Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_32_INOVACE_05_Kytovci

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_32_INOVACE_05_Kytovci"— Transkript prezentace:

1 VY_32_INOVACE_05_Kytovci
Identifikátor školy: Jméno autora: Ivana Kašpárková Datum vytvoření: Šablona VY_32_INOVACE_05_Kytovci Vzdělávací obor, téma: Přírodopis, opakování - savci Ročník: 8.

2 Anotace: DUM je určen k názornému vysvětlení nebo pro shrnutí probíraného učiva.

3 KYTOVCI ˇ

4 Kytovci jsou řád z třídy savců
Kytovci jsou řád z třídy savců. Zahrnují přibližně 80 druhů v 10 čeledích. Řád se dále dělí na dva podřády: kosticovce a ozubené. Žijí v mořích a oceánech. Jelikož jsou savci, potřebují ke svému životu dýchat vzduch. Kvůli tomu jsou nuceni vyplavat na povrch, vydechnout oxid uhličitý a nadechnout se čerstvého vzduchu. Kytovci mají nozdry na vrcholu hlavy, což jim dává možnost rychleji vydechnout a nadechnout čerstvý vzduch.

5 ˇ ´ ROZDELENI ROZDELENÍ KOSTICOVCI OZUBENÍ
V horní čelisti mají místo zubů dvě řady desek. Jsou větší než ozubení kytovci, samičky jsou větší než samci. Největší žijící živočichové. Mají dva dýchací otvory, což způsobuje, že jejich výdech tvoří fontánku. Živí se planktonem, který cedí mezi kosticemi OZUBENÍ Na rozdíl od kosticovců mají zuby, které se mezi druhy značně liší. Jsou aktivní lovci. Živí se rybami, chobotnicemi a někdy mořskými savci. Mají jednu nozdru na temeni hlavy. Jsou menší než kosticovci.

6 KOSTICOVCI OZUBENÍ

7 CHOVÁNÍ Žijí ve všech oceánech Země. Všechny druhy se stěhují podle sezón. Léto tráví ve studených vodách ve vyšších zeměpisných šířkách. Podzim- se přesouvají do teplejších vod, kde se páří a rodí mladé. kosticovci ROZMNOŽOVÁNÍ Po březosti trvající 9-10 měsíců se na jaře rodí mláďata, která brzy následují starší zvířata na jejich tahu, ale přesto jsou aspoň 6 měsíců kojena. Podrobnosti rozmnožování nejsou dosud známy. POTRAVA Kosticovci nemají zuby. K procezování vody obsahující korýše používají kostice. Potravu loví tak, že zaplaví svoji tlamu mořskou vodou, která obsahuje korýše, poté tlamu zavřou a vytvoří tlak zvednutím jazyka směrem k patru a tím vytlačí vodu a uvězní malé oceánské živočichy, například kril nebo planktonní korýše.

8 Delfíni jsou známí svými akrobatickými výskoky z vody..
ozubení POTRAVA Živí se rybami a chobotnicemi. Svoji potravu nežvýkají. ČICH, CHUŤ A HMAT Nemají čich, naopak chuť mají skvělou. Jsou schopni vyhodnotit pohyb okolní vody ve chvíli, kdy se sami nepohybují. ROZMNOŽOVÁNÍ Samice rodí zpravidla jen jedno mládě, které vychází z jejího těla ocasem napřed. Matka jej hned nato postrkuje hlavou nad hladinu, aby se mládě poprvé nadechlo, to už samozřejmě umí plavat. Delfíni jsou známí svými akrobatickými výskoky z vody..

9 Co je na obrázku?

10 Co je na obrázku? Způsob orientace velryb v prostoru a při lovu potravy = ECHOLOKACE

11 Poznáš zástupce kytovců?
delfín skákavý plejtvák obrovský kosatka vorvaň obrovský

12 narval jednorohý běluha mořská plejtvákovec šedý sviňucha

13 Plejtvák obrovský je největší živočich na Zemi
Plejtvák obrovský je největší živočich na Zemi. Samice jsou dlouhé přes 30 m a váží neuvěřitelných 190 tun, což je hmotnost 20 slonů afrických. Jenom jazyk této velryby váží 3 tuny, tedy více než 35 dospělých lidí. Srdce plejtváka obrovského je velké jako auto a ocasní ploutev je široká jako křídla letadla. Samice jsou menší. Vorvani mají ze všech živočichů největší mozek. Váží až 9 kg, lidský mozek váží 1,4 kg. Robustní hlava vorvaňů tvoří jednu čtvrtinu těla, takže je v ní dostatek místa na velký mozek. Narvala proslavil jeho „roh“, ve skutečnosti kel. Je to jeden ze dvou řezáků horní čelisti, který je horizontálně protažený do délky až přes 2,5 metru. Řezáky má narval pochopitelně dva, pravý ale obvykle zůstává normální a v kel se vyvíjí jen levý. Výjimečně se ale vyskytují jedinci, u kterých k zakrnění nedojde.

14


Stáhnout ppt "VY_32_INOVACE_05_Kytovci"

Podobné prezentace


Reklamy Google