Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ / ČLOVĚK A PŘÍRODA/ 001

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ / ČLOVĚK A PŘÍRODA/ 001"— Transkript prezentace:

1 DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ / ČLOVĚK A PŘÍRODA/ 001
Kytovci Říše: živočichové Kmen: strunatci Podkmen: obratlovci Třída: savci Řád: kytovci ING. JANA POLIAČÍKOVÁ

2 Proč jsou kytovci savci a ne ryby?
Kytovci jsou mořští savci, kteří mají rybí tvar těla. Stejně jako savci na souši krmí svá mláďata mateřským mlékem. Kromě toho dýchají plícemi a ne žábrami jako ryby. Proto musí na rozdíl od ryb také občas vyplout na vodní hladinu, aby se nadechli vzduchu. Podíváme-li se na ocasní ploutev kytovců, je zřetelný ještě jeden podstatný rozdíl proti rybám: Ocasní ploutev kytovců je vůči jejich tělu postavena vodorovně, u ryb naproti tomu svisle. Jsou teplokrevní. Rodí živá mláďata

3 Charakteristické znaky
Přední končetiny jsou přeměněny v ploutve. Zadní končetiny chybějí. Kůže je lysá s velkým množstvím podkožního tuku. U některých kytovců muže být vrstva tuku i tlustší než 30 cm. Co se potravy týká, můžeme kytovce rozdělit do dvou skupin. Na ozubené, kteří mají spoustu zubů, jež používají k chytání ryb, chobotnic a jiných mořských živočichů. Svoji potravu nežvýkají, prostě ji celou spolknou. Mezi ozubené patří například delfíni a vorvani.Oproti tomu kosticovci nemají zuby vůbec, místo toho mají rohové pláty, které visí z horní čelisti. Tyto pláty fungují jako filtry, kterými oddělují malé živočichy z mořské vody. Do této skupiny patří plejtváci a velryby.

4 Delfín Zástupci kytovců
Delfín je považován za nejinteligentnějšího živočicha ze všech savců. Je učenlivý a má velkou schopnost dorozumívání. Je to společenský živočich. Žije v hejnech. Délka jeho života je 30–40 let. Jeho nejčastější potrava jsou sledi, makrely, měkkýši, korýši a menší žraloci. Loví společně. Delfíni plavou rychlostí 35 – 50 km/hod. Skoky nad hladinou bývají dlouhé až 10 m a 4–5 metrů vysoké. Vyskytuje se v mořích a oceánech tropického a mírného pásma, včetně Středozemního a Černého moře.

5 Plejtvák obrovský Plejtvák obrovský je největším ze všech kytovců i savců vůbec. Dosahuje délky až 30 m a hmotnosti tun. Živí se korýši, kterých denně spotřebuje 4 tuny. Předpokládaný výskyt tohoto tvora je severovýchodní Atlantický oceán. Patří mezi velmi ohrožené druhy.

6 Velryba grónská Velryba grónská žije ve studených mořích severní polokoule a dosahující délky až 20 m a hmotnosti 50 tun. Má silnou vrstvu podkožního tuku. Plave pomalu a nepotápí se do velkých hloubek. Žije v malých skupinách. Živí se drobnými korýši. Dožívá se až 200 let.

7 Vorvaň obrovský Vorvaň je největší z ozubených kytovců – dosahuje až 28 metrů délky a váhy 150 tun. Vorvani jsou nejhlouběji se potápějící savci . Byli nalezeni v hloubkách 2200 metrů. Mají největší mozek mezi všemi žijícími tvory na této planetě, mozek vorvaního samce váží 7 - 9 kg. Na zádech a hlavě dosahuje tloušťka vorvaní kůže asi 36 cm. Živí se především krakaticemi a chobotnicemi. Jsou relativně hojní od arktických vod až k rovníku.

8 Kosatka dravá Kosatka dravá, známá také jako velryba zabiják, je největším zástupcem čeledi delfínovitých. Samci dosahují 9 m délky a hmotnosti až 10 tun, samice dosahují délky 8,5 m a váhy 5 tun. Požírá ryby, želvy, ptáky, tuleně, žraloky a také jiné kytovce. Kosatky jsou velmi početné v oblasti severovýchodního Pacifiku, kde Kanada přechází v Aljašku, při pobřeží Islandu a severního Norska. Pravidelně jsou pozorovány ve vodách Antarktidy u polárního ledovce .

9 Mnohé druhy kytovců jsou silně ohroženy, takže je omezován či zakázán rybolov, který by mohl způsobit jejich vyhynutí.

10 A nyní malé opakování ve dvojicích
1. Všechny druhy kytovců žijí v ________________ . 2. Nejučenlivější z kytovců jsou ________________ . 3. Největším ze všech kytovců, ale i savců je _________ . 4. V dutině ústní má ostré zuby __________ a __________ . 5. Kostice má v dutině ústní ___________ a ____________ . 6. Čím se liší kytovci od jiných druhů savců ? ____________ . 7. Čím se liší kytovci od ryb ? _________________________ . 8. Podtrhni, co patří k popisu vorvaně: dorozumívací schopnosti,největší mozek, nejhrubší kůže, nemají zuby, potopí se nejhlouběji, dýchají plícemi.

11 Řešení 1. Všechny druhy kytovců žijí v moři .
2. Nejučenlivější z kytovců jsou delfíni . 3. Největším ze všech kytovců, ale i savců je plejtvák obrovský. 4. V dutině ústní má ostré zuby delfín a vorvaň . 5. Kostice má v dutině ústní velryba a plejtvák. 6. Čím se liší kytovci od jiných druhů savců ? Žijí v moři, mají rybí tvar těla, mají ploutve. 7. Čím se liší kytovci od ryb ? Mláďata sají mateřské mléko, rodí se živá, dýchají plícemi, ocasní ploutev mají vůči tělu postavenou vodorovně, jsou teplokrevní. 8. Podtrhni, co patří k popisu vorvaně: dorozumívací schopnosti, největší mozek, nejhrubší kůže, nemají zuby, potopí se nejhlouběji, dýchají plícemi.

12 Použité zdroje Orincus orca. [online]. [cit ]. Dostupné z URL: < > Orincus orca. [online]. [cit ]. Dostupné z URL: < > Kytovci. [online]. [cit ]. Dostupné z URL: < > Delfín. [online]. [cit ]. Dostupné z URL: < r:6,s:16&tx=60&ty=54 > [online]. [cit ]. Dostupné z URL: < > Delfín obecný, [online]. [cit ]. Dostupné z URL: < > Plejtvák obrovský. [online]. [cit ]. Dostupné z URL: < > [online]. [cit ]. Dostupné z URL: < > [online]. [cit ]. Dostupné z URL: < > [online]. [cit ]. Dostupné z URL: < > Velryba grónská. [online]. [cit ]. Dostupné z URL: < > [online]. [cit ]. Dostupné z URL: < > [online]. [cit ]. Dostupné z URL: < [online]. [cit ]. Dostupné z URL: < > [online]. [cit ]. Dostupné z URL: < [online]. [cit ]. Dostupné z URL: < > [online]. [cit ]. Dostupné z URL: < [online]. [cit ]. Dostupné z URL: < %25C3%25A1&ei=vwvmTotH9NrhBJmejbYF&usg=AFQjCNF17B8eX4HVbxcLprSM9rAPQqyXkA&cad=rja > [online]. [cit ]. Dostupné z URL: < > [online]. [cit ]. Dostupné z URL: < > [online]. [cit ]. Dostupné z URL: < > Použitá literatura: Jarmila Kroulíková; Josef Kroulík. Přírodopis pro osmý ročník zvláštní školy. Nakladatelství Septima, Praha s. ISBN


Stáhnout ppt "DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ / ČLOVĚK A PŘÍRODA/ 001"

Podobné prezentace


Reklamy Google