Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Veverka obecná (sciurus vulgarit)

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Veverka obecná (sciurus vulgarit)"— Transkript prezentace:

1 Veverka obecná (sciurus vulgarit)
František Hanuš 1.A Budějovická 680, Praha 4

2 Popis Velikost: cm, ocas je dlouhý 14,5-20 Hmotnost: 250 až 340 g Charakteristický znak: střapce chlupů na ušní boltcích směřující do špičky (viditelné především v zimě). Vědecká klasifikace Říše: živočichové (Animalia) Kmen: strunatci (Chordata) Podkmen: obratlovci (Vertebrata) Nadtřída: čtyřnožci (Tetrapoda) Třída: savci (Mammalia) Řád: hlodavci (Rodentia) Čeleď: veverkovití (Sciuridae) Rod: veverka (Sciurus)

3 Chování Veverka obecná žije až na období rozmnožování samotářským způsobem života a jiným veverkám se většinou vyhýbá. V dutinách stromů, někdy i na tlustších větvích, obývá v průměru cm velké hnízdo tvořené mechem, listy, trávou a kůrou. Není teritoriální, domácí území jednotlivých jedinců se značně překrývají.

4 Potrava 60 až 80 % dne tráví hledáním potravy, kterou tvoří především semena šišek, houby, které si suší ve svých hnízdech, ptačí vejce, různé plody, např. oříšky, ale občas si pochutná i na čerstvé míze. Část nalezené potravy si uschovává do svých „spižíren“ v dutinách stromů, které ji poskytují výbornou zásobárnu potravy v nejtěžších obdobích. Při konzumaci potravy přitom sedí „na bobku“, přičemž si potravu drží v předních končetinách

5 Rozmnožování Mláďata se rodí slepá a téměř holá a po narození váží 10 až 15 g. Plně osrstěna jsou po 21 dnech života, oči se jim otevřou po čtyřech týdnech, kdy začínají požírat už pevnou potravu. Samice je však kojí až do jejich odstavení, tedy do 8 až 10 týdnů po narození. Nejobvyklejší doba páření je v letním období, během června a července. Před rozmnožováním se také samice vykrmují s cílem přibrat na váze, jelikož obecně platí, že čím víc váží tím má víc mláďat. Vrh obsahuje obvykle 3 až 4 mláďata, která se rodí po 38 až 39 denní březosti.

6 Ohrožení Veverka obecná je ve většině států Evropy chráněným druhem. To platí i v České republice, kde je v současnosti vyhodnocena jako ohrožený druh. Z celosvětového pohledu však nejde o druh nijak zvlášť ohrožený a v Červeném seznamu IUCN jej nalezneme v kategorii málo dotčených druhů.

7 Zdroje http://cs.wikipedia.org/wiki/Veverka_obecn%C3%A1
Google obrazky.cz Encyklopedie:VELKÁ VŠEOBECNÁ DĚTSKÁ ENCYKLOPEDIE OTTOVA OBRÁZKOVÁ ENCYKLOPEDIE ZVÍŘATA

8 DĚKUJI ZA POZORNOST


Stáhnout ppt "Veverka obecná (sciurus vulgarit)"

Podobné prezentace


Reklamy Google