Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Ekonomika – základní pojmy.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Ekonomika – základní pojmy."— Transkript prezentace:

1 Ekonomika – základní pojmy.
Ekonomická věda je produktem vývoje ekonomického myšlení. Ekonomické myšlení je ovlivňováno především dosaženým stupněm společenského vývoje. Ekonomie je věda, která zkoumá nejobecnější souvislosti v ekonomickém životě společnosti. Je to věda společenská.

2 Tři základní problémy ekonomiky
1. CO? Co a kolik vyrábět. 2. JAK? Jak vyrábět, tj. s použitím jakých zdrojů a technologií. 3. PRO KOHO? Jak rozdělit vyrobené produkty ke spotřebě.

3 Základní ekonomické subjekty ve vyspělé společnosti
domácnosti – zajišťují uspokojování potřeb podniky – organizují výrobu, prodej, služby stát – stanoví obecná pravidla a předpisy a sleduje jejich dodržování

4 Základní ekonomické systémy
ZVYKOVÝ PŘÍKAZOVÝ TRŽNÍ SMÍŠENÝ V České republice je smíšený ekonomický systém, který vychází z tržního systému a je doplněn zásahy státu, případně EU.

5 Hospodářský proces Snahou lidstva je zpříjemňovat si život a zvyšovat životní úroveň. To je provázeno růstem lidských potřeb. Hospodářským procesem rozumíme nepřetržitý sled hospodářských jevů a činností (výroby, oběhu a spotřeby), jehož konečným cílem je co nejlepší uspokojování lidských potřeb. Lidskou potřebou rozumíme vrozený nebo získaný pocit nějakého nedostatku, který se snažíme nějakým způsobem odstranit. Potřeby lze členit dle řady různých hledisek.

6 Uspokojování potřeb K uspokojování potřeb slouží různé prostředky.
Jde o určité statky (předměty) nebo určité služby (činnosti).

7 Statky, služby, spotřeba
Statky jsou zpravidla produktem lidské práce mimo statky volné, které poskytuje příroda. hmotné statky /materiální/– věci, např. jídlo, auto, dům nehmotné statky /nemateriální/ - duševní výtvory, znalosti, dovednosti a vlastnosti člověka Služby jsou činnosti lidí, které slouží k uspokojování potřeb druhých lidí. osobní služby – cizí činnosti, které působí přímo na člověka /např. vzdělávání, léčení/ věcné služby – cizí činnosti, které obnovují nebo zlepšují hmotné statky /např. oprava auta, praní prádla/ Proces užití statků a poskytnutí služeb k uspokojení konkrétních potřeb nazýváme spotřebou.

8 Výroba, výrobní faktory
Výroba je činnost, při které člověk přetváří přírodu, její předměty a síly v užitečné věci. Jsou k ní potřebné tyto výrobní faktory: a/ práce b/ přírodní zdroje c/ kapitál a majetek Práce je cílevědomá lidská činnost, při které jsou vytvářeny statky a služby k uspokojování potřeb. Přírodní zdroje zahrnují tyto činitele: a/ půda b/ přírodní bohatství c/ přírodní síly Kapitál jsou finanční prostředky k nabývání majetku. Liší se od přírodních zdrojů tím, že je výsledkem lidské práce.


Stáhnout ppt "Ekonomika – základní pojmy."

Podobné prezentace


Reklamy Google