Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

PhDr. Radek Suda, odbor sociálních služeb a sociální práce, MPSV

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "PhDr. Radek Suda, odbor sociálních služeb a sociální práce, MPSV"— Transkript prezentace:

1 PhDr. Radek Suda, odbor sociálních služeb a sociální práce, MPSV
Sociální práce ve výkonu veřejné správy a zejména na úřadech obcí II. a III. typu PhDr. Radek Suda, odbor sociálních služeb a sociální práce, MPSV

2 Determinanty sociální práce:
Sociální práce je: součástí systémů sociální ochrany osob, odbornou disciplínou vycházející z teoretických i empirických poznatků s cílem poznat a zlepšit kvalitu života jedinců, sociálních skupin i celé společnosti zaměřena v kontextu výše uvedeného zejména pak na ty, kteří se v důsledku problémových interakcí se sociálním prostředím nebo v důsledku nepříznivých okolností dostali do obtížné životní nebo sociální situace nebo kteří jsou ohroženi sociálním vyloučením soubor činností směřujících k vytváření, obnovování, udržování a rozvíjení rovnováhy mezi očekáváním sociálního prostředí, ve kterém jedinec, skupina nebo komunita uspokojuje svoje potřeby, a jejich schopnosti tato očekávání zvládat.

3 Organizace a působení sociální práce ve veřejné správě
Krajská úroveň Obec – municipální úroveň Stát MPSV MŠMT MZ ČR MSP Přirozené sociální prostředí Rodina – biologická Rodina – sociální „komunita“ Energie a potenciál změny, hodnoty a humanizace Sociální politika a sociální programy Koordinace sociálních pracovníků v obci Sociální politika regionu SPO Komunitní Sociální práce Koordinace služeb a síťování

4 Nenavyšování kapacit – podpora ter. , ambul. služeb soc
Nenavyšování kapacit – podpora ter., ambul. služeb soc. péče, další kapacity budou řešeny v rámci LTC

5 Organizace a řízení Otázkou zůstává:
Rodina, komunita: přirozená podpora – lidské zdroje, činnosti, finanční Obec: lidské zdroje, činnosti, finanční. Kraj: Stát: Programy sociální politiky, legislativa Otázkou zůstává: Je nutná nová legislativa nebo jsme schopni občanům zajistit potřebné v rámci stávající právní úpravy? Doporučený postup? Dotace na výkon sociální práce na místo příspěvku na výkon?

6 Profesní zákon – o sociálních pracovnících
v plánu leg. prací vlády na r. 2013 Co: Záměrem úpravy: a) výkon sociální práce sociálními pracovníky ve veřejnoprávních a v soukromoprávních subjektech i v samostatném výkonu, b) předpoklady podmínky pro výkon sociální práce a statut sociálního pracovníka, včetně specializací a atestací, c) profesní samosprávnou organizaci, která dohlíží na odbornou úroveň, dodržování právních předpisů a předpisů profesní organizace.

7 Profesní zákon – o sociálních pracovnících
a dále Co: výkon sociální práce, kvalifikační předpoklady sociálního pracovníka a další pravidla pro výkon profese se řídí tímto zákonem, a to pokud nejsou tyto oblasti již upraveny zvláštním právním předpisem Proč: nevyhovující a nedostatečná právní úprava §§110 a 111 z.č. 108/2006 Sb., o soc. službách, ve znění p.p.; vyhodnocování období ; Analýza VÚPSV.

8 Koncepční výhledy – sociální služby a LTC
Sociální práce na obcích – mj. článek pro tvorbu sítě Etablování erudovaných sociálních pracovníků na obcích v metodě posouzení potřeb Spolupráce – lokální partnerství mezi ORP a poskytovateli sociálních služeb a spolupracujícími institucemi sociální ochrany Koncept pro socio-psycho-ekonomické posouzení situace zájemců o sociální služby pro SPR na ORP Metodika pro koordinaci sociálních služeb v rámci ORP – vyhodnocení efektivity poskytovaných služeb vůči jednotlivcům a skupinám Sociální pracovník ORP („posudkový“) = přináší mj. informace pro tvorbu sítě sociálních služeb pro krajské síťování

9 Koncepční výhledy – školská sociální práce
Proč a Co: řeší to, co se děje v žákovi – dítěti je +/- a ovlivňuje rodinu, komunitu řeší to, co se děje v komunitě, rodině (sociální patologie) a vliv na dítě – reaguje ve škole neřeší výchovné a vzdělávací problémy a priori uvnitř vzdělávacího systému, tj. to, co vždy měl, má a snad i bude mít za úkol vzdělávací proces Kdo a Jak: Sociální pracovník ve škole je „hasič problémů, řešitel konfliktů, preventista sociálních patologií z vnějšího prostředí a ombudsman“ (PhDr. P. Kodymová, PhD., ústní sdělení ) Specializační postgraduální vzdělávání pro Mgr.

10 a koncepce sociální práce (223)
Děkuji za pozornost! PhDr. Radek Suda vedoucí odd. strategií a koncepce sociální práce (223)


Stáhnout ppt "PhDr. Radek Suda, odbor sociálních služeb a sociální práce, MPSV"

Podobné prezentace


Reklamy Google