Sdružení podnikatelů v teplárenství www.tscr.cz XXV. SEMINÁŘ ENERGETIKŮ POZE – novela zákona č. 165/2012 Sb. o podporovaných zdrojích energie Ing. Jiří.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výkupní ceny 2013 Budoucnost bioplynu, Hospodářská komora,
Advertisements

Budoucnost hospodaření s komunálními odpady Dr. Ing. Lubomír Chytka ředitel odboru odpadů MŽP.
Zkušenosti s prokazováním původu elektřiny z druhotných a obnovitelných zdrojů elektřiny Ladislav Havel © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
Nová směrnice o energetické účinnosti
Ing. René Neděla, Ing. Svatopluk Srba Energetický regulační úřad
Podporované zdroje energie a ochrana spotřebitelů
Ing. René Neděla poradce předsedkyně Energetický regulační úřad
Kontrolní činnost SEI v nových podmínkách energetického zákona, zaměření kontrolní činnosti v roce 2013 Petr Holoubek Jelenovská 2013 Státní energetická.
1 Záměry státu v oblasti zdanění energií a dopady na průmysl Seminář SVSE, Praha Vladimír Toman Hutnictví železa, a.s.
Novela energetického zákona a teplárenství. Evropská legislativa a teplárenství EU nemá žádnou ucelenou směrnici týkající se teplárenství Novela energetického.
Postavení ERÚ v novele energetické legislativy Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce licencí a regulace.
MALÉ VODNÍ ELEKTRÁRNY Sekce podporovaných zdrojů Energetický regulační úřad
Činnost územního inspektorátu pro Zlínský kraj
Nová koncepce a změny v činnosti Státní energetické inspekce v souvislosti s novelami zákonů č. 458/2000 Sb. a č. 406/2000 Sb. Činnost územního inspektorátu.
Zákon o podporovaných zdrojích energie
Teplárenství a liberalizovaný trh s energiemi. České teplárenství Vývoj, současnost, perspektiva.
1 Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie Seminář AEM, , Praha Josef Fiřt Ministerstvo průmyslu a obchodu.
1 Stav novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM Brno – 20.
XXIII. - SEMINÁŘ ENERGETIKŮ Jelenovská nad Valašskými Klobouky 22. – 24. ledna 2013 XXIII. - SEMINÁŘ ENERGETIKŮ Jelenovská nad Valašskými Klobouky 22.
První zkušenosti s aplikací novely energetických zákonů a vyhlášek Role ERÚ v novelizované energetické legislativě seminář AEM , Brno Josef.
Ing. Jan Zaplatílek Novela energetického zákona. Ing. Jan Zaplatílek Novela EZ – současný stav projednávání ZÁKON, kterým se mění zákon č. 458/2000 Sb.,
Energetická účinnost a změna klimatu Kontrola emisí Podpora výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie konference EPEE, , Praha Josef.
Zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
Ing. Zdeněk Kondler, ředitel územního inspektorátu XXI. Seminář energetiků – Jelenovská ledna 2011.
Ocenění elektřiny z KVET, druhotných a obnovitelných zdrojů v souvislosti s otvíráním trhu s elektřinou a plynem Martin Koďousek Energetický regulační.
Pravidla trhu s elektřinou změny pro rok 2008 Stanislav Trávníček Energetický regulační úřad.
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Brno -
1 Brno, Ing. Petr Fajmon Dopady liberalizace a legislativních změn na JMP,a.s.
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
Zkušenosti se zákonem o podpoře výroby elektřiny z OZE z pohledu provozovatelů OZE Jan Motlík předseda Asociace pro využití obnovitelných zdrojů energie.
Systém kontrolní činnosti SEI
NOVÉ DANĚ V NA ENERGIE 27. listopadu 2007 Seminář AEM „Panelová diskuse ke spotřebním daním na energie“ JAN KANTA ředitel sekce Pravidla trhu.
Systém kontrolní činnosti SEI
Sekundární legislativa ERÚ a navazující cenová rozhodnutí
Pohled MŽP na novely energetických zákonů Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel..:
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Ostrava.
Státní energetická inspekce
Asociace energetických manažerů a Sdružení velkých spotřebitelů Ing. Aleš Valla Obchodní ředitel MORAVIA ENERGO, a.s. Nová pravidla vyhodnocování odchylek,
Otevření trhu s elektřinou, první rok zkušeností a jak dále AEA – Sdružení velkých spotřebitelů energie 5. března 2003 Praha.
Podpora obnovitelných zdrojů podle návrhu nového zákona a souvisejících vyhlášek Stanislav Trávníček ERÚ.
10.listopadu 2003ČEA, Ing.Josef Bubeník Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie.
Problematika podpory KVET a druhotných energetických zdrojů v novele energetického zákona Ing. Ladislav Havel © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Návrh státního rozpočtu ČR na rok 2007 I.náměstek ministra financí Ing. Eduard Janota 11. září 2006.
Česká energetika ve sjednocené Evropě Vliv směrnic EU na energetickou legislativu ČR Konference AEM 10. a 11. září 2003 P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo.
Novela energetického zákona z pohledu ERÚ Ing. Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady z pohledu roku 2005 Martin Kašák Energetický regulační úřad 7. října 2004.
Asociace energetických manažerů Brno, 20. září 2004 Energetický zákon ELEKTROENERGETIKA A TEPLÁRENSTVÍ Ladislav Havel © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Smluvní vztahy a registrace- držitelé licence na distribuci Jaroslav Žákovčík Praha
Zkušenosti s regulací cen OZE Stanislav Trávníček.
Kontrolní činnost SEI v teplárenství Ing. Josef Svoboda ředitel odboru teplárenství.
Novela Energetického zákona změny a zkušenosti v oblasti elektroenergetiky a teplárenství Brno Ing. Josef Snítilý © 2005 Ministerstvo průmyslu.
Novela energetického zákona
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES Sociální ochrana zaměstnanců Přednáška č. 6.
Fungování energetických trhů v EU a ČR Dopady chystaných změn energetických koncepcí na energetiku a její zákazníky 1. listopadu 2012 Ing. Jiří Bis.
Svaz průmyslu a dopravy ČR. I. OZE Svaz průmyslu a dopravy ČR.
Ochrana práv spotřebitelů v energetických odvětvích JUDr. Petr Scholz, Ph.D. ředitel sekce legislativně správní Praha, květen 2013.
NOVINKY V ZÁKONĚ O PŘESTUPCÍCH Změny k
1 ČESKÝ SVAZ ZAMĚSTNAVATELŮ V ENERGETICE NEOPRÁVNĚNÝ ODBĚR ELEKTŘINY V ČR Vít KLEIN, Ph.D.
Fungování energetických trhů v EU a ČR Jak dál po novele zákona o podpoře OZE 31. října 2013 Ing. Jiří Bis.
Ing. Zdeněk Danielovský Poradce náměstka ministra Záměry MPO, novelizace EZ a POZE SVSE – 3. diskusní seminář, Jaké jsou možnosti snížení ceny.
Návrh modelu Nové tarifní struktury v elektroenergetice pro veřejný konzultační proces Energetický regulační úřad 4. února 2016 Hospodářský výbor – Poslanecká.
Seminář k příležitosti 15-letého výročí založení SVSE Alena Vitásková předsedkyně Energetického regulačního úřadu Praha, 31. července 2014.
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES
Výrobny a mikrozdroje Ing. Martin Kříž
Změny legislativy v elektroenergetice pro rok 2019
Transkript prezentace:

sdružení podnikatelů v teplárenství XXV. SEMINÁŘ ENERGETIKŮ POZE – novela zákona č. 165/2012 Sb. o podporovaných zdrojích energie Ing. Jiří Vecka 22. ledna 2015, Hotel Jelenovská nad Valašskými Klobouky

sdružení podnikatelů v teplárenství Vládní novela POZE – součást širší novely EZI. již čtvrtá novela od schválení zákona v roce 2012 je součástí širší novely Energetického zákona řeší transpozici části Směrnice 2012/27/EU o energetické účinnosti zapracovává zkušenosti z aplikační praxe Dále řeší naplnění požadavků vyplývající z rozhodnutí o notifikaci zákona č. 165/2012 Sb. u Evropské komise v oblasti podpory elektřiny z obnovitelných zdrojů energie: řízení SA (2013/N) – Podpora energie z obnovitelných zdrojů a vysokoúčinné kombinované výroby elektřiny a tepla u poskytování podpory podle zákona č. 165/2012 Sb.

sdružení podnikatelů v teplárenství Vládní novela POZE – součást širší novely EZIII. Novela projednávána v poslanecké sněmovně předložení 24. října 2014 – sněmovní tisk č. 351 projednávání v 6-ti výborech PSP návrh pravděpodobně dozná značných změn

sdružení podnikatelů v teplárenství Vládní novela POZE nové paragrafy: § 11a – Měření a evidence výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie, druhotných zdrojů energie a vysokoúčinné kombinované výroby elektřiny a tepla § 28a – Kompenzace na spotřebovanou elektřinu vyrobenou z obnovitelných zdrojů energie v jiném členském státě Evropské unie, smluvním státě Dohody o Evropském hospodářském prostoru nebo Švýcarskou konfederací

sdružení podnikatelů v teplárenství Vládní novela POZE Z důvodu velkých a rozsáhlých změn byla potom nově přepracována ustanovení: § 11 – Podmínky podpory elektřiny, výkupu výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie, druhotných zdrojů energie a vysokoúčinné kombinované výroby elektřiny a tepla, § 28 – Financování podpory elektřiny a provozní podpory tepla, § 44 – Záruky původu elektřiny z obnovitelných zdrojů energie § 45 – Vydání, evidence a uznání záruk původu

sdružení podnikatelů v teplárenství Vládní novela POZE Zrušena ustanovení § 30 až § 43 (podpora biometanu a podpora decentrální výroby elektřiny) Oblasti podpory biometanu nebyla v praxi vůbec aplikována, jelikož aktualizovaný národní akční plán pro obnovitelné zdroje energie a zákon č. 310/2013 Sb., ukončil podporu pro biometan dříve než byla čerpána jakákoliv podpora. Podpora decentrální výroby elektřiny se navrhuje ukončit tímto zákonem. Jelikož se neuvažuje v budoucnu o znovuzavedení těchto podpor bylo navrženo zrušení příslušných ustanovení a to včetně dopadů do definic, správních deliktů a zmocňovacích ustanovení.

sdružení podnikatelů v teplárenství Vládní novela POZE Požadavky vyplývající z částečné implementace směrnice 2012/27/EU úprava oblasti záruk původu elektřiny z vysokoúčinné kombinované výroby elektřiny a tepla (požaduje směrnice 2012/27/EU v čl. 14 bodu 10 a přílohy X). úprava a zavedení pojmů používaných ve směrnici – jedná se především o pojem „užitečné teplo“ a „účinná soustava zásobování tepelnou energií“

sdružení podnikatelů v teplárenství Vládní novela POZE Požadavky vyplývající z rozhodnutí o notifikaci zákona č. 165/2012 Sb. u Evropské komise v oblasti podpory elektřiny z obnovitelných zdrojů energie Změny způsobu výběru platby na podporu obnovitelných zdrojů energie a dalších podporovaných zdrojů od zákazníků v ceně elektřiny včetně přechodového mechanismu (nový tarifní model pro výběr nákladů na podporu elektřiny nezávislého na množství spotřebované elektřiny v ceně elektřiny od zákazníků) Dodatečné změny, které omezují regulaci výše podpory ze strany Energetického regulačního úřadu – zrušení omezení snížení výkupních cen o více než 5% atd. Zrušení podpory decentrální výroby elektřiny

sdružení podnikatelů v teplárenství Vládní novela POZE nový tarifní model pro výběr nákladů na podporu elektřiny nezávislého na množství spotřebované elektřiny v ceně elektřiny od zákazníků několik variant – různé dopady dle druhu odběru platba CZK/MW (VN a vyšší) nebo CZK/A (NN) v rámci novely doplněna omezující podmínka nezvyšování plateb a “Maximální platba za fakturované období na podporu elektřiny za odběrné a předávací místo je určena součinem částky 495 Kč/MWh a celkového odebraného množství elektřiny z přenosové nebo distribuční soustavy“ zákazníci budou hradit maximálně stejnou výši plateb za podporu POZE jako v systému dnešním pokud budou optimalizovat svůj rezervovaný příkon nebo hodnotu jističe, pak mohou platit oproti současnému stavu dokonce i méně.

sdružení podnikatelů v teplárenství Vládní novela POZE – oblasti změnI. povinnost měřit podporovanou energii (elektřiny a tepla), na kterou je nárokována podpora, stanoveným měřidlem podle zákona o metrologii, a zajištění těchto měřidel proti neoprávněné manipulaci uchovávání dokumentů (úplných a pravdivých informací), výkazů a dokumentů o používaných druzích biomasy, biokapalin atd. možná kombinace formy podpory v rámci připojení více výroben elektřiny k elektrizační soustavě prostřednictvím jednoho odběrného nebo předávacího místa pouze pro výrobny, které jsou připojeny k distribuční soustavě nebo přenosové soustavě

sdružení podnikatelů v teplárenství Vládní novela POZE – oblasti změnII. výkup tepla z obnovitelných zdrojů doplnění a upřesnění podmínek, kdy je k takovému výkupu povinnost záruky původu elektřiny z obnovitelných zdrojů energie a nově (podle požadavku směrnice 2012/27/EU) také záruk původu elektřiny z vysokoúčinné kombinované výroby elektřiny a tepla. doplnění dle požadavků směrnice 2009/28/EU kontrolní orgán Navrhuje se, aby kontrolu podle tohoto zákona prováděl také Energetický regulační úřad, jelikož výrobci elektřiny z obnovitelných zdrojů a dalších podporovaných zdrojů jsou pouze „podmnožinou“ všech výrobců energie, který podnikají podle energetického zákona.

sdružení podnikatelů v teplárenství Vládní novela POZE – oblasti změnIII. nový systém výběru platby na podporu obnovitelných a dalších podporovaných zdrojů hrazených zákazníky v ceně elektřiny kontrola subjektů čerpající podporu ve vztahu na nepřekompenzaci podpory podle pravidel veřejné podpory nutnost uchovávat veškeré doklady prokazující investiční a provozní náklady dané výrobny elektřiny po celou dobu trvání práva na podporu úprava ustanovení týkající se vazby na nárokování podpory při různých mezních situací na trhu s elektřinou. zvýšení maximální hodnoty pokuty při spáchání správního deliktu.

sdružení podnikatelů v teplárenství Prováděcí právní předpisy Po přijetí novely bude pravděpodobně nutné novelizovat řadu prováděcích právních předpisů, konkrétně: 440/2012 Vyhláška o zárukách původu elektřiny z obnovitelných zdrojů energie 453/2012 Vyhláška o elektřině z vysokoúčinné kombinované výroby elektřiny a tepla a elektřině z druhotných zdrojů 478/2012 Vyhláška o vykazování a evidenci elektřiny a tepla z podporovaných zdrojů a biometanu, množství a kvality skutečně nabytých a využitých zdrojů a k provedení některých dalších ustanovení zákona o podporovaných zdrojích energie 193/2014 Vyhláška o způsobech a termínech účtování a hrazení ceny na úhradu nákladů spojených s podporou elektřiny a o provedení některých dalších ustanovení zákona o podporovaných zdrojích energie 459/2012 Vyhláška o požadavcích na biometan, způsob měření biometanu a kvality biometanu dodávaného do přepravní soustavy, distribuční soustavy nebo podzemních zásobníků plynu – bude zrušena