Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Klokani.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Klokani."— Transkript prezentace:

1 Klokani

2 Klasifikace klokanů: Říše: živočichové (Animalia)
Kmen: strunatci (Chordata) Třída: savci (Mammalia) Podtřída: živorodí (Theria) Nadřád: vačnatci (Marsupialia) Řád: dvojitozubci (Diprotodontia) Čeleď: klokanovití

3 je známo 11 rodů klokanů, ty se dále dělí na jednotlivé druhy a těch známe 31.
příklady druhů klokanů: klokan Goodfellowův klokan rudokrký

4 Výskyt Austrálie Tasmánie Nová Guinea další přilehlé ostrovy

5 Potrava Klokani jsou býložravci živí se: trávou byliny kapradiny
výhonky lesní plody

6 Stavba těla protáhlá hlava a čenich (proti tělu vypadá drobná)
mohutné tělo - jejich velikost se liší podle druhu, někteří se dorůstají až dvou metrů a váží od 0,5 kg do 90 kg přední končetiny jsou drobné a slouží k podávání potravy silné zadní končetiny dlouhá úzká tlapa čtvrtý prst nejdelší a nejsilnější (užívaný k odrážení při skoku)

7 Pohyb Typický klokan není schopen normální chůze.
Když se pohybuje pomalu, zvedá zadní nohy nad jakousi trojnožku vytvořenou předníma nohama a ocasem stlačeným k zemi. Pak vymrští zároveň obě zadní nohy vpřed a posune tělo. Pozemní klokani nemohou pohybovat zadními končetinami nezávisle, protože tvoří oporu těla.

8 Rozmnožování Březost trvá asi měsíc rodí se jedno mládě
mládě je po narození malé a nevyvinuté mládě je slepé, holé a váží méně než jeden gram. do vaku se po matčině srsti vyšplhá co nejrychleji a hned poté se přisaje ke struku (mléčná žláza). Ve vaku zůstane po dobu šesti měsíců. poté začíná malý klokan žrát trávu a listy, kterými se živí jeho matka.

9 Zajímavost Klokani výborně a rychle běhají. Běžně dokáží vyvinout rychlost až 50 km/h. Nejde však o typický běh. Odrážejí se totiž oběma zadníma nohama současně, takže spíše skáčou. Jednotlivé skoky mohou být až deset metrů dlouhé a klokani celkem snadno překonají i překážku vysokou 2 – 3 metry.


Stáhnout ppt "Klokani."

Podobné prezentace


Reklamy Google