Ing. Michal Janeba, náměstek pro regionální rozvoj a cestovní ruch Jaká je perspektiva Ústeckého kraje.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

Vazby OP Doprava a IROP pro období Vysoká škola mezinárodních a veřejných vztahů Praha Ing. Květoslava Kořínková, CSc. Seminář IDS Žďár nad Sáz.
Představení Generálních sekretářů a generálního zmocněnce Aktuální stav přípravy 2014 – 2020.
Aktuální proces přípravy programového období 2014+
Územní dimenze a priority Olomouckého kraje
ZKUŠENOSTI S VYUŽÍVÁNÍM PŘEDVSTUPNÍ POMOCI EU PHARE / ISPA Ministerstvo financí Centrum pro zahraniční pomoc Ing. Ludmila LEFNEROVÁ.
Vstupní informační seminář k přípravě dokumentu Strategie rozvoje města Ústí nad Labem do roku 2015 a posuzování vlivu tohoto dokumentu na životní prostředí.
MOŽNOSTI FINANCOVÁNÍ PROJEKTOVÝCH ZÁMĚRŮ V NOVÉM PROGRAMOVACÍM OBDOBÍ EU
Aktuální stav čerpání evropských fondů Příprava na další programovací období z pohledu regionů Mgr. Radko Martínek hejtman Pardubického kraje.
PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5. DUBNA 2004 PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5.
KIPR Šumava první schůzka s ředitelem NSZM Ing. Petrem Švecem se uskutečnila na Modravě PS UR, akce komunitního plánování v šumavských.
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
Kohezní politika EU – současnost a perspektiva Radomír Špok Institut pro evropskou politiku EUROPEUM.
Evropský sociální fond v kontextu politiky soudržnosti Ing. Světlana Navarová, vedoucí oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV.
MAS Lužnice, o.s. Příprava strategie MAS Lužnice na období
Příprava, řízení a realizace programů a projektů ERDF a KF ÚVOD DO PROBLEMATIKY Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název.
Nástroj pro realizaci IS rozvoje území. Umožňuje koordinaci navzájem provázaných a územně zacílených intervencí z různých prioritních os jednoho či více.
Role MZ ČR v souvislosti s veřejnou podporou – financování investic ve zdravotnictví
Regionální politika a strukturální fondy Evropské unie
Praha a fondy EU Programové období 2007 – 2013 Markéta Reedová náměstkyně primátora HMP.
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR 2014+
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Tento projekt je spolufinancovaný z Evropského fondu regionálního rozvoje. Akce se koná v rámci Programu cezhraničnej spolupráce SR-ČR pod názvem.
Integrovaný plán rozvoje města Kutná Hora 21. srpna 2007.
Moravskoslezský kraj: Tradice, rozvoj, kvalita
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR PRO OBDOBÍ
Podpora nevládních a neziskových organizací v oblasti cestovního ruchu
Program rozvoje venkova ČR na období Olomouc Šumperk
Evropské fondy v kontextu rozvoje města Brna Marie ZEZŮLKOVÁ Kancelář strategie města.
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE 2014+
1 Inovace 2007 Týden výzkumu, vývoje a inovací Operační programy na období Doc. Ing. Karel Šperlink, CSc.prosinec 2007.
KREATIVNÍ ODVĚTVÍ A EVROPSKÉ FONDY NOVÁ SCÉNA ND MARTA SMOLÍKOVÁ Proč podporovat kulturní a kreativní průmysly.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Úvod do regionální politiky EU v ČR Eurocentrum Praha,
JEDEN CÍL, SPOLEČNÁ CESTA Ministerstvo vnitra České republiky & Ministerstvo vnitra Ing. Jaroslav Svoboda
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Daniel Braun 1. náměstek ministra Výsledky střednědobého hodnocení, návrh rozvojových cílů.
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
Ostrava Pilotní projekty v IOP „Integrovaný přístup k řešení romské problematiky v sociálně vyloučených lokalitách“
Integrovaný operační program Konference „Bezpečná Evropa“ Hradec Králové.
FONDY EU Programové období
MAS Rozvoj Tanvaldska z.s.. 14 obcí obyvatel 43 členů.
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
Regionální politika RP ČR.
FONDY EU Programové období
Naplňování krajských priorit za přispění evropských zdrojů z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko Prezentuje: Jaroslav Palas
Projekty realizované ROP SM krajem a ORP Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje
Územní dimenze a nové nástroje v programovém období Mgr. Jelena Kriegelsteinová Ministerstvo pro místní rozvoj ČR.
Pavel Rada Regionální rozvojová agentura Východní Moravy Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií Dotace pro neziskové organizace z EU.
Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Staroměstské náměstí 6, Praha 1 lll INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM INTEGROVANÝ OPERAČNÍ.
Kulatý stůl pro NNO k problematice přípravy NRP Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
Aktualizace Strategie rozvoje Moravskoslezského kraje (SRK) Jednání pracovní skupiny č. 3 Návrh nové struktury specifických strategických cílů
Informační setkání k přípravě Olomouckého kraje na kohezní politiku EU , Jeseník.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Dotační programy v období DRAHOSLAV CHUDOBA, DABONA s.r.o. 1.
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Pardubický kraj.
Školení pro zaměstnance SSČ, v.v.i. Podpora ekonomických systémů na pracovištích AV ČR v oblasti projektového řízení Mgr. Jaroslava Barbara Sporková
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
Regionální politika EU v období
Regionální operační program NUTS II Jihozápad
Integrovaný plán rozvoje území Zlín pro období
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
STRATEGII REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
Národní podpora využití potenciálu kulturního dědictví prostřednictvím Integrovaného operačního programu
Možnosti spolufinancování vědecké a výzkumné činnosti ČHMÚ
Transkript prezentace:

Ing. Michal Janeba, náměstek pro regionální rozvoj a cestovní ruch Jaká je perspektiva Ústeckého kraje

Téma: regionální rozvoj Zákon č. 248/2000 Sb., o podpoře regionálního rozvoje Strategie regionálního rozvoje ČR - na období Vymezení regionů se soustředěnou podporou státu – aktualizován usnesením vlády č. 141/2010 v návaznosti na negativní dopady probíhající hospodářské krize v ČR a jednotlivých regionech

Regionální politika je realizována prostřednictvím intervencí Odstraňování regionálních rozdílů v ekonomické výkonnosti krajů, v úrovni nezaměstnanosti, životní úrovni a sociální situaci jejich obyvatel – důraz na podporu vládou vymezených regionů se soustředěnou podporou státu

Ústecký kraj a jeho problémy Zhoršující se výsledky v jeho hospodářské výkonnosti HDP na obyvatele dosáhl kraj v roce ,1 % úrovně EU a mezi kraji ČR se umísťuje na 5. nejhorším místě Neuspokojivá vzdělanost, podmínky pro podnikání, méně přizpůsobivá sociální struktura obyvatelstva, životní prostředí, restrukturalizace průmyslu a s tím spojený pokles zaměstnanosti

Nejvyšší míra nezaměstnanosti v ČR 12,3% oproti průměru ČR 8,1 % Dle úrovně dynamiky ekonomické výkonnosti je kraj ve Strategii regionálního rozvoje zařazen do kategorie zaostávajících regionů Při pokračování dosavadního trendu se budou rozdíly dále prohlubovat Vzhledem ke situaci je Ústecký kraj zařazen mezi vládou schválené regiony se soustředěnou podporou státu

Zvýhodnění v rámci vybraných národních programů a operačních programů Podpora rozvoje regionů (MMR) IOP v oblastech: Zlepšení prostředí v problémových sídlištích Služby v sociální oblasti Podpora prostřednictvím OP Sasko - ČR: Zlepšení dopravní obslužnosti Ochrany životního prostředí Rozvoj příhraniční infrastruktury a služeb cestovního ruchu Podnikání, vzdělávání a kulturní rozvoj

ROP ROP Severozápad - alokován absolutně největší objem prostředků v rámci všech ROP k schváleno: 291 projektů v objemu ,3 mil. Kč tj. 80,2 % z celkové alokace prostředků proplaceno: 9 207,3 mil. Kč tj. 42,5 % z celkové alokace hodnocení - jedná e o nadprůměrné čerpání alokovaných prostředků

Současné hodnocení Strategie regionálního rozvoje: - nadále dochází k prohlubování regionálních rozdílů v ekonomické výkonnosti krajů - do strategických, koncepčních a implementačních dokumentů, do resortních politik a programů je nutno lépe promítnout a posílit regionální dimenzi - při přípravách nové Strategie je třeba zohlednit všechny nové poznatky - klást důraz na intervence související s inovacemi a podporovat regionálně specifické faktory znalostní ekonomiky - podpořit veřejné intervence směřující do urbanistických oblastí (snížení polarizace metropole – periferie, město – venkov atd.) Další rozvoj kraje bude výrazně ovlivněn schválením a následnou realizací záměrů připravovaných strategií, koncepcí a programů v oblasti energetiky, surovinové politiky, průmyslové politiky, sociální oblasti atd. ( Např. Státní energetická koncepce ČR na léta – možná řešení; Surovinová politika ČR na následující období 20 let)

Sociální problémy Ústeckého kraje vláda schválila Strategii boje proti sociálnímu vyloučení Bezpečnost bydlení, zaměstnanost, vzdělávání, sociální služby a regionální rozvoj – společná gesce MMR s MPSV Komplexní řešení sociálního bydlení pro osoby ohrožené sociálním vyloučením

Nové programové období 2014 – 2020 Koncepční dokument v oblasti regionálního rozvoje zaměřený na zvýšení konkurenceschopnosti a sociální úrovně regionů ČR, vytváření podmínek k snižování nepřiměřených regionálních disparit a využívání specifik území V současné době probíhají v gesci MMR práce na přípravě kohezní politiky EU na programové období za spolupráce zástupců resortů, krajů a dalších aktérů projednán vládou Souhrnný návrh zaměření budoucí kohezní politiky EU po roce 2013 v podmínkách ČR - součástí dokumentu je návrh 5 národních rozvojových priorit zaměřených na zvýšení konkurenceschopnosti ekonomiky, rozvoj páteřní infrastruktury zvyšování kvality veřejné správy a další 5. priorita – Integrovaný rozvoj území

Přeshraniční spolupráce s Německem -První program - nastartován v roce Program CBC Phare ČR-Německo s alokací ve výši 176,4 mil. EUR -Interreg IIIA ČR Sasko s alokací ve výši 190,4 mil. EUR Zaměření projektů: od měkkých projektů, různé setkávací akce, vytváření studií, ochrany životního prostředí až po velké infrastrukturní akce, regionální komunikace, cyklostezky, čistírny odpadních vod, pořízení hasičských vozidel či investice do kulturního dědictví Současnost: Program Cíl 3 – podpora přeshraniční spolupráce mezi ČR a svobodným státem Sasko -Ničivé povodně 2010 – operativně vytvořená oblast podpory – alokovány prostředky ve výši téměř 9,6 mil. EUR -schváleno 165 projektů cca 165 mil. EUR což je 79,9 % finančních prostředků celkové alokace (k ) -Předpokládá se pokračování a probíhají jednání o podpisu prohlášení

Cestovní ruch v Ústeckém kraji -Realizace Memoranda o podpoře vodního turismu na Labské vodní cestě -Podpora všestranného a trvale udržitelného rozvoje cestovního ruchu v kraji (excelentní turistická destinace EDEN – České Švýcarsko) -Pokračovat v úspěšné prezentaci na domácím i zahraničním trhu cestovního ruchu kvalitní nabídkou turistických produktů a zážitků (turistické balíčky, zážitkové programy aj.) -Rozvoj industriální turistiky -MMR bude napomáhat podporou podnikatelských subjektů v rámci Národního programu podpory cestovního ruchu „Cestování dostupné všem“ -S agenturou Czech Tourism – podpora rozvoje cykloturisitky pilotní projekt – Česko jede

IOP v Ústeckém kraji -Schváleno 450 projektů v celkové hodnotě téměř 2,2 mld Kč. k rozvoj informační společnosti ve veřejné správě (238 mil Kč) 2.1. zavádění ICT v územní veřejné správě CzechPoint (25 mil. Kč) -Další projekty elektronizace, datové sítě (275 mil Kč a 39 mil Kč 3.1. služby v oblasti sociální intergrace (28 mil. Kč) 3.2. služby v oblasti veřejného zdraví (134,5 mil. Kč, 32,5 mil. Kč 218,5 mil. Kč 3.4. služby v oblasti bezpečnosti, prevence a řešení rizik (220 mil. Kč) 4.1. národní podpora cestovního ruchu (4 mil. Kč) 5.1. národní podpora potenciálu kulturního dědictví 0,5 mld. Kč - Terezín 5.2. revitalizace problémových sídlišť 678 mil. Kč 5.3. modernizace a rozvoj systémů tvorby územních politik (27,5 mil. Kč)

Děkuji za pozornost Ing. Michal Janeba, náměstek ministra pro místní rozvoj