Oznamovací povinnost správních orgánů podle nařízení 764/2008 ProCoP setkání 26.5.2010.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
1 Volný pohyb zboží – praktické poznatky s aplikací nař í zen í o vzájemném uznávání Informační místo ProCoP Ministerstvo průmyslu a obchodu
Advertisements

Revize Nového přístupu
Poskytování informací podle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů Krajský úřad Zlínského kraje odbor.
Účast veřejnosti ve veřejné správě Výkon ústavně zaručených práv II. 31. března 2014.
Oznámení uvedení kosmetického prostředku na trh Evropského společenství („notifikace“ kosmetického prostředku) Ing. Miroslav Kapoun
Novela ZÁKONA č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon), ve znění pozdějších předpisů PhDr.
Aktuální úkoly MŠMT Odbor programů výzkumu a vývoje 2009.
Ing. Petr Očko, Ph.D. ředitel sekce fondů EU, výzkumu a vývoje
NAŘÍZENÍ KOMISE (ES) č. 2042/2003 ze dne 20. listopadu 2003.
Veřejné projednání P olitiky územního rozvoje ČR 2008 a Vyhodnocení vlivů PÚR ČR 2008 na udržitelný rozvoj území (včetně Zprávy o uplatňování PÚR ČR 2006)
Nové právní předpisy v oblasti rostlinolékařského vzdělávání Seminář MZe
Institut veřejné služby
Ministerstvo průmyslu a obchodu Prezentace k nařízení 764/2008 o vzájemném uznávání
Vzájemné uznávání výrobků v neharmonizované sféře
Stavební výrobky a aplikace Nařízení 764/2008 Požadavky na použití neharmonizovaných stavebních výrobků ve stavbách na vnitřním trhu EU Ministerstvo průmyslu.
Zásady správné zemědělské praxe
Kontrola zboží dvojího použití - nové aspekty Ing. Svatopluk Leitgeb 10. listopadu 2009 © 2009 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
EMAS III Změny v akreditaci a ověřování Ing. Radim Frolík.
Informace o implementaci směrnice EP a Rady 2005/36/ES
Technická normalizace v České republice 1.Tvorba českých technických norem 2.Mezinárodní spolupráce 3.Postavení českých technických norem.
Úvod do studia- 10. seminář Analýza textu, judikát BW (insp. RZ)
Registrace podle EMAS III
Registr dlužníků státu
Smluvní vztahy a registrace Jaroslav Žákovčík Praha
Činnost SOLVIT centra Setkání s kontaktními osobami a odbornou veřejností Ministerstvo průmyslu a obchodu,
Připravenost České republiky na zavádění opatření strategie Evropa 2020 Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek ministra průmyslu a obchodu © 2010 Ministerstvo.
Celostátní síť pro venkov. Obsah  Cíle, nástroje a zásady Sítě  Organizační zajištění Sítě  Tématické pracovní skupiny  Kontaktní místa Sítě  Informační.
Aktuální situace nejen v oblasti legislativy ÚNMZ
Poskytování služeb na vnitřním trhu EU. Obsah I.Směrnice o službách na vnitřním trhu. II.Způsob implementace v ČR. III.Přínosy zákona o volném pohybu.
Otázky a odpovědi k zákonu č. 300/2008 Sb. Zpracoval: Mgr. René Pleva Datum:
Nařízení o vzájemném uznávání a informační místo ProCoP Ministerstvo průmyslu a obchodu SOLVIT setkání
Právo na informace Tereza Danielisová,
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) II. část Právnická fakulta MU Brno říjen 2011 zpracoval: Petr Průcha.
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
Jednotná kontaktní místa podle zákona o volném pohybu služeb Vlastimil Slovák, odbor Vnitřního trhu a služeb EU Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Systém kontrolní činnosti SEI
INSPIRE směrnice 2007/2/ES Transpozice směrnice INSPIRE v České republice Enviro – i – Forum, Zvolen,
1 Moderní učitel CZ.1.07/1.3.00/ Vdělávání v oblasti veřejných zakázek dle postupu uvedeného v Příručce pro příjemce Ing. Jan Weigel, lektor VŘ.
Poskytování informací podle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím Krajský úřad Zlínského kraje Odbor právní a Krajský živnostenský.
ProCoP (Product Contact Point) -představení a účel- Ministerstvo průmyslu a obchodu
SOLVIT Efektivní systém řešení problémů na vnitřním trhu ES.
SOLVIT efektivní řešení problémů na vnitřním trhu EU.
Zjednodušení orientace na portálech veřejné správy Jaroslav Svoboda - Ministerstvo vnitra ČR Iva Zelenková - Ministerstvo informatiky ČR Konference ISSS,
SOLVIT neformální systém řešení sporů na vnitřním trhu Setkání center na MPO
Evropská občanská iniciativa
Účast veřejnosti ve veřejné správě 12. května 2009.
Novelizace zákona o PO (spalinové cesty) kpt. Mgr. Petr Komínek, DiS. 1.
Dotační program Podpora veřejně účelných aktivit seniorských a proseniorských organizací s celostátní působností Workshop Realizace politiky přípravy na.
AKTUÁLNÍ INFORMACE MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ („MZ“) – „Bílý dům“ Mgr. Aleš Kapucián Oddělení vědy a výzkumu (odbor VLP/1)
Nesplněné legislativní závazky Ministerstva zdravotnictví s ohledem na členství České republiky v Evropské unii.
H ARMONIZACE PRÁVEM EU 1. B) PROVÁDĚNÍ ČLENSKÝMI STÁTY Při provádění různých opatření - zejména programů - spolupůsobí členské státy  Oznamují Komisi.
Financování sociálních služeb 2015 Olomouc
Předškolní vzdělávání a školní stravování 2010 Eva Martinková, odbor školství, mládeže, tělovýchovy a sportu Krajský úřad Libereckého kraje.
Veřejné projednání P olitiky územního rozvoje ČR 2008 a Vyhodnocení vlivů PÚR ČR 2008 na udržitelný rozvoj území (včetně Zprávy o uplatňování PÚR ČR 2006)
VOLNÝ POHYB ZBOŽÍ – SEKUNDÁRNÍ PRÁVO A JUDIKATURA SEMINÁŘ 2016.
Manuál pro obce k zákonu o právu shromažďovacím. Proč? K dispozici není žádný kvalitní komentář k zákonu č. 84/1990 Sb., o právu shromažďovacím, který.
Systém základních registrů. Zákony a nařízení vztahující se k problematice základních registrů Zákon č.111/2009 Sb. o základních registrech v aktuálním.
Správní řízení ve věci oprávnění k poskytování zdravotních služeb
PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ PRO ŠKOLNÍ ROK 2017/2018
Kontroly na místě a nesrovnalosti projektů realizovaných v OP LZZ
Česká inspekce životního prostředí
Oblast intervence 3.2 Integrovaného operačního programu
Aktuální poznámky ke vzájemné spolupráci poradny a škol
Metodický pokyn k § 23a vodního zákona
Tel , Problematika zaměstnávání zahraničních pracovníků z pohledu inspektorátu práce Mgr. Dagmar Lahresová.
Workshop Realizace politiky přípravy na stárnutí, Brno, 15. října 2015
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) II. část
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Legislativní materiály vlády
PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ PRO ŠKOLNÍ ROK 2019/2020
Transkript prezentace:

Oznamovací povinnost správních orgánů podle nařízení 764/2008 ProCoP setkání

Proč ? - Evropská komise chce monitorováním národní praxe zjistit, zda a jak se nařízení aplikuje - Na základě poskytnutých údajů může Komise identifikovat problémové oblasti či chybnou praxi - Komise chce tímto mechanismem zajistit co nejlepší fungování principu vzájemného uznávání v praxi

Tři druhy oznámení Oznamovací povinnost má 3 podoby: 1) Rozhodnutí podle čl. 2 odst. 1 se oznamují příslušnému podnikateli a Komisi (článek 6 odst. 2) 2) Oznámení o dočasném pozastavení uvádění výrobku na trh se oznamují také podnikateli a Komisi (článek 7 odst. 2) 3) Oznamovací povinnosti ProCoP centra vůči Komisi stanovené v článku 12

Rozhodnutí podle článku 2 odst. 1 Tato rozhodnutí musí být oznámena jak podnikateli, tak Komisi Oznámení musí být učiněno do 20 dnů po uplynutí lhůty pro podání připomínek V rozhodnutí se řádně zohlední tyto připomínky a uvedou důvody, na nichž je založeno, včetně případných důvodů pro odmítnutí argumentů předložených podnikatelem Musí být také uvedeno technické nebo vědecké odůvodnění podle článku 6 odst. 1

Dočasné pozastavení uvádění výrobku na trh Dva možné důvody (článek 7 odst. 1): – a) pokud daný výrobek nebo druh výrobku představuje za běžných nebo rozumně předvídatelných podmínek používání vážné ohrožení bezpečnosti a zdraví uživatelů – b) uvedení daného výrobku nebo druhu výrobku na trh je v členském státě obecně zakázáno z důvodu veřejné mravnosti nebo veřejné bezpečnosti orgán neprodleně oznámí pozastavení podnikateli a Komisi. V případech uvedených pod písmenem a) je toto oznámení doplněno o technické nebo vědecké odůvodnění (článek 7 odst. 2)

Oznamovací povinnosti podle článku 12 Pro účely výroční zprávy, kterou ProCoP bude každoročně zasílat Komisi – jednou ročně si ProCoP vyžádá od kontaktních osob informace Povinnost kontaktních osob spolupracovat s ProCoP centrem je stanovena usnesením vlády ze dne 4. května 2009 č. 597, které odkazuje na část III.B materiálu Pokyny pro Kontaktní místo pro výrobky a zástupce úřadů Oznámení dopisem (MPO, Politických vězňů 20, Odbor vnitřního trhu a služeb EU, Praha 1) nebo em na

Rozhodnutí podle článku 6 odst. 1 Má-li příslušný orgán v úmyslu přijmout rozhodnutí podle článku 2 odst. 1, písemně oznámí svůj úmysl podnikateli, upřesní technické pravidlo, na kterém bude rozhodnutí založeno, a uvede technické nebo vědecké odůvodnění. Kontaktní osoba oznámí ProCoPu počet písemných oznámení zaslaných za celý úřad podle článku 6 odst. 1 (tedy počet ZAMÝŠLENÝCH ROZHODNUTÍ) a druh dotyčných výrobků, za období jednoho roku.

Rozhodnutí podle článku 6 odst. 2 Jedná se o skutečně přijatá rozhodnutí, vydaná poté, co se k zamýšlenému rozhodnutí podnikatel vyjádřil nebo mu marně uplynula lhůta k vyjádření. Kontaktní osoby poskytnou ProCoPu jednou ročně dostatečné informace o těchto rozhodnutích za celý svůj úřad, včetně důvodů, na nichž se jednotlivá rozhodnutí zakládají.

Rozhodnutí podle článku 6 odst. 3 Jde o ty situace, kdy správní orgán po oznámení zamýšleného rozhodnutí změní názor a konečné rozhodnutí se rozhodne nepřijmout (o čemž informuje i podnikatele). Kontaktní osoba oznámí jednou ročně ProCoPu počet rozhodnutí přijatých podle článku 6 odst. 3 a druh dotyčných výrobků (za celý svůj úřad).

Poznámky Byli bychom rádi, kdyby byla ProCoPu oznamována veškerá rozhodnutí (i zamýšlená) podle článku 2 odst. 1 Nabízíme školení ohledně aplikace nařízení pro osoby, které jsou přímo povinny podle nařízení postupovat (konkrétní pracovníci vydávající jednotlivá rozhodnutí). S jakýmikoliv dotazy se na nás prosím kdykoliv obracejte, ProCoP rád pomůže!

Děkuji za pozornost ! Mgr. Ondřej Bednář Odbor vnitřního trhu a služeb EU Kontaktní údaje centra ProCoP v ČR: Ministerstvo průmyslu a obchodu Politických vězňů Praha 1 Tel.: Web: