Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0245.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0245."— Transkript prezentace:

1 Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_13_C_02 Tematická oblast: Ekonomika dopravy Téma: Základní ekonomické pojmy 2 Autor: Ing. Miroslav Vávra Datum vytvoření: září 2012

2 Anotace Metodický pokyn
Materiál je určen pro 1. a 2. ročník studijního oboru PROVOZ A EKONOMIKA DOPRAVY, předmětu EKONOMIKA DOPRAVY, inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek – prezentace doplněné textem podporujícím výklad učitele. Metodický pokyn Materiál používá učitel při výkladu – pro větší názornost a atraktivnost výuky, a zároveň jej mohou využívat žáci pro domácí přípravu na výuku.

3 Základní ekonomické pojmy
Výrobní faktory K výrobě statků nebo poskytování služeb je nutné mít k dispozici potřebné výrobní činitele. Těmi jsou práce, přírodní zdroje a kapitál. Práce je vynaložení fyzické a duševní energie člověka je cílevědomou lidskou činností, která vytváří statky a poskytuje služby k uspokojování lidských potřeb cenou za práci je mzda nositelem práce je člověk, jeho schopnost pracovat se nazývá pracovní síla.

4 Základní ekonomické pojmy
Přírodní zdroje přírodní zdroje jako výrobní faktor zahrnují půdu, přírodní bohatství a přírodní síly jsou produktem přírody, ale nejsou volným statkem množství přírodních zdrojů je omezené, nelze je do nekonečna rozšiřovat některé zdroje jsou vyčerpatelné a neobnovitelné

5 Základní ekonomické pojmy
Kapitál prostředky získané z předchozí výroby slouží k další hospodářské činnosti. hodnoty, které přináší, jsou zpravidla vyšší než ty, co byly do hospodářské činnosti vloženy cenou za pronájem kapitálu je úrok výnosem je zisk

6 Základní ekonomické pojmy
Hospodářský proces jde o nepřetržitě se opakující hospodářské činnosti nepřetržitý sled výroby, oběhu a spotřeby, jehož konečným cílem je co nejlepší uspokojování lidských potřeb. Výroba lidská činnost, při které člověk přetváří přírodu, její předměty a síly v užitečné věci. Oběh všechny činnosti, které se uskuteční po skončení výroby až do předání výrobků spotřebiteli (rozdělování a směna) Spotřeba vlastní užití výrobků k uspokojování lidských potřeb

7 Základní ekonomické pojmy
Reprodukce je neustálé opakování hospodářských procesů je nutná pro existenci a rozvoj každé společnosti Podle objemu vyráběných a spotřebovávaných statků a služeb můžeme tuto reprodukci dělit na: prostou: výroba se opakuje ve stejném rozsahu (stagnace) rozšířenou: výroba se opakuje ve větším objemu (hospodářský růst) zúženou: objem výroby se snižuje (hospodářský úpadek)

8 Použité zdroje Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora.


Stáhnout ppt "Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0245."

Podobné prezentace


Reklamy Google