Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

KYTOVCI.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "KYTOVCI."— Transkript prezentace:

1 KYTOVCI

2 Základní škola Choltice, okres Pardubice - "Učíme se pro život" Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo: Autor: Ošlejšková Hana Ověření ve výuce: 8. třída Datum ověření:

3 Metodika: 1. Prohlédněte si prezentaci. 2. Odpovězte na otázky. 3
Metodika: 1. Prohlédněte si prezentaci. 2. Odpovězte na otázky. 3. Zkontrolujte si správnost odpovědí. Klíčová slova: Kosticovci, ozubení, kytovci, cetologie, echolokace, ambra, delfín, kosatka, sviňucha, vorvaň, spermacet, delfínovec, keporkak, velryba, plejtvák, kril.

4 Charakteristické znaky:
Dělí se na kosticovce a ozubené. Zkoumá je věda = cetologie. Teplokrevní. Dýchají vzduch plícemi. Uzavíratelné nozdry. Rodí živá mláďata a krmí je mlékem. Echolokace- viz Nemají ušní boltec. Nízká rozmnožovací schopnost. V tělech samců se tvoří ambra – pro výrobu parfémů.

5 Ozubení

6 Delfín skákavý Chován v delfináriích.
Trojúhelníkovitá hřbetní ploutev. Loví korýše, měkkýše, menší žraloky a ryby. Dorozumívají se pomocí dýchacích orgánů a jazyka. Nad hladinu vyplouvá po 30 minutách.

7 Kosatka dravá Predátor (ryby, želvy, ptáci, tuleni, žraloci).
Velká hřbetní ploutev (až 1,8 m). Nevyskytuje se jen v Arabském a Středozemním moři. Vydávají zvuky (cvakání a hvízdání).

8 Sviňucha kalifornská Endemit. Samice větší než samec.
Živí se menšími rybami. Zdržuje se v mělkých vodách. Kriticky ohrožený druh.

9 Vorvaň obrovský Relativně hojný. Nejhlouběji se potápějí.
Každý den snědí množství 1/3 své váhy. Spermacet = tekutina obsažená v hlavě (používána v kosmetice, kapalina do převodovek, olej do hodinek, čisticích prostředků…).

10 Delfínovec čínský Sladkovodní. Kriticky ohrožený. Echolokace.
Živí se rybami.

11 Kosticovci

12 Velryba grónská Ve studených mořích severní polokoule.
Silná vrstva podkožního tuku. Žije v malých skupinách. Živí se planktonem. Dožívá se vysokého věku (přes 100 let).

13 Keporkak Mládě vypije až 200 l velmi tučného mléka denně a přibere denně 50 kg. Nahrávka zpěvu: Po narození neumí mládě plavat, matka ho nadnáší a s „tetou“ ho to učí.

14 Plejtvák obrovský Plave rychlostí až 36 km/hod.
Hmotnost jazyka až 2,9 tuny. Živí se krilem. Obecně ohrožený druh.

15 Otázky: K čemu se používá ambra?
Udržují kytovci stálou tělesnou teplotu? Jak se nazývá věda, která studuje kytovce? Co si představuješ pod pojmem „delfinárium“? Vyjmenujte 5 zástupců kytovců. Který z kytovců je sladkovodní? Co je kril? Co znamená pojem „echolokace“? Jak se nazývají přístroje, které fungují stejným způsobem?

16 Odpovědi: Na výrobu parfémů. Ano. Cetologie.
Chov a výcvik kytovců a jejich předvádění veřejnosti. Delfín skákavý, kosatka dravá, sviňucha kalifornská, vorvaň obrovský, delfínovec čínský, velryba grónská, keporkak, plejtvák obrovský. Delfínovec čínský. Drobní zástupci korýšů, kteří tvoří potravu kytovců. Dorozumívání pomocí vysílání zvukových vln. Sonary.

17 Zdroje: http://cs. wikipedia. org http://upload. wikimedia


Stáhnout ppt "KYTOVCI."

Podobné prezentace


Reklamy Google