Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383"— Transkript prezentace:

1 Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
TŘÍDĚNÍ ŽIVOČICHŮ Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_801_5TR_PRV Autor: Mgr. Jana Stolá Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383

2 METODICKÝ LIST VÝUKOVÉHO MATERIÁLU
CZ.1.07/1.4.00/ – EU Peníze školám METODICKÝ LIST VÝUKOVÉHO MATERIÁLU Název vzdělávacího materiálu Třídění živočichů Číslo vzdělávacího materiálu VY_32_INOVACE_801_5TR_PRV Číslo šablony III/2 Autor Jana Stolá, Mgr. Ročník 5. dle zařazení v ŠVP Vyučovaný předmět dle ŠVP Přírodověda Téma Třídění organismů Očekávaný výstup Žák třídí živočichy podle jejich příbuznosti a podobnosti (bezobratlí a obratlovci) Anotace (způsob použití) Inovovaný výukový materiál slouží k seznámení žáků s živočišnými třídami Datum vytvoření Září 2012 Druh výukového materiálu Prezentace v PowerPointu Klíčová slova Obratlovci, páteř Rozvíjené klíčové kompetence Kompetence k učení a k řešení problémů Použitá literatura a zdroje MS Office, klipart

3 VLASTNOSTI ŽIVOČICHŮ Všichni živočichové včetně člověka mají společné určité znaky: Přijímání vody a potravy. Vylučování různých látek z těla –nestrávené zbytky potravy, oxid uhličitý (při dýchání), voda. Dýchání – vdechují vzduch a spotřebovávají z něho kyslík, vydechují vzduch obohacený o oxid uhličitý. Reakce na změny v přírodě – zima, teplo. Pohyb z místa na místo. Využití smyslů – zrak, sluch, hmat, čich, chuť. Růst a vývoj v dospělého jedince. Rozmnožování – samice rodí živá mláďata nebo snášejí vejce

4 DĚLENÍ ŽIVOČICHŮ 2. Bezobratlí 1. Obratlovci
Mají vnitřní kostru složenou z kostí a páteř složenou z obratlů. Tělo je složeno z hlavy, trupu a končetin, které u některých druhů chybí. Tělo mají většinou zakončeno ocasem. Tělo je kryto kůží se šupinami,peřím či srstí. Dělíme je do tříd: Ryby Obojživelníci Plazi Ptáci Savci Nemají kosti ani obratle. Žijí ve vzduchu, na souši i ve vodě. Velmi početná skupina. Nejpočetnější je třída hmyz.

5 I. OBRATLOVCI Na obrázku je gepard skvrnitý. ocas srst ušní boltec oko
končetiny čenich Na obrázku je gepard skvrnitý.

6 RYBY Tělo mají pokryté šupinami. Místo končetin mají ploutve.
Žijí pouze ve vodě. Tělo mají pokryté šupinami. Místo končetin mají ploutve. Dýchají žábry. Příklad: kapr obecný, pstruh potoční, štika obecná.

7 OBOJŽIVELNÍCI Žijí ve vodě i na souši.
Z oplozených vajíček se líhnou larvy – pulci, kteří dýchají žábry. Dospělí jedinci dýchají plícemi. Příklad: skokan zelený, ropucha obecná, mlok skvrnitý.

8 PLAZI Žijí většinou na souši.
Tělo mají pokryté např. šupinami nebo krunýřem. Dýchají plícemi. Příklad: zmije obecná, ještěrka obecná, krokodýl nilský, želva bahenní.

9 PTÁCI Pohybují se většinou ve vzduchu. Tělo mají pokryté peřím.
Přední končetiny jsou proměněny v křídla. Hlava je zakončena zobákem. Osídlili všechny ekosystémy. Příklad: čáp bílý, sova pálená, papoušek vlnkovaný.

10 SAVCI Žijí na souši, ve vodě i ve vzduchu (netopýři).
Tělo mají převážně pokryto srstí. Mláďata se rodí většinou živá. Mláďata sají mateřské mléko. Příklad: pes domácí, zajíc polní, rys ostrovid, jelen lesní.

11 II. BEZOBRATLÍ tykadla 2 páry křídel oči ústní ústrojí 3 páry nohou
Hmyz je nejpočetnější třídou živočichů na Zemi. Mezi hmyz patří brouci, motýli, včely, mouchy, saranče, vážky. tykadla 2 páry křídel oči zadeček ústní ústrojí 3 páry nohou Na obrázku je včela medonosná.

12 shrnutí Podle vnitřní stavby dělíme živočichy na obratlovce a bezobratlé. Obratlovci mají vnitřní kostru a páteř složenou z obratlů. Mezi obratlovce patří ryby, obojživelníci, plazi, ptáci a savci. Bezobratlí živočichové nemají obratle ani kosti. Mezi bezobratlé patří např. hmyz.

13 Úkoly Rozhodněte, zda samice uvedených živočichů rodí živá mláďata nebo zda snášejí vejce: Odkud si berou kyslík vodní živočichové? Pomocí kterého orgánu dýchají savci a pomocí kterého dýchají ryby? vejce mláďata mláďata mláďata vejce vejce Z vody Savci – plíce Ryby - žábry

14 Úkoly Za pomoci obrázků popište stavbu těla ryb, obojživelníků, plazů, ptáků a savců. Uvedené obratlovce rozdělte do tří skupin podle toho, zda je jejich tělo porostlé samotnou kůží, kůží se šupinami nebo kůží s peřím: pes, kapr, čáp, medvěd, štika, kachna, člověk. Na internetu nebo v encyklopedii vyhledejte, zapište a rozdělte do živočišných tříd různé druhy brouků, motýlů a jiných zástupců hmyzu. Hlava, trup, končetiny, stavba páteře kostí dle jednotlivých druhů Kůže: člověk Šupiny: kapr, štika Srst: pes, medvěd Peří: čáp, kachna Viz encyklopedie


Stáhnout ppt "Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383"

Podobné prezentace


Reklamy Google