Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ZEBRA CHAPMANOVA.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ZEBRA CHAPMANOVA."— Transkript prezentace:

1 ZEBRA CHAPMANOVA

2 Vědecká klasifikace Říše: živočichové  Kmen: strunatci  Třída: savci Řád: lichokopytníci  Čeleď: koňovití  Rod: Equus Podrod: zebra 

3  Tato zebra má na světlé srsti široké černé pruhy s výraznými tmavohnědými mezipásy, končetiny jsou bez pruhů. Charakteristické zbarvení slouží jako vynikající maskovací systém, z dálky nejsou zebry téměř vidět a zblízka se jeví mohutnější.

4 Pruhy usnadňují komunikaci uvnitř stáda, žádné dvě zebry nemají stejné proužkování. Zebra dorůstá v kohoutku výšky 125 cm, váží 275 kg.

5 Zebry žijí ve skupinách 10 – 30 jedinců s harémovou strukturou (jeden dospělý samec ve skupině). Při cestách kráčí první nejstarší samice, za ní mláďata, další členové stáda a nakonec samec. V případě nebezpečí se stádo semkne do kruhu, s mláďaty uprostřed. 

6 Zebra Chapmanova (poddruh zebry stepní) obývá rozsáhlé savany a stepi jihovýchodní Afriky (Zimbabwe, Botswana a Mozambik). Pro své maso a kůži jsou vybíjeny pytláky.  Zebra Chapmanova má mezi širokými černými pruhy vyznačeny ještě pruhy tmavohnědé. Tím se liší od ostatních čtyř poddruhů zeber .

7 Podobnost zebry s koněm vyvolává automaticky otázku, lze-li na ní jezdit. Obecně lze říci, že ano, ale problém je, že je mnohem obtížnější ji ochočit a vycvičit, než je tomu u koní. Případy, kdy se to podařilo, existují, ale jsou vzácné.

8 Po úspěšném páření nastává březost, která trvá celý rok
Po úspěšném páření nastává březost, která trvá celý rok. Mládě se rodí jedno, pokud se narodí dvojčata, obvykle nejsou životaschopná obě. Po narození mládě měří kolem 84 cm a váží průměrně 35 kg. Samice je schopna páření téměř ihned po porodu, ale stává se to jenom zřídka. V průměru mívá samice mládě jednou za 3 roky.

9 Mezi potravu patří především tráva.
Stavbou těla se zebry podobají primitivním druhům koní. Mají kratší nohy a větší hlavu, a nejsou tak dobrými sprintery jako ušlechtilá plemena domácích koní. Mohou běžet rychlostí až 55 km/h a jsou vytrvalejšími běžci než kůň. Mezi potravu patří především tráva.

10 Přijde zebra k fotografovi
Přijde zebra k fotografovi. Fotograf se ptá: "A fotečky bude te chtít černobílé nebo barevné?"

11 Vypracovala: Pavla Záškodná, Kateřina Zbořilová Třída: 8.B
Jste spokojení? Vypracovala: Pavla Záškodná, Kateřina Zbořilová Třída: 8.B Zdroj: Wikipedie


Stáhnout ppt "ZEBRA CHAPMANOVA."

Podobné prezentace


Reklamy Google