Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Sportovní a podnikatelská střední škola, spol. s r.o. Ekonomika a marketing I. ročník Vyučující PhDr. Jan Sinkule Základní kategorie ekonomie  Vztah ekonomie.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Sportovní a podnikatelská střední škola, spol. s r.o. Ekonomika a marketing I. ročník Vyučující PhDr. Jan Sinkule Základní kategorie ekonomie  Vztah ekonomie."— Transkript prezentace:

1 Sportovní a podnikatelská střední škola, spol. s r.o. Ekonomika a marketing I. ročník Vyučující PhDr. Jan Sinkule Základní kategorie ekonomie  Vztah ekonomie a ekonomiky  Předmět ekonomie  Dělení ekonomie

2 Musíme rozlišovat tři základní pojmy:  Ekonomika  Ekonomie  Ekonomické myšlení Co je ekonomika a kdy vznikla? Ekonomika je systém kolem nás a byla vždy, vznik s objevením člověka Co je ekonomie a kdy vznikla? Ekonomie je teorie, věda. Vznikla cca v 17. století, ale nedá se to přesně určit. Za největšího teoretika ekonomie lze v začátcích ekonomie jako vědy považovat Adama Smithe (Skot 18. století) Co je ekonomické myšlení a kdy vzniklo ? Ekonomické myšlení bylo vždy. Člověk vždy ekonomicky přemýšlel.  Co mám dělat, abych neumřel hlady?  Proč, když někdo sní červené bobulky, tak umře a když sní modré bude žít?  Jak to je? Když vlezu do vody, tak jsem mokrý? Atd.

3 Předmět ekonomie:  Jednotlivé vědy se liší předmětem zkoumání. Např. fyzika zkoumá základní vztahy a jevy v přírodě, oceánografie zkoumá oceány, jejich hloubku a jevy související s oceány apod. Co ale zkoumá ekonomie? K čemu tahle věda vůbec je? Definice jedna z mnoha: ekonomie hledá optimální kombinace omezených zdrojů za účelem dosažení co největšího uspokojení stále rostoucích potřeb. Rozumíte tomu? Víte, co ta ekonomie zkoumá? Já bych z toho moudrý nebyl. Tak si představte, že máte hlad a chcete si udělat knedlík. Co k tomu potřebujete? Mouku, vajíčka, sůl, kvasnice, vodu, práci, techniku (ohniště, sporák, mikrovlnku atd.), technologii – uhňácám to dohromady a nechám vykynout. Ale jak je možné, že můj knedlík k jídlu nebude, jiný bude moc měkký, jiný moc tuhý atd. Vždyť všichni víme, jak se knedlík dělá?

4  Je to možné proto, že každý z nás to jinak umí. To znamená, že každý z nás najde jinou kombinaci zdrojů a proto je jiný i výsledek. Ten, kdo má nejlepší knedlík, ten našel nejlepší kombinaci zdrojů. Já sám si myslím, že optimální kombinace je jen relativní pojem, že se k ní můžeme přiblížit, ale nikdy ji nenajdeme, protože se vždy objeví jiná, a ještě lepší. Základní dělení ekonomické teorie Mikroekonomie –zkoumá chování jednotlivých ekonomických subjektů, např. domácností, firem apod. Zabývá se jednotlivými trhy, např. trhem práce, kapitálu atd. Makroekonomie - zkoumá chování ekonomiky jako celku, např. zkoumá otázky ekonomického růstu, inflaci, nezaměstnanost, hrubý domácí produkt atd. Makroekonomie je věda o národním hospodářství. Vývojová ekonomie - zkoumá ekonomické procesy ve vývoji, v širších souvislostech (např. dějiny národního hospodářství, dějiny ekonomických učení apod.) Ekonomie je základem pro jednání ekonomických subjektů v reálné ekonomice, ekonomie dává návrhy, doporučení a rady, jak řídit např. stát, firmu, domácnost aj. ekonomické subjekty.


Stáhnout ppt "Sportovní a podnikatelská střední škola, spol. s r.o. Ekonomika a marketing I. ročník Vyučující PhDr. Jan Sinkule Základní kategorie ekonomie  Vztah ekonomie."

Podobné prezentace


Reklamy Google