicích zemědělské výroby
Nový program MZe - dvoustupňová veřejná soutěž
Kritéria udržitelnosti biopaliv Novela zákona č. 86/2002 Sb., o ochraně ovzduší Jiří Hromádko.
PF UK, Možné změny SZP, implikace pro české zemědělství a venkov – jak je naše zemědělství multifunkční? Doucha, T. (VÚZE Praha) 1.Očekávané/možné.
Program EKO – ENERGIE Výzva III Ing. Andrea Dostálová Datum: Přednášející:
Energetický management budov
Potravinářské veletrhy a výstavy ve východních teritoriích
Energetická legislativa Zákon č.406/2000 Sb.,o hospodaření energií Vyhláška 252/2001Sb., o způsobu výkupu elektřiny z obnovitelných zdrojů a KVET Liberec.
… méně efektivní než systémy plantážní velkoplošné a velkoobjemové !!! PROČ udržitelná politika ???
EU 2020: Obnovitelné zdroje či jádro Petr Binhack
Co je nového v evropských fondech Datum: Místo: Ostrava David Sventek.
Podpora v rámci Programu rozvoje venkova v období
Sdružení podnikatelů v teplárenství Seminář: Odpady a obaly Energetické využití – odpady v teplárenství Ing. Martin Háje, Ph.D. ředitel výkonného.
Pohled Ministerstva životního prostředí na zákon o podpoře obnovitelných zdrojů Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí.
Přináší nám biopaliva užitek či problémy? Oborové setkání ZK Petr Patočka, Glopolis – Pražský institut pro globální politiku
Zásady správné zemědělské praxe
Podmínky podnikání v teplárenství a kogeneraci v ČR a v EU Ivo Slavotínek MVV Energie CZ s.r.o. Agora Flora, Chrudimská 2526/2a Praha 3.
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Činnost územního inspektorátu pro Zlínský kraj
EMAS III Změny v akreditaci a ověřování Ing. Radim Frolík.
Státní energetická koncepce – její sočasnost a budoucnost Ing. Drahomír Šelong oddělení energetické politiky Ministerstvo průmyslu a obchodu Listopad 2007.
ReStEP – Základní informace Plný název: ReStEP – Regional Sustainable Energy Policy based on the Interactive Map of Sources (Regionální udržitelná energetická.
Budoucnost energetiky ČR Aktualizace státní energetické koncepce Diskuse AEM – Poděbrady 18. a 19. března 2003.
1 Možnosti financování vzdělávacích programů pro zaměstnance v rámci OP LZZ Prezentující Ing. Lenka Piruchová.
Podpora biomasy z invazních nepůvodních druhů? Vývoj právní úpravy
Čistá mobilita, elektromobilita Ing. Luděk Sosna, Ph.D. ředitel odboru Strategie ELEKTROMOBILITA ve veřejné dopravě, Praha,
Teplárenství a liberalizovaný trh s energiemi. České teplárenství Vývoj, současnost, perspektiva.
DOPRAVNÍ SEKTOROVÉ STRATEGIE
Program rozvoje venkova ČR na období Olomouc Šumperk
Územní energetická koncepce Jihočeského kraje České Budějovice, 24. června 2003.
1 Přechodná období ČR po vstupu do EU VŠFS – kombinované studium Veřejná správa
ČESKÁ REPUBLIKA STÁTNÍ ROSTLINOLÉKAŘSKÁ SPRÁVA STATE PHYTOSANITARY ADMINISTRATION Současná omezení při používání přípravků na ochranu rostlin z hlediska.
Přináší nám biopaliva užitek či problémy? Jak pracovat na nových rozvojových tématech v ČR? Petr Patočka, Glopolis 1.
Analýza životního cyklu biopaliv Analýza životního cyklu biopaliv Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Ústředna:
Presentation Title. Pracovní skupina Czech BCSD pro energetiku Josef Votruba ENVIROS, s.r.o Pracovní skupina Czech BCSD pro energetiku.
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Podpora eko-inovací a environmentálních technologií Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. 16. MEZINÁRODNÍ SYMPOZIUM INOVACE, PRAHA 2009.
„Kontrola stavu“ reformy Společné zemědělské politiky: Legislativní návrhy Generální ředitelství pro zemědělství a rozvoj venkova Evropská komise.
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
Požadavky systému certifikace biopaliv ISCC
Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Konference SI Praha Ladislav Přívozník is:energy czech a.s.
0 Důsledky COP15 pro politiku ochrany klimatu v evropském a českém kontextu Pavel Zámyslický.
Optimalizace produkce biomasy a jejího využití Ing. Jan Habart, Ph.D. CZ Biom, předseda Hospodářská komora, vedoucí pracovní skupiny obnovitelné zdroje.
Možnosti rozvoje alternativních paliv v dopravě v České republice Praha
Valná hromada Svazu dopravy - Ekologická daňová reforma v ČR Ekologická daňová reforma (EDR) v ČR JUDr. Jan Dusík, MSc. I. náměstek ministra ředitel.
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
Vliv aktualizované SEK na krajské ÚEK a jejich hodnocení z pohledu ČEA Ing. Táňa Dutkevičová Česká energetická agentura Praha Praha,
Aktualizace Státní energetické koncepce
Použití CNG v dopravě Svaz dopravy 5. března 2009 Ing. Jan Zaplatílek.
Místní Agenda 21 podpora místní udržitelnosti Ing. arch. Marie Petrová Praha, 23. března 2012.
Zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM Praha,
Výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů v ČR v roce 2004 Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM MSV Brno,
1 NOVELIZACE ENERGETICKÉ LEGISLATIVY NÁZOR VELKÝCH SPOTŘEBITELŮ Luděk Piskač – tajemník SVSE ;
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
Využití OZE v ČR Příprava NAP pro období Dana Peterková Ministerstvo průmyslu a obchodu AEM – Budoucnost české energetiky v Evropě Poděbrady.
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
1 Ministry of Education, Youth and Sports CZECH REPUBLIC PROGRAM EUREKA – Evropská spolupráce v oblasti aplikovaného a průmyslového výzkumu a vývoje Ing.Josef.
VIII. Jarní konference energetických manažerů Poděbrady, 10. Března 2004 Trendy v energetickém managementu v ČR a EU Ing. Vladimír Dobeš, M.Sc. ředitel.
Podpora obnovitelných zdrojů podle návrhu nového zákona a souvisejících vyhlášek Stanislav Trávníček ERÚ.
1www.eav.cz Energetická agentura Vysočiny, z.s.p.o. Ing. Michaela Bačáková EAV, z.s.p.o. Jiráskova 65 Jihlava
BUDOUCNOST ČESKÉ ENERGETIKY V EVROPĚ
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Union for the Promotion of Oil and Protein Plants
Pěstování RRD na zemědělské půdě
4. výzva Pavel Lukeš Ministerstvo pro místní rozvoj
Transkript prezentace:

Union for the Promotion of Oil and Protein Plants Biodiesel v Německu a Evropě 28. Mezinárodní konference SPZO v HLUKU Dr. Norbert Heim, UFOP/Berlin

Regulační rámec pro biopaliva EU RED (Direktiva EU o obnovitelných energiích č. 2009/28/EC); -Cílem je pokrýt 10% spotřeby energie v dopravě z from obnovitelných zdrojů do roku A tuto úroveň udržet vytýčením nutných požadavků na biopaliva Požadavky uvádí Direktiva EU o jakosti paliv (Direktiva EU č. 2009/30/EG); -Závazné snížení emisí skleníkových plynů náhradou 6% paliv do roku Tento cíl může být dosažen použitím biopaliv Německo: Federální Imisní zákona o kontrole (BImschG) -Definice kvóty biopaliv (6,25% energetické hodnoty do roku 2014) -Od roku 2015 bude tato kvóta zaměněna cílem snižování emisí skleníkových plynů v e výši 7% do roku

F.O.Licht Source: F.O.Licht

F.O.Licht Source: F. O. Licht

Prognóza biodieselu na rok 2020 D & EU

Systémy certifikace  Německo uznává (pracovní systémy): REDcert ISCC System 28 certifikujících firem A kulatý stůl pro udržitelná biopaliva (RSB/Switzerland)  EU ve všech státech uznává: Biomass Biofuels Sustainability voluntary scheme (2BSvs/France) Bonsucro EU (Brazil/Ethanol) Greenergy Brazilian Bioethanol verification programme (Brazil/Ethanol) International Sustainability and Carbon Certification (ISCC) Abengoa RED Bioenergy Sustainability Assurance (Spain/Ethanol) Roundtable on Sustainable Biofuels (RSB EU RED) Roundtable for Responsible Soy (RTRS EU RED)  EU připravuje uznání: REDcert další

Kdo stojí za REDcert? Vedoucí obchodní organizace v zemědělství a biopalivech

Struktura systému

Účastníci systému REDcert (Listopad 2011) Celkem registrováno1.051 Smluvně vázáno Z nich v jiných státech EU 127 Typ činnosti (Názvy se mohou různit) Primární distributor 836 Lisovna 124 Cukrovar 11 Výrobce biopaliva Výrobce bioetanolu Distributor / Obchodník (tekuté bm) jiné okolo míst Certifikátů: 952 Certifikátorů: 21

Účastníci v různých státech EU (Listopad 2011) Belgium Denmark Germany Finland France Italy Luxembourg Austria Poland Slowenia Czech Republic United Kingdom

„Prohlášení“ zemědělce v Německu 1.Veškerá biomasa nebo omezení na určité kultury 2.Leden 2008 je rozhodným obdobím pro ornou půdu, či trvalé travní porosty s očekávanou vysokou biodiverzitou 3.Restrikce ve chráněných územích? 4.Příjemce přímých plateb (farma) je subjektem křížového schválení 5.Registrace na katastru nemovitostí a fotky užívané půdy farmou jsou dostupné na farmě 6.Pro oblasti NUTS II by měly být používány přednastavené hodnoty  Tato deklarace platí na veškerou biomasu, která byla vyprodukována na mé farmě. Deklarace je dodána pro následující typy plodin: ______________________________________________________________________________ (vypište, prosím!)  Biomasa pod 1 pochází z orné půdy, která byla ornou půdou už před Není součástí chráněného území (dle článku 17 Direktivy 2009/28/EC v návaznosti na článek 4-6 vyhlášky o udržitelnosti biomasy), které byly převedeny do orné půdy po  Biomasa pochází z oblasti uvnitř chráněného území, kde je povolena zemědělská činnost. Požadavky chráněného území byly respektovány.  Jsem subjektem křížového schválení jako příjemce plateb ze schématu přímé podpory. Proto biomasa uspokojuje požadavky správné zemědělské praxe ( dle článku 17 Direktivy 2009/28/EC a podobně i článku 7 a 51 Vyhlášky o udržitelnosti biomasy). €V průběhu minulého roku jsem byl účastníkem schématu přímé podpory EU. Záznam o účasti v tomto schématu je dostupný.  Žádal jsem nebo budu žádat o podporu v tomto roce  Dokumentace o místě pěstování biomasy (ověření prostřednictvím polygonů na základě článku 26 Vyhlášky o udržitelnosti biomasy nebo obdobné ověření území přes bloky pozemků, pozemky nebo parcely)  je k dispozici a k nahlédnutí kdykoliv  je uložena u primárního distributora biomasy, kterému ji dodávám.  Přednastavená hodnota – pokud existuje - (článek 17/19 Direktivy 2009/28/EC a obdobně článek 8 a příloha 2 Vyhlášky o udržitelnosti biomasy) nebo oficiálně schválený odhad je k použití pro výpočet bilance skleníkových plynů.

Nové výzvy pro farmáře I Minimální úspora skleníkových plynů úspora skleníkových plynů (EU 35%, %, 2018 nově 60%) Kvóta redukce skleníkových plynů (v Německu od roku 2015) Zavedení nepřímé změny užívání půdy (iLUC - je očekáváno v EU od roku 2013)

Kvóta biopaliv v Německu, která je odvozená ze skleníkového efektu od roku 2015

Zpráva Komise o nepřímé změně užívání půdy (iLUC) – volba mezi čtyřmi politikami A. Monitorování a rozvoj znalostí o nepřímé změně užívání půdy (iLUC) B. Zvýšení prahů úspory skleníkových plynů C. Zavedení dodatečných kritérií udržitelnosti pro bioplaiva D. Zavedení odlišných faktorů pro nepřímou změnu užívání půdy pro každý typ bioplaiv

Nová výzva pro farmáře II Optimalizace bilance (uvolňování a spotřeby) skleníkových plynů na farmě! A v průmyslu!

19 Přednastavená hodnota nařízení pro obnovitelnou energii (RED) – přepočet kultivace Calculations based on: JRC values, DBFZ 2010

20 Normativní hodnoty obnovitelných energií (RED) - úspory emisí volbou typu kultivace Calculations based on: JRC values, DBFZ 2010

Výsledky výpočtů z normativních hodnot emisí skleníkových plynů  Kultivace N hnojení a emise z půdy jsou největší znečišťovatelé – při použití normativních hodnot pro výpočet  Zpracování I Emise z lisování jsou způsobeny zahříváním a dodávkou elektriky  Zpracování II Emise z rafinace a transesterifikace jsou způsobeny zahříváním a dodávkou metanolu

RED Default Value - Summary Results 22

Souhrn & Závěry  Zavedení certifikačních systémů je nezbytné, aby pokračovala politika na podporu biopaliv, která je podmíněna podporou jak politiků, tak veřejnosti  Kvóta úspory skleníkových plynů v kombinaci s požadavky na úspory FQD povede k silnému vztahu mezi cenou biopaliv a potenciálem snížení emisí skleníkových plynů  to povede k intenzivní konkurenci  Výsledky různých studií (UFOP, FOP, Řepka, Sója, …) ukazují teoretický potenciál pro snížení emisí skleníkových plynů, který je podmíněn výzkumem pěstování u farmářů a procesů u lisoven a výrobců biopaliv za účelem omezení emisí skleníkových plynů  Potřebujeme politickou odpověď na hypotézu o nepřímé změně užívání půdy, ale ne faktor globální nepřímé změny užívání půdy nebo riziko osočování 23

Děkuji za pozornost Závodní auto na biodiesel 2010 – Nürburgring – palivo: B30

Kontakt Union zur Förderung von Oel- und Proteinpflanzen e. V. Claire-Waldoff-Straße Berlin Tel.: +49 (0) 30/ Web: