Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

OKAPI.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "OKAPI."— Transkript prezentace:

1 OKAPI

2 Základní informace Okapi (latinsky Okapia johnstoni, bambuti atti), je nejbližší příbuzný žiraf. Jeho přirozeným prostředím jsou deštné pralesy okolo řeky Kongo v severovýchodní části Demokratické republiky Kongo. Byl znám jen domorodcům až do roku 1901, díky této zvláštnosti si ho za svůj emblém vybrala mezinárodní kryptozoologická společnost. Druhové jméno (johnstoni) pochází od cestovatele Sira Harryho Johnstona, který vedl expedici do pralesa Ituri, při které se poprvé povedlo odchytit živý exemplář okapi. Okapi je také posledním pozůstatkem třetihorných žiraf, díky čemuž je typickou živoucí fosílií.

3 Stavba těla, klasifikace, rozšíření
Délka těla: 2 - 2,5 Výška: 1,5 - 2 m (v kohoutku) Váha: kg Říše: živočichové (Animalia) Kmen: strunatci (Chordata) Třída: savci (Mammalia) Řád: sudokopytníci (Artiodactyla) Podřád: přežvýkaví (Ruminantia) Čeleď: žirafovití (Giraffidae) Rod: okapi (Okapia) rozšíření

4 Rozšíření Přirozeným prostředím pro okapi jsou deštné pralesy okolo řeky Kongo v severovýchodní části Demokratické republiky Kongo. Jednou byla okapi spatřena i v 1450 m na hoře Mt. Hoyo v Ituri. Okapi nejsou označeny jako ohrožený druh, přesto jsou však omezovány ničením jejich obytného prostoru a pytlačením. Podle odhadů žije v současnosti v pralesích Konga kusů.

5 Pohyb, aktivita, smysly a zvukové projevy
Chůze okapi je podoná chůzi žirafy. Stejně jako ona pohybuje oběma nohami na jedné straně najednou. Okapi je aktivní hlavně ve dne, kdy chodí prošlapanými cestičkami v džungli. Chce-li vyhledat partnera, musí využít svůj dobře vyvinutý čich. Jsou to tichá zvířata, která nevydávají příliš mnoho zvuků. V říji vydávají zvuky podobné kašli. Mláďata vydávají více zvuků než dospělí jedinci; pískají a mečí. Okapi nemají příliš dobrý zrak.

6 Potrava Okapi se živí listy, pupeny, ale také dřevinami (živí se více než 100 druhy dřevin). Mohou se živit i kapradinami, houbami nebo plody. V zajetí jsou krmeny vrbou jívou, která obsahuje málo kyseliny salicylové. Úzkolisté druhy jí obsahují až desetkrát více, což je pro okapi špatně, protože se jí mohou vydrolit zuby a kyselina ničí sklovinu. Ze zeleniny se používají druhy, které obsahují málo cukru, protože jsou náchylné na cukrovku.

7 Okapi v zoologických zahradách
Po objevení v roce 1901 začaly zoologické zahrady usilovat o získání okapi.První okapi narozenou v zajetí se mohli pochlubit v ZOO Brookfield v Illinois, až v roce Nyní se přepravují letecky, což je pro ně mnohem přijatelnější. Okapi jsou v současnosti v zoologických zahradách Evropy a Severní Ameriky poměrně běžným zvířetem, právě proto, že po jejich náhlém objevení mnohé zahrady usilovaly a dosud usilují o chov tohoto jedinečného zvířete. Ze střední Evropy jako jediná zoo, která vlastní okapi, je zoo ve Dvoře Králové nad Labem.

8 galerie

9

10 „Už to skončilo, tak proč se ptáte proč jdu chrnět? Dobrou!!!”
KONEC Zdroje: a „Už to skončilo, tak proč se ptáte proč jdu chrnět? Dobrou!!!”


Stáhnout ppt "OKAPI."

Podobné prezentace


Reklamy Google