Okresní setkání metodiků prevence 9.11.2006 Kateřina Gruntová, DiS.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podzimní adiktologická konference
Advertisements

Ing. Stanislava Správková
Nový způsob financování RF od roku 2004 Vít Richter Národní knihovna ČR tel , mobil Praha
PRVNÍ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 18. KVĚTNA 2004 PRVNÍ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 18. KVĚTNA.
Obsah a pořízení politiky územního rozvoje Politika územního rozvoje -určuje ve stanoveném období požadavky na konkretizaci úkolů územního plánování v.
Finanční možností svépomocných skupin
Odpovědnost školy v oblasti rizik. Druhy odpovědnosti odpovědnost za škodu –škoda na zdraví, jiná nemajetková újma, škoda na majetku odpovědnost za přestupek.
Evropský sociální fond v ČR
Ing. Stanislava Správková
PODPORA NABÍDKY DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ V LIBERECKÉM KRAJI globální grant OP VK Ing. Monika Čermáková Bc. Michal Hnízdo Porada ředitelů škol a školských zařízení.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Protidrogová politika v EU a v ČR Blanka Korčišová Viktor Mravčík Jůnův statek
Setkání s poskytovateli sociálních služeb –
Prevence rizikového chování a situace v Moravskoslezském kraji
 zastupitelstvo,  rada,  hejtman  ředitel krajského úřadu.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Konference Financování protidrogových služeb LK Kateřina Gruntová, DiS. Krajská protidrogová koordinátorka.
Organizace Státní správy
AGENTURA V ROCE Agentura pro sociální začleňování v romských lokalitách  schválen usnesením vlády č. 85/2008  pilotní fáze 2008 – 2010  odbor.
 Ministerstvo kultury je podle tzv. kompetenčního zákona ústředním orgánem státní správy pro.... věci církví a náboženských společností...".  Hlavní.
ADVAITA, o. s. MUDr. David Adameček.
1 Kulatý stůl k financování primární prevence rizikového chování Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.: +420.
Krajské zřízení Přednáška M. Horáková.
Konference Brno - město pro rodiny Poradní sbor Rady města Brna pro rodinu Shrnutí realizovaných pro-rodinných činností Mgr. Ing. Pavel Šmýd,
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
Minimální preventivní program školy
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor fondů EU, oddělení pro implementaci.
Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost
Transformuje Kraj nebo kraj ?
Vertikální koordinace primární prevence (role MŠMT, krajů, PPP a škol v primární prevenci) Národní kulatý stůl, MŠMT, Ministerstvo školství,
Krajská koordinátorka prevence rizikového chování
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Seminář školních metodiků prevence okresu Liberec Kateřina Gruntová, DiS.
Studium pro školní metodiky prevence
DLOUHODOBÝ ZÁMĚR VZDĚLÁVÁNÍ A ROZVOJE VZDĚLÁVACÍ SOUSTAVY KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE (2012 – 2016)
Prevence sociálně patologických jevů a MŠMT
Prevence rizikového chování a informace k dotačnímu titulu v MSK Ing. Jan Broda, Odbor školství, mládeže a sportu, KÚ MSK.
Informace o stavu přípravy střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období 2008 – 2011 informační seminář k PLÁNOVÁNÍ ROZVOJE.
Vzdělávání Seč – Ústupky 3. – Zákon 379/2005 ze dne O opatřeních k ochraně před škodami působenými tabákovými výrobky, alkoholem.
RODINNÁ POLITIKA Rodinná politika na úrovni krajů a obcí, Metodické „doporučení“ MPSV ČR, 2008) souhrn aktivit a opatření za účelem podpory rodiny podpora.
Informace o speciálním vzdělávání a primární prevenci Harrachov, 25. září 2015.
Projekt „Podpora plánování rozvoje sociálních služeb v JMK III.“ a jeho výstupy Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Jihomoravském kraji na období.
MINISTERSTVO OBRANY ČESKÉ REPUBLIKY. SYSTÉM VZDĚLÁVÁNÍ V OBLASTI PRIMÁRNÍ PREVENCE RIZIKOVÉHO CHOVÁNÍ PERSONÁLU REZORTU MINISTERSTVA OBRANY Praha, červen.
1 P rimární prevence v Ústeckém kraji Konference „Prevence kriminality v Ústeckém kraji “ 19. listopadu 2008 Krajský úřad Ústeckého kraje.
Vyhodnocení akce ALKOHOL. Prevence v rámci akce proběhlo na území celé ČR více jak 140 besed ve školách a školských zařízeních na téma užívání.
 Evropský sociální fond  Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost  Doba realizace projektu: –
Národní politika BOZP a příprava Národního akčního programu BOZP pro období konference Společně bezpečně v EU – Partnerství v prevenci rizik.
Ing. Aleš Průša. Co bylo na počátku ? Primárně je nutné předcházet protiprávním jednáním ve městě, obci Společná odpovědnost samosprávy a PČR za oblast.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
1 Informace o činnosti MŠMT v oblasti PPRCH Malenovice, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.: +420.
1 Aktivity MŠMT v oblasti primární prevence rizikového chování dětí a mládeže Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha.
Sběr dat o drogách na regionální/místní úrovni MUDr. Viktor Mravčík.
Vodohospodářské aktuality
Prevence domácího násilí na vládní úrovni
PhDr. Radek Suda, odbor sociálních služeb a sociální práce, MPSV
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Postavení PS ve struktuře orgánů Rady vlády pro udržitelný rozvoj
Analýza současného stavu institucionálního zajištění péče o ohrožené děti. [online] [cit ]. Dostupné z www: .
Subjekty a objekty veřejných politik
Výbory a pracovní skupiny
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
RESORT ŠKOLSTVÍ, MLÁDEŽE A ZAMĚSTNANOSTI
Odbor speciálního vzdělávání, prevence a institucionální výchovy
Vyhodnocení bezpečnostních opatření PČR na úseku požívání alkoholických nápojů nezletilými a mladistvými osobami „MLÁDEŽ - LÉTO 2010“
Liberecký kraj a nestátní neziskové organizace
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Ing. Stanislava Správková
AUTOEVALUACE CESTA KE KVALITĚ
Obor zdravotních služeb MZ
Odbor sociálních věcí KUPK leden 2019
Transkript prezentace:

Okresní setkání metodiků prevence Kateřina Gruntová, DiS.

Obsah ► Protidrogová politika ► Krajský protidrogový koordinátor ► Protidrogová komise Rady Libereckého kraje ► Primární prevence

Protidrogová politika Protidrogová politika je komplexní a koordinovaný soubor preventivních, vzdělávacích, léčebných, sociálních, regulačních, kontrolních a dalších opatření na státní, krajské a místní úrovni. Cílem je: snížit užívání drog a zmírnit potencionální rizika a škody

Protidrogová politika ► Horizontální koordinace ► Vertikální koordinace

Protidrogová politika Účastníci systému vertikální koordinace protidrogové politiky  sekretariát Rady vlády pro koordinaci protidrogové politiky (včetně NMS)  kraje  obce  poskytovatelé služeb  další klíčové instituce

Zastupitelsvo Libereckého kraje Rada Libereckého kraje Protidrogová komise Rady LK Pracovní skupiny Odbor sociálních věcí, bezpečnosti a problematiky menšin Odbor zdravotnictví Odbor školství, mládeže, tělovýchovy a sportu

Protidrogová politika Role kraje Kraje realizují veškeré aktivity protidrogové politiky v samostatné působnosti. Hlavní oblasti činnosti:  tvorba, implementace a evaluace strategických plánů rozvoje služeb v oblasti prevence a léčby  metodické vedení  aktivity v oblasti vzdělávání a výzkumu  spolufinancování programů protidrogové politiky

Krajský protidrogový koordinátor ► V dubnu 2002 byla obsazena funkce protidrogového koordinátora Libereckého kraje ► Od nově ve funkci stávající protidrogová koordinátorka

Krajský protidrogový koordinátor Vymezení základní agendy  zajištění komunikace s RVKPP  metodické vedení a spolupráce s místními protidrogovými koordinátory obcí s rozšířenou působností III. stupně  spolupráce a metodické vedení poskytovatelů služeb  spolupráce s klíčovými institucemi v kraji  participace na dotačním řízení státních orgánů  mapování drogové scény v kraji (sběr dat)  odpovědnost za přípravu strategických dokumentů kraje pro oblast protidrogové politiky  administrace dotačních či grantových programů resortu  prezentace aktivit protidrogové politiky v kraji

Protidrogová komise Rady Libereckého kraje ► dle §80 zákona č. 129/00 Sb., o krajích, usnesením Rady Libereckého kraje č. 657/02/RK ze dne , opětovné zřízení usn. č. 247/04/RK ze dne ► Zákon č. 379/2005 Sb. o opatřeních k ochraně před škodami působenými tabákovými výrobky, alkoholem a jinými návykovými látkami a o změně souvisejících zákonů Zastoupení: 9 členů Zastoupení: 9 členůpředsedamístopředsedatajemník

Protidrogová komise Rady Libereckého kraje ► Komise je zřízena jako iniciativní a poradní orgán RK pro oblast protidrogové politiky, ► zejména plní úkoly, kterými jí pověří RK, jíž se ze své činnosti odpovídá. ► Jejím úkolem je koordinovat a navrhovat veškeré aktivity v oblasti protidrogové prevence.

Protidrogová komise Rady Libereckého kraje ► soustřeďuje, projednává a předkládá radě LK informace, podklady a návrhy pro tvorbu a uplatňování jednotné protidrogové politiky kraje, ► koordinuje plnění úkolů vyplývajících z NSPP ČR na krajské a místní úrovni a každoročně vyhodnocuje plnění úkolů, ► hodnotí a doporučuje projekty v rámci dotačního řízení RVKPP, MZ, ► ve spolupráci s orgány státní správy, jinými správními úřady, orgány kraje a obcí v samostatné působnosti a nestátními neziskovými organizacemi koordinuje postup při ochraně před problémy způsobenými omamnými a psychotropními látkami, alkoholismem a jinými toxikomaniemi včetně kouření, ► posuzuje návrhy a materiály předkládané k projednání Radě LK, doporučuje případná opatření, ► spolupracuje s příslušnými odbory ► je iniciátorem a spolutvůrcem koncepcí, ► plní dlouhodobé i krátkodobé úkoly uložené Radou LK.

Protidrogová komise Rady Libereckého kraje Pracovní skupiny: primární prevence snižování rizik /HR/ léčba a resocializace koordinace Priority LK ► Primární prevence ► Snižování rizik ► Léčba a resocializace ► Koordinace aktivit protidrogové politiky

Protidrogová komise Rady Libereckého kraje pracovní skupina PP ► Gestor: Bc. Elisová Odbor školství, mládeže, tělovýchovy a sportu Krajský úřad Libereckého kraje ► Hl. cíl: Prostřednictvím PP šířit informace o návykových látkách a jejich souvislostech, zvyšovat právní vědomí, ovlivňovat postoje a chování směrem k odmítnutí nebo oddálení užití drogy v celé populaci.

Primární prevence Poskytovatelé služeb PP (mimoškolní aktivity) ► SVP ► PPP ► Maják, o.p.s. ► Krajská hygienická stanice LK ► Zdravotní ústav ► Kontaktní centra ► Obce, města ► Věznice

Primární prevence finanční zdroje projekty, programy, monitoringy  MŠMT ČR  RVKPP  MV ČR, MPSV ČR, MZ ČR  Liberecký kraj  obce  nadace  sponzoring

Na významu prevence užívání drog se patrně shodnou všichni dospělí bez ohledu na jejich profesi a životní roli.

Smysl primární prevence ► Předejít nebo změnit chování při užívání drog. ► Snižovat náchylnost jednotlivců k užití drog. ► Navždy odradit od užívání drog. ► Oddálit první užití drogy. ► Snižovat rizika spojená s užíváním drog respektive rizikové chování při užívání drog (?)  Zastavit mladé lidi v jejich experimentech s drogami.  Minimalizovat výskyt rizikových forem užívání drog.

Děkuji za pozornost Kateřina Gruntová, DiS. krajský protidrogový koordinátor Krajský úřad Libereckého kraje Odbor sociálních věcí, bezpečnosti a problematiky menšin U Jezu 642/2a Liberec 2 tel.:

11. patro