Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

LETOUNI Letouni tvoří početnou skupinu velmi zvláštních savců (asi 750 druhů) Mezi letouny patří kaloni a netopýři Největší zvláštností jsou přední končetiny.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "LETOUNI Letouni tvoří početnou skupinu velmi zvláštních savců (asi 750 druhů) Mezi letouny patří kaloni a netopýři Největší zvláštností jsou přední končetiny."— Transkript prezentace:

1 LETOUNI Letouni tvoří početnou skupinu velmi zvláštních savců (asi 750 druhů) Mezi letouny patří kaloni a netopýři Největší zvláštností jsou přední končetiny přeměněné v křídla Vlastním létacím ústrojím je napjatá citlivá blána, natažená mezi prsty, tělem a zadními končetinami

2 LETOUNI ZÁSTUPCI: Kaloň jedlý (malajský) Velikost až 40 cm.
Rozpětí křídel až 150 cm. Živí se převážně plody a dokážou nadělat škody v sadech a v zahradách. Žijí v Africe a jihovýchodní Asii.

3 LETOUNI

4 LETOUNI

5 LETOUNI b) Netopýr velký Je náš největší a poměrně hojný druh.
Živí se hmyzem, který loví za letu. Netopýři se ve tmě neřídí zrakem. Zachycují sluchem ozvěny zvuků, které sami vydávají a které se odráží od překážek = ECHOLOKACE

6 LETOUNI Vzhled Obličej netopýra velkého je částečně holý, porostlý šedorůžovou kůží, s malýma očima a jednoduchým nosem. Velké uši mají dlouhá, zašpičatělá krycí blanitá víčka. Srst na hřbetě a na hlavě je šedohnědá a na spodní straně těla je bílá.

7 LETOUNI Křídla mají velkou plochu. Jejich široké rozpětí pomáhá netopýrovi chytat letící hmyz do blány mezi prsty. Nohama si netopýr podává hmyz zachycený blánou křídel dále do tlamičky. Dlouhý ocas je se zadními končetinami spojen létací blánou.

8 LETOUNI Vytrvalé dlouhé lety vyžadují silný srdeční sval. Srdce netopýra velkého je zhruba 3x větší než srdce myši o stejné hmotnosti.

9 LETOUNI Polovinu roku - od října do dubna - tráví netopýr velký na místě zimního spánku, které se často nachází ve skalní jeskyni. V létě odchovávají samice mláďata hromadně v podkroví starých staveb nebo v teplém úkrytu pod zemí.

10 LETOUNI

11 LETOUNI

12 LETOUNI c) Upír rudý Živí se sáním krve spícím zvířatům. Žije v Jižní Americe.


Stáhnout ppt "LETOUNI Letouni tvoří početnou skupinu velmi zvláštních savců (asi 750 druhů) Mezi letouny patří kaloni a netopýři Největší zvláštností jsou přední končetiny."

Podobné prezentace


Reklamy Google