Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Změny legislativy v elektroenergetice pro rok 2019

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Změny legislativy v elektroenergetice pro rok 2019"— Transkript prezentace:

1 Změny legislativy v elektroenergetice pro rok 2019
Pavel Šimončík Energetický regulační úřad

2 Obsah Zákon (č. 458/2000 Sb., č. 165/2012 Sb.)
Vyhlášky ERÚ (č. 262/2015 Sb., č. 541/2005 Sb.) Kodexy sítě a rámcové pokyny

3 Energetický zákon Gesci za přípravu zákona má Ministerstvo průmyslu a obchodu Problematické oblasti z pohledu ERÚ Problematika regulace Odběrné místo a předávací místo Kompatibilita se síťovými kódy Pravomoci ERÚ Systémové služby Ochrana zákazníka DPI Zákazník s přetoky

4 Zákon POZE Gesci za přípravu zákona má Ministerstvo průmyslu a obchodu
Problematické oblasti z pohledu ERÚ Problematika modernizace Nové výrobny, aukční mechanismy, schéma podpor od 2021 Odběrné místo a předávací místo Náhradní zdroje

5 Vyhlášky ERÚ Vyhláška č. 262/2015 Sb. (tzv. „výkaznická“)
Týká se vykazování licencované činnosti: přenos, distribuce, obchod, činnost OTE. Zamýšlenými změnami v vyhlášce jsou: Většina změn se nedotkne provozovatelů LDS. Změny, které se dotknou výkazů, které jsou zpracovány provozovateli LDS se týkají zavedení kontrolního mechanismu, pomocí něhož bude možné ověřovat vykazovanou spotřebu pro účely POZE se skutečnými toky elektřiny v LDS. Vyhláška č. 540/2005 Sb. (tzv. „o kvalitě dodávek elektřiny“) Naposledy novelizována v roce 2010 (vyhláška nereflektuje vývoj na trhu s elektřinou) Probíhají přípravy (proběhlo již několik jednání se zástupci DS v rámci pracovní skupiny KVALITA). ERÚ získal podněty od úč. trhu (především DS, zákazníků), zahraničních regulátorů.

6 Vyhlášky ERÚ Zamýšlené změny:
Revize současně platných standardů a případné zavedení nových cílenějších standardů. Zavedení tzv. automatických náhrad. Zavedení sledování a hodnocení krátkodobých přerušení. Vytvoření metodiky pro zahrnutí událostí způsobených nepříznivými povětrnostními podmínkami do speciální kategorie

7 Zamýšlené úpravy vyhlášek ERÚ v roce 2019
Vyhláška o pravidlech trhu s elektřinou (vyhláška č. 408/2015 Sb.) Vyhláška o připojení (vyhláška č. 16/2016 Sb.) Vyhlášky budou novelizovány primárně v závislosti na novém znění energetického zákona a zákona o podporovaných zdrojích energie a EU právních norem v oblasti elektroenergetiky.

8 Kodexy sítě a rámcové pokyny
Nařízení č. 714/2009 o podmínkách přístupu pro přeshraniční obchod s elektřinou (specifikem nařízení je to, že je přímo účinné (tzn. nemusí se implementovat do národních právních norem) a principy v něm stanovené jsou nadřazené národním právním normám). Nařízení stanovuje vytvoření kodexů sítě pro tyto oblasti (čl. 4): pravidla pro bezpečnost a spolehlivost sítě, včetně pravidel pro technickou přenosovou rezervní kapacitu pro provozní zabezpečení sítě; pravidla pro připojení k soustavě; pravidla pro přístup třetích osob; pravidla pro předávání údajů a zúčtování; pravidla pro interoperabilitu; provozní postupy v případě stavu nouze; pravidla pro přidělování kapacit a řízení přetížení; pravidla pro obchod týkající se technického a provozního zabezpečení služeb přístupu do sítě a vyrovnávání soustavy; pravidla transparentnosti; pravidla pro vyrovnávání, včetně pravidel ohledně rezervního výkonu v souvislosti se sítí; pravidla týkající se harmonizovaných struktur přenosových sazeb, včetně místně vztažených cenových signálů a pravidel vyrovnávání mezi provozovateli přenosových soustav, a energetickou účinnost, pokud jde o elektroenergetické sítě.

9 Kodexy sítě a rámcové pokyny
Vznik 4 kodexů sítě a 4 rámcových pokynů. Síťové kodexy a rámcové pokyny mají formu tzv. nařízení, což znamená, že jsou přímo účinné a závazné, není zapotřebí je implementovat do národních právních předpisů (národní právní předpisy musí být uvedeny do souladu s nařízeními). Síťové kodexy a rámcové pokyny stanovují práva a povinnosti pro PS, DS, výrobce, burzy (v ČR OTE) a ERÚ. Síťové kodexy a rámcové pokyny značně rozšiřují pole působnosti pro národní regulační orgány (na mezinárodní úrovní – vyšší míra koordinace s národními regulátory v rámci EU, vykazovací povinnosti ACER a EK; na národní úrovni – posilování dohledové funkce ERÚ nad elektroenergetickým trhem např. ERÚ posuzuje a schvaluje metodiky, požadavky, výjimky, kritéria hodnocení apod. a provádí dohled nad jejich dodržováním).

10 Současný průběh implementace kodexů sítě a rámcových pokynů
Připojovací kodexy sítě (RfG, DCC, HVDC) PS a DS mají povinnost stanovit obecné připojovací požadavky pro nové výrobny, nová odběrná zařízení připojená k PS, nové distribuční zařízení připojená k PS, nové distribuční soustavy, nové uzavřené distribuční soustavy nebo vysokonapěťové stejnosměrné soustavy. Provozní kodex sítě a rámcový pokyny (SO, ER) PS má povinnost vytvořit sám nebo ve spolupráci s PS EU podmínky a metodiky pro řízení přenosové soustavy a pro obranu a obnovu přenosové soustavy. Obchodní rámcové pokyny (CACM, FCA, EB) PS a OTE má povinnost vytvořit sám nebo ve spolupráci s PS a PX EU podmínky a metodiky pro řízení přetížení na přeshraničních linkách, alokaci kapacit, obchodování na dlouhodobém a krátkodobém trhu a pro obchodní zajišťování regulační energie.

11 Užitečné informace pro provozovatele LDS
Kdo a do kdy je povinen splnit povinnosti stanovené síťovými kodexy a rámcovými pokyny. Povinnost „něco“ vytvořit nebo stanovit a následně předložit ke schválení ERÚ má vždy ten subjekt, který je k tomu daným síťovým kodexem, popř. rámcovým pokynem určen. Termín pro splnění povinnosti je vždy uveden v příslušném síťovém kodexu, popř. rámcovém pokynu. Jaký je postup v případě, že provozovatel LDS nepředloží požadavky dle RfG, DCC, HVDC ke schválení ERÚ? Na základě § 97a vyzve ERÚ příslušného provozovatele LDS, aby předložil požadavky v souladu s příslušnou právní normou. Současně stanoví termín, do kdy mají být požadavky provozovatelem LDS předloženy. Po marném uplynutí lhůty stanovené ve výzvě ERÚ, zahájí řízení o stanovení podmínek dle konkrétního nařízení. POZOR: Náklady spojené se správním řízením nese ERÚ. Hrozí provozovateli LDS postih za nepředložení požadavků dle RfG, DCC, HVDC? Na základě právního rozboru ERÚ v současné době neexistuje zákonný postih za nedodržení povinnosti předložení požadavků vyplývající z RfG, DCC, HVDC. POZOR: ERÚ může udělit pokutu v případě, že nejsou ERÚ stanovené (schválené) požadavky v praxi dodržovány.

12 Děkuji za pozornost.


Stáhnout ppt "Změny legislativy v elektroenergetice pro rok 2019"

Podobné prezentace


Reklamy Google