Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název projektu: Živá příroda ve škole

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název projektu: Živá příroda ve škole"— Transkript prezentace:

1 Název projektu: Živá příroda ve škole
projekt spolufinancován ze státního rozpočtu ČR a Evropským sociálním fondem Název projektu: Živá příroda ve škole Číslo projektu : CZ.1.07/1.1.20/ Datum : Téma : Lesní zvěř Název : Srnec obecný Ročník : Autor : Mgr. Jan Šváb

2 Anotace Tento digitální vzdělávací materiál (DVM) bude sloužit jako doplňkový materiál k výuce přírodopisu v 6., 7. a 8.ročníku v rámci učiva: ,,Vývoj, vývin a systém živočichů´´ ,,Významní zástupci jednotlivých skupin živočichů - strunatci (paryby, ryby, obojživelníci, plazi, ptáci)´´ ,,Rozšíření, význam a ochrana živočichů´´ ,,Projevy chování živočichů´´ ,,Stavba těla, stavba a funkce jednotlivých částí těla´´ Zdroj témat: ŠVP Škola pro každého č.j. 27/2007/b/upravená verze

3 Srnec obecný (Capreolus capreolus)

4 Hierarchie živočichů – srnec obecný
Říše – živočichové (Animalia) Kmen – strunatci (Chordata) Podkmen – obratlovci (Vertebrata) Třída – savci (Mammalia) Řád – sudokopytníci (Artiodactyla) Čeleď – jelenovití (Cervidae) Rod – srnec (Capreolus)

5 Vzhled Váha 15-20kg. Výška v kohoutku 65-75cm.
Jeho ocas je velmi malý, zhruba 2-3cm. Srst srnce je v létě zbarvena do oranžova, na zimu tmavne. Samci mají spíše kratší parůžky (až 25cm), které na podzim shazují, na jaře jim pak rostou nové.

6 Potrava a rozmnožování
Potravu tvoří byliny a plody. U srnce obecného funguje polygamie, samci bojují o samice. Samice je pohlavně dospělá v 16 měsících. Srna rodí 1-2 mláďata v květnu až červnu, ta mají bílé skvrny.

7 Rozšíření Srnec obecný žije v lesích.
Rozšíření – Evropa (výjimkou je Skandinávie) a Malá Asie až po Kaspické moře. V ČR je to nejrozšířenější sudokopytník (v roce kusů!).

8 Zajímavosti o srnci obecném
V přírodě můžete potkat i srnce albína – ten je často postižen špatným zrakem (světloplachost). V ohrožení vydává zvuk podobný psímu štěkotu. Je to samotář. Lov v ČR: srnci od 16. května do 30. září srny a srnčata od 1. září do 31. prosince

9 Citace obrázků Slide 3: SZCZEPANEK, Marek. Wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Slide 4: SZCZEPANEK, Marek. Wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Slide 5: PRZYKUTA. Wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Slide 6: DURAZELL. Wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Slide 7: FOLINI. Wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

10 Citace obrázků Slide 8: TEYTAUD. wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:


Stáhnout ppt "Název projektu: Živá příroda ve škole"

Podobné prezentace


Reklamy Google