Zpracovala: Szostková Lenka, O6. B

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_Př-ž 6.,7.18 Anotace:
Advertisements

SAVCI.
Obecná charakteristika Stavba těla
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
OBOJŽIVELNÍCI PŘÍRODOPIS 7. ROČNÍK.
Předmět a očekávaný výstup
KYTOVCI Žijí výhradně ve vodě.
Prvouka 3. ročník Gabriela Mikulková 2012
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Obratlovci – dýchací soustava
Živočichové opakování Vypracovala: Mgr. Miloslava Tremlová.
Kytovci.
Hadi Hadi (Serpentes) jsou podřád plazů z řádu šupinatých
SAVCI 3. A 4. TŘÍDA.
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Člověk a jeho svět Ročník.
SAVCI Savci mají kostru. Řadíme je mezi obratlovce.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: listopad 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
Řád: PLOUTVONOŽCI.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Kytovci (Cetacea).
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Slyší neslyšitelné - Zvířata používají sonary
Třída: Savci - Mammalia
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
LETOUNI Letouni tvoří početnou skupinu velmi zvláštních savců (asi 750 druhů) Mezi letouny patří kaloni a netopýři Největší zvláštností jsou přední končetiny.
© Markéta Bartoňová a Rozálie Šmausová
CHOBOTNATCI - největší suchozemští savci
KYTOVCI SIMONA LEHOCKÁ.
Autor: Mgr. Eliška Nováková
SAVCI Největší rozvoj savců = TŘETIHORY (před 65 miliony let = éra savců Pronikali do všech ekosystémů Čtvrtohory = éra člověka.
Mořský savci ..
Kmen: STRUNATCI podkmen: OBRATLOVCI nadtřída: bezčelistnatci
Název projektu: Živá příroda ve škole
Život v oceánech a mořích.
Projekt spolufinancován ze státního rozpočtu ČR a Evropským sociálním fondem  Název projektu: Živá příroda ve škole  Číslo projektu : CZ.1.07/1.1.20/
Řád: Kytovci. Charakteristika: Žijí jen v moři Mají kůži bez srsti Mají silnou vrstvu podkožního tuku Dorozumívají se echolokací Vydechovaný vzduch kondenzuje.
 AUTOR: Ing. Tereza Kovalská  NÁZEV: VY_32_INOVACE_08_Kytovci  ROČNÍK: 9. ročník ZŠ  VZDĚLÁVACÍ OBLAST:Člověk a příroda  VZDĚLÁVACÍ OBOR: Přírodopis.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Jitka Marečková Název: VY_32_INOVACE_14C_13_Savci _Kytovci Téma: 14C_Př8.roč.
VY_32_INOVACE_BOHACOVA.BIOTER.01 © Sportovní gymnázium Dany a Emila Zátopkových Ostrava.
Projekt spolufinancován ze státního rozpočtu ČR a Evropským sociálním fondem Název projektu: Živá příroda ve škole Číslo projektu : CZ.1.07/1.1.20/
projekt spolufinancován ze státní rozpočtu ČR a Evropským sociálním fondem Název projektu: Živá příroda ve škole Číslo projektu : CZ.1.07/1.1.20/
Manta obrovská.
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ / ČLOVĚK A PŘÍRODA/ 001
Veverka obecná (sciurus vulgarit)
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Klokani.
Delfíni.
VY_32_INOVACE_05_Kytovci
Název projektu: Živá příroda ve škole
PLOUTVONOŽCI CHOBOTNATCI
PARYBY I..
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Pardubice – Spořilov
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Kruhoústí, paryby Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se stavbou a základním systémem kruhoústých a paryb. Materiál.
Název školy ZŠ a MŠ Březno Název: Autor: Mgr. Petr Pištěk
KYTOVCI.
Strunatci Žraloci.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Moře a jeho významné ryby j.cinek. Žralok bílý či velký bílý žralok, dříve často nazývaný žralok lidožravý, je žralok z čeledi lamnovitý ch vyskytující.
Hana Svobodová, Iveta Böhmová, 8D.  Říše: živočichové  Kmen: strunatci  Třída: savci  Řád: šelmy  Podřád: psotvární  Čeleď: medvědovití.
Ichtyosauři RYBOJEŠTĚŘI.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Živočichové.
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
ZOO JaMka Pracovali na tom: Martin Svoboda Jan Katz
Autor: Mgr. Aranka Kopišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_01_PŘÍRODOPIS
Dostupné z Metodického portálu ISSN
Transkript prezentace:

Zpracovala: Szostková Lenka, O6. B Kytovci (Cetacea) Zpracovala: Szostková Lenka, O6. B

Vědecká klasifikace Říše: Živočichové ( Animalia ) Kmen: Strunatci ( Chordata ) Třída: Savci ( Mammalia ) Řád: Kytovci ( Cetacea ) Podřády: Kosticovci ( Mysticeti ) Ozubení ( Odontoceti )

Charakteristika Kytovci jsou SAVCI plně adaptovaní na vodní život. Jejich tělo je vřetenovité, přední končetiny jsou přeměněny v ploutve. Maličké zadní končetiny jsou zakrnělé, nejsou propojeny s páteří a jsou skryty uvnitř těla. Ocas má vodorovné drápky. Kytovci jsou téměř bezsrstí a jsou obaleni silnou vrstvou tuku.

Základní znaky jsou teplokrevní. dýchají vzduch pomocí plic. rodí živá mláďata a kojí je vlastním mlékem. mají srst, i když zpravidla jde pouze o pár fousů. dalším znakem odlišujícím kytovce od ryb je tvar ocasu. Ocas ryby je vertikální a pohybuje se ze strany na stranu, zatímco ocas kytovce je horizontální a pohybuje se nahoru a dolů.

Dýchání ,zrak ,sluch a echolokace Jelikož jsou kytovci savci, potřebují ke svému životu dýchat vzduch. Kvůli tomu jsou nuceni vyplavat na povrch a vydechnout kysličník uhličitý a nadechnout se čerstvého vzduchu. Přirozeně nemohou dýchat pod vodou, takže když se potopí, tak svalový stah uzavře dýchací otvory (nozdry), které zůstanou uzavřené, než se znovu vynoří na hladinu. Když se otevřou, tak vyfukují teplý vzduch nasycený vodní párou, která kondenzuje ve vodu a my vidíme fontánku

Malé oči mají kytovci usazeny vzadu na každé straně jejich obrovité hlavy. Důsledkem je, že kytovci s ostrým 'zobákem' (například delfíni) mají dobré binokulární vidění jak dopředu tak dolů, nicméně jiné druhy s tupou hlavou (například vorvaňovití) vidí na obě strany, ale nikdy přímo před nebo za sebe. Oči pokrývají mazlavé slzy, které je chrání před solí. Kytovci zřejmě mají dobrý zrak a to jak nad tak i pod hladinou.

Podobně jako oči i uši kytovců jsou malé Podobně jako oči i uši kytovců jsou malé. Život v moři způsobil ztrátu ušního boltce, který slouží k usměrňování zvukového vlnění a k zesilování signálu. Zvuk ve vodě se však šíří rychleji než ve vzduchu a vnější ucho tak už nebylo potřeba a bylo zredukováno na malinkou dírku v kůži, těsně za okem. Vnitřní ucho se ovšem vyvinulo natolik, že kytovci umí nejen slyšet zvuky desítky kilometrů vzdálené, ale dokonce dokážou poznat z jakého směru zvuk vychází.

Kytovci používají zvuk podobně jako netopýři, vysílají zvuk, který se odrazí od objektu a vrátí se k nim. Z toho kytovci dokážou poznat velikost, tvar, povrchové vlastnosti a pohyb objektu, stejně tak jako vzdálenost od objektu. Tato schopnost se nazývá echolokace, nebo sonar.

Potrava 2 skupiny: Ozubení: mají spoustu zubů, jež používají k chytání ryb, chobotnic a jiných mořských živočichů. Svoji potravu nežvýkají, prostě ji celou spolknou. Mezi ozubené patří například delfíni a vorvaňovití. Kosticovci: nemají zuby vůbec, místo toho mají rohovinové pláty, které visí z horní čelisti. Tyto pláty fungují jako velikánské filtry, které oddělují malé živočichy z mořské vody. Do této skupiny patří obrovitý plejtvák obrovský, keporkak, velryba grónská nebo plejtvák malý.

Rozmnožování Nejnápadnějším rozdílem kytovců oproti suchozemským savcům je to, že orgány mající vztah k rozmnožování jsou bez bližšího ohledání v podstatě nerozlišitelné. např. Delfíni se obvykle páří na jaře nebo v zimě, samice pak za deset až dvanáct měsíců březosti porodí jedno mládě. Délka narozeného mláděte je většinou 130 až 140 cm

Matce při porodu pomáhají "porodní báby" a chrání ji před žralokem, který by mohl být přilákán krví při porodu. Matka kojí mládě nejméně 16 měsíců. Pravděpodobně se páří vždy s jiným samcem.

Zástupci Podřád: kosticovci (Mysticeti) Čeleď: velrybovití (Balaenidae) Rod: Balaena Velryba grónská (Balaena mysticetus) Rod: Eubalaena Velryba černá (Eubalaena glacialis) Velryba jižní (Eubalaena australis)

Čeleď: plejtvákovcovití (Eschrichtidae) Rod: Eschrichtius Plejtvákovec šedý (Eschrichtius robustus) Čeleď: plejtvákovití (Balaenopteridae) Rod: Megaptera keporkak (Megaptera novaeangliae) Rod: Balaenoptera plejtvák myšok (Balaenoptera physalus) plejtvák malý (Balaenoptera acutorostrata) Plejtvák Brydeův (Balaenoptera edeni) Plejtvák sejval (Balaenoptera borealis) Plejtvák obrovský (Balaenoptera musculus)

Podřád: ozubení (Odontoceti) Čeleď: delfínovití (Delphinidae) Rod: Steno Delfín drsnozubý (Steno bradanensis) Rod: Sousa Delfín kamerunský (Sousa teuszii) Delfín indočínský (Sousa chinensis) Rod: Sotalia Delfín brazilský (Sotalia fluviatilis) Rod: Lagenodelphis Plískavice saravacká (Lagenodelphis hosei)

delfín obecný (Delphinus delphis) Rod: Tursiops Rod: Delphinus delfín obecný (Delphinus delphis) Rod: Tursiops Delfín skákavý (Tursiops truncatus) Čeleď: sviňuchovití (Phocoenidae) Rod: Australophocaena Sviňucha jižní (Australophocaena dioptrica) Rod: Phocoena Sviňucha obecná (Phocoena phocoena)

Čeleď: vorvaňovití (Physeteridae) Rod: Physeter vorvaň (Physeter catodon)

Hlasové projevy Hlasové projevy jsou u ozubených velmi důležité. Jsou schopni vydávat různé zvuky určené ke komunikaci, ale také dokáží využít ultrazvuk k echolokaci. Oproti ozubeným, kosticovci nemají schopnost echolokace. Zato však umějí vydávat zvuky infrazvukovém pásmu o vysoké hlasitosti. Volání největších velryb jsou slyšitelné až několik set kilometrů daleko. Unikátní jsou zpěvy keporkaků, které se skládají ze složitých sekvencí které se u nich rok od roku mění. Pravděpodobně jsou používány k námluvám. Celý projev trvá až 30 minut.

keporkak

velryba černá

delfín skákavý