Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Delfíni.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Delfíni."— Transkript prezentace:

1 Delfíni

2 DRUHY DELFÍNŮ Delfín skákavý Delfín obecný Delfín mexický
Delfín pruhovaný Delfín indočínský A mnoho dalších

3 DELFÍN SKÁKAVÝ Delfín skákavý žije ve skupinkách po 5 až 16 kusech. Skupina se většinou zdržuje podél pobřeží na úseku km dlouhém a nekoná další přesuny. Delfíni si rádi hrají s loděmi. Skoky nad hladinou bývají dlouhé 10m a 4-5m vysoké. Ryby loví u dna a za den spotřebují 7kg.

4 DELFÍN OBECNÝ Delfín obecný je velmi společenské zvíře jako ostatní delfíni. Dává přednost hlubokým vodám u pobřeží. Při spánku je vypnutá jen polovinu mozku. Druhá polovina je aktivní. Plave rychlostí až 60km za hodinu v maximální hloubce 300m. Má velice silnou ploutev ta mu umožňuje dlouhé skoky nad hladinou. Umí zadržet dech až na deset minut.

5 DELFÍN MEXICKÝ Delfín mexický je kropenatý,má velmi proměnlivý tvar,velikost i zbarvení. V některých skupinách těchto delfínů můžou skvrny úplně vymizet. Tento delfín má dvě hlavní formy. Jedna žije podél pobřeží a druhá na volném moři.

6 DELFÍN PRUHOVANÝ Tento delfín se snadno určuje díky výrazným pruhům na těle. Někteří jedinci mají světle růžové břicho. Na první pohled připomíná delfína obecného,který je zhruba stejně velký a má podobný tvar,ale delfín pruhovaný má tmavší tělo. Často se zdržuje do stát po 100 kusech.

7 DELFÍN INDOČÍNSKÝ Delfín indočínský je po narození téměř černý. V mládí je do růžova a postupně se mění na šedou. Zbarvení je způsobeno sítí krevních žil. Tento delfín žije v oceánech,ale umí žít i ve sladkých vodách. Delfín indočínský je ohrožený druh. Je ohrožen především znečištěním velkých řek.

8 ZAJÍMAVOSTI Delfíni jsou jediná zvířata,která na sebe volají jmény
Jejich nepřítelem je kosatka dravá Ohledně inteligence jsou často přirovnáváni k šimpanzům Když spí plave asi půl metru pod hladinou,a každou půl minutu se vynořuje k nadechnutí,aniž by se probudil Nemocným jedincům stáda pomáhají a nejednou už zachránili topícího se člověka

9 VĚDECKÁ KLASIFIKACE Říše : živočichové Kmen: strunatci Třída: savci
Řád: kytovci Čeleď: delfínovití Rod: delphinus

10

11 THE END AUTOŘI: Verča a Tóňa


Stáhnout ppt "Delfíni."

Podobné prezentace


Reklamy Google