Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Hrubý domácí produkt HDP. Hrubý domácí produkt (HDP) je celková peněžní hodnota statků a služeb vytvořená za dané období na určitém území je celková peněžní.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Hrubý domácí produkt HDP. Hrubý domácí produkt (HDP) je celková peněžní hodnota statků a služeb vytvořená za dané období na určitém území je celková peněžní."— Transkript prezentace:

1 Hrubý domácí produkt HDP

2 Hrubý domácí produkt (HDP) je celková peněžní hodnota statků a služeb vytvořená za dané období na určitém území je celková peněžní hodnota statků a služeb vytvořená za dané období na určitém území Tento ukazatel se používá v makroekonomii pro určování výkonnosti ekonomiky států. Tento ukazatel se používá v makroekonomii pro určování výkonnosti ekonomiky států. makroekonomii Časovým obdobím bývá obvykle rok. Časovým obdobím bývá obvykle rok.

3 HDP Produkt je toková veličina (udává se v penězích za určité časové období). Produkt je toková veličina (udává se v penězích za určité časové období).toková veličinatoková veličina Produkt představuje přírůstek bohatství. Produkt představuje přírůstek bohatství.

4 Výpočet HDP Domácí produkt lze vypočítat třemi způsoby. Domácí produkt lze vypočítat třemi způsoby. V HDP nejsou započítány služby, které lidé dělají mimo oficiální trh (např. práce na zahradě, vaření, práce protislužbou), a také ilegální produkce (např. výroba a prodej drog, prostituce, nepřiznané zisky). V HDP nejsou započítány služby, které lidé dělají mimo oficiální trh (např. práce na zahradě, vaření, práce protislužbou), a také ilegální produkce (např. výroba a prodej drog, prostituce, nepřiznané zisky).

5 Výrobková metoda Je nazývána též zbožová nebo produktová metoda. Je nazývána též zbožová nebo produktová metoda. HDP je dle ní součtem všech přidaných hodnot na daném území za dané období a čisté daně na výrobky. HDP je dle ní součtem všech přidaných hodnot na daném území za dané období a čisté daně na výrobky.

6 Výdajová metoda výdaj za zboží odpovídá ceně tohoto zboží výdaj za zboží odpovídá ceně tohoto zboží Do tohoto součtu započítáváme pouze finální výrobky, tzn. takové, které již nejsou vstupem další výroby (nebudou v přidané hodnotě jiného zboží). Do tohoto součtu započítáváme pouze finální výrobky, tzn. takové, které již nejsou vstupem další výroby (nebudou v přidané hodnotě jiného zboží).

7 Důchodová metoda Jelikož každý výdaj v ekonomice je něčím důchodem (příjmem), můžeme produkt vyjádřit jako součet důchodů (nepočítáme- li daně). Jelikož každý výdaj v ekonomice je něčím důchodem (příjmem), můžeme produkt vyjádřit jako součet důchodů (nepočítáme- li daně).

8 Varianty produktu Přívlastek hrubý/čistý produkt určuje, jestli je do výsledku započítáno opotřebení kapitálu. Přívlastek hrubý/čistý produkt určuje, jestli je do výsledku započítáno opotřebení kapitálu. čistý produkt = Hrubý produkt − opotřebení kapitálu čistý produkt = Hrubý produkt − opotřebení kapitálu Přívlastek domácí/národní produkt rozlišuje mezi produktem vytvořeným na určitém území (domácí produkt) a produktem vytvořeným výrobními faktory příslušníky určitého národa (národní produkt). Přívlastek domácí/národní produkt rozlišuje mezi produktem vytvořeným na určitém území (domácí produkt) a produktem vytvořeným výrobními faktory příslušníky určitého národa (národní produkt).výrobními faktoryvýrobními faktory Národní produkt = Domácí produkt + produkt českých občanů v cizině - produkt cizích občanů v ČR Národní produkt = Domácí produkt + produkt českých občanů v cizině - produkt cizích občanů v ČR


Stáhnout ppt "Hrubý domácí produkt HDP. Hrubý domácí produkt (HDP) je celková peněžní hodnota statků a služeb vytvořená za dané období na určitém území je celková peněžní."

Podobné prezentace


Reklamy Google