Úvod do ekonomické teorie Ing. Vojtěch Jindra
Ekonomické vědy Obecné: Speciální: ekonomie, dějiny ekonomických teorií, dějiny národního hospodářství, mezinárodní ekonomie Speciální: odvětvové, průřezové, teritoriální Předmětem zkoumání ekonomie jako obecné ekonomické teorie je způsob, jakým lidé se svými neomezenými potřebami používají omezené zdroje k výrobě užitečných statků, jak tyto statky rozdělují a vzájemně směňují
Dělení ekonomie Mikroekonomie – zkoumá chování dílčích ekonomických subjektů tj. jednotlivců (domácnosti), firem a státu odpovídáme si na otázky, na které si musí odpovědět jednotlivec, aby se mohl rozhodnout, jak se bude v ekonomickém systému chovat Makroekonomie zkoumá fungování ekonomiky jako celku a využívá při tom agregátních veličin jako je HDP, celková zaměstnanost, celková nabídka a poptávka apod.
Členění ekonomie Pozitivní ekonomie – přejímá ekonomickou realitu jaká je. Cílem je realitu popisovat a hledat v ní zákonitosti jejího fungování. Normativní ekonomie – pro tu je zkoumání reality pouze východiskem. Zjištěnou skutečnost hodnotí, konstruuje obraz dokonalejšího ekonomického systému.
Základní ekonomické pojmy Statek => každá věc, která slouží k uspokojování lidských potřeb Ekonomické statky – statky vzniklé výrobou Volné statky – volně dostupné v přírodě Vstupy (výrobní faktory) práce kapitál (věcný, nehmotný, peněžní) přírodní zdroje (půda) Výstupy
Základní ekonomické pojmy Zboží – ekonomický statek určený pro trh Externality – vstupy a výstupy, které neprocházejí trhem, pozitivně nebo negativně ovlivňují hospodářské subjekty, aniž by byly zaplaceny Veřejné statky a služby výroba je společensky důležitá, ale pro soukromníky málo rentabilní až dlouhodobě návratná zajišťuje vláda a poskytuje bezplatně (pouliční osvětlení, policie,…)
Náklady obětované příležitosti vzácnost zdrojů nutnost volby mezi nákupem různého zboží a různými činnostmi vynaložení zdrojů na realizaci určitého záměru (účelu) vždy znamená obětování záměrů jiných tato oběť je součástí ekonomických nákladů provedeného rozhodnutí součástí nákladů je i „ztráta“ z možného přínosu druhé nejlepší varianty
Hranice produkčních (výrobních) možností Produkt Y každá země i firma má omezené množství výrobních činitelů a proto i omezené výrobní možnosti => křivka výrobních možností (různé kombinace výroby dvou produktů) A D C B Produkt X Body na křivce představují výrobu při plném využití všech výrobních faktorů (výroba s max. efektivností). Zvýšení produkčních možností je možné při zapojení dodatečných zdrojů nebo zavedením nové technologie.
Efektivnost Národohospodářská efektivnost e = HDP/K výsledek je objem HDP, který připadá na 1Kč kapitálových nákladů Na úrovni podniku je efektivnost označována slovem rentabilita r = z/N výsledek nám říká, jak velký zisk byl vytvořen na 1Kč celkových nákladů Efektivnost charakterizujeme dvěma složkami: účelnost …. výsledky musí odpovídat objemem a strukturou potřebám hospodárnost …. s co nejnižšími náklady
Produktivita práce Vyjadřuje výkonnost vynakládané práce při výrobě ekonomických statků a služeb PP = HDP/Z (Z) počet pracovníků (HDP) hrubý domácí produkt Výpočet udává velikost HDP na 1 pracovníka Produktivita práce na úrovni podniku PP = Q/T (Q) celkový objem výroby (T) celkový čas Vyjadřuje množství produkce za časovou jednotku
Zákon klesajících výnosů S rostoucím množstvím 1 výrobního faktoru vzrůstá celkový produkt, ale stále pomalejším tempem (nemění se rozsah ostatních faktorů). Každá dodatečná jednotka výrobního faktoru vyvolá menší zvýšení objemu produkce než jednotka předcházející.
Anglické míry a váhy používané v ekonomických informacích 1 inch (in.) = 2,54 cm 1 foot (ft) = 30,48 cm 1 yard (yd) = 91,44 cm 1 mile (m.) = 1,61 km 1 nautical mile = 1,85 km 1 gallon (gal.) = 4,55 l 1 barrel (bar.) = 163,66 l 1 ounce (oz.) = 28,35 g