Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Pardubice – Spořilov

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Pardubice – Spořilov"— Transkript prezentace:

1 NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Pardubice – Spořilov
AUTOR: Věra Konířová NÁZEV: VY_52_INOVACE_PŘÍRODOPIS 6. – 9._4.KYTOVCI TÉMA: KYTOVCI ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ANOTACE: Cílem prezentace je seznámit žáky s charakteristickými znaky kytovců a s jejich nejznámějšími zástupci.

2 Kytovci Radši už plav ať můžeme začít. Mimochodem jsem kosatka.
Zdravím, mě asi znáte, jsem delfín. Dávejte pozor ať se taky něco dozvíte i o mých kamarádech. Radši už plav ať můžeme začít. Mimochodem jsem kosatka.

3 Znaky kytovců - přizpůsobeni životu ve vodě: • rybí tvar těla
• vodorovná ocasní ploutev • přední končetiny přeměněny v ploutve (zadní – zakrnělé) - dýchají plícemi - rodí živá mláďata, která sají mateřské mléko - dobře vyvinutý sluch - dorozumívají se charakteristickými zvuky - dělí se: • kosticovci • ozubení kytovci

4 Kosticovci - největší žijící živočichové
Odhadni, jak asi vypadají kostice a jak fungují. - nemají zuby, ale mají kostice Kostice jsou rohovité lišty – filtrují vodu a zachycují drobné organismy. - velká vrstva podkožního tuku Plankton tvoří mikroskopické organismy vznášející se ve vodě. Kril je množství drobných korýšů, kteří se vyskytují v oceánech polárního pásu. - potrava: plankton, kril Zopakuj si, co je plankton a kril.

5 Plejtvák obrovský (modrá velryba)
Zástupci kosticovců Velryba grónská - velká hlava a ocasní ploutev Plejtvák obrovský (modrá velryba) - největší kytovec (32 m, 190 t) - spodní část těla výrazně rýhována - kriticky ohrožen Keporkak (velryba hrbatá, plejtvák dlouhoploutvý) - „zpívá“ písně - na lov velryb dohlíží mezinárodní kontrola

6 Ozubení kytovci - mají velký počet zubů stejného tvaru - živí se dravě
- potrava: hlavně ryby, hlavonožci - mají schopnost echolokace - žijí ve skupinkách

7 Zástupci ozubených kytovců
Vorvaň - největší z ozubených kytovců (20 m, 50 t) - velká vepředu jakoby uťatá hlava Delfín skákavý - značně inteligentní - dobrá schopnost se učit - až 3m, 200 kg

8 Kosatka dravá (orka) - vynikající lovec - nejpestřejší strava (např. i tuleni, lachtani, ptáci, želvy, další kytovci) Narval jednorohý „mořský jednorožec“ - samci mají protáhlý horní zub (řezák)

9 Opakování 1) Uveď alespoň 2 znaky, kterými se kytovci přizpůsobili životu ve vodě. 2) Čím dýchají kytovci? 3) Proč řadíme kytovce mezi savce? 4) Vysvětli pojmy kostice a plankton. 5) Na které 2 skupiny se kytovci dělí? 6) Z každé skupiny kytovců jmenuj alespoň jednoho zástupce a uveď, čím se živí.

10 Použité zdroje - použité obrázky – kliparty galerie MS Office 2010


Stáhnout ppt "NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Pardubice – Spořilov"

Podobné prezentace


Reklamy Google