Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Jakub Weinstein: NUTRIE ŘÍČNÍ.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Jakub Weinstein: NUTRIE ŘÍČNÍ."— Transkript prezentace:

1 Jakub Weinstein: NUTRIE ŘÍČNÍ

2 Vědecká klasifikace Říše:Živočichové (Animalia) Kmen:Strunatci (Chordata) Třída:savci (Mammalia) Řád:Hlodavci (Rodentia) Čeleď:Nutriovití (Myocastoridae) Rod:Nutrie (Myocastor)

3 NUTRIE ŘÍČNÍ Nutrie říční (Myocastor coypus), známá též jako vodní krysa, řekomyš, koypu či Mus coypus, je velký hlodavec původem z Jižn Ameriky, ve světě často chovaný na kožešinu (ceněnou zejména ve východní Evropě a střední Asii) a maso. V mnoha teplejších oblastech severní polokoule se podařilo z chovu uniknuvším jedincům založit místní populace, čímž se nutrie zařadila na seznam nepříjemných invazních druhů.

4 VÝSKYT Nutrie říční je jediný známý zástupce čeledi nutriovitých. V současné době se vyskytuje ve volné přírodě na všech kontinentech mimo Antarktidu a Austrálii, o přirozený výskyt se však jedná pouze v Jižní Americe. Za obtížný invazní druh je považována v Jižní Koreji, jižním Japonsku, jihozápadní Číně, v povodí řeky Mississippi, jižní Evropě, centrální Asii a na Blízkém východě. Její rozšíření do severnějších oblastí je omezeno tím, že jde o spíše subtropické zvíře špatně snášející delší mrazivé zimy. Ty dokážou její populaci spolehlivě zredukovat. Daná vlastnost se projevuje expanzí směrem do hloubi mírného pásu v časech mírných zim a vyhynutím těchto exponovaných okrajových populací, pokud v zimě přituhne.

5 STANOVIŠTĚ Nutrie říční žijí na hustou vegetací pokrytých březích potoků, jezer a řek či v zarůstajících bažinách. V březích si budují nory s chodbami dlouhými 15 a více metrů. Aktivní jsou hlavně za šera, přičemž se obvykle nevzdalují více jak 180 m od nory. Jsou vynikající plavci a podstatnou část své aktivity vyvíjejí ve vodě. Na nohou mají plovací blány a jejich nozdry jsou posunuty dopředu a nahoru. Okolo tlamy mají hmatové vousky, které jim ve vodě umožňují snadněji hledat potravu. Výrazné jsou oranžové hlodáky.

6 ROZMĚRY Velikostně se nutrie nacházejí přibližně mezi ondatrou a bobrem - tělo dospělé nutrie je dlouhé cm, ocas je dlouhý cm a po úmrtí jedince se mezi 2.-5.hodinou samovolně oddělí. Dospělé nutrie váží obvykle 5-6 kg, dobře živený alfa samec může dosáhnout 10 kg, samec vykrmený v zajetí až 12 kg.

7 POTRAVA Nutrie se živí kořeny a bylinami - potravu si vyhrabávají, nebo se pasou na březích a podél břehů. Potravu si dokáže přidržet předními končetinami. Větší množství jedinců dokáže zcela spást pobřežní a příbřežní vodní vegetaci a rozhrabat břehy, čímž přispívá k jejich erozi. Velmi nepříjemná je tato jejich aktivita, pokud si k ní vyberou sypané hráze, které pak mohou rychle znehodnotit a uvést do havarijního stavu.

8 ROZMNOŽOVÁNÍ Mláďata nutrií se rodí po celý rok, pohlavní dospělosti dosahují nejdříve do 4 měsíců. Rychlost dospívání je přímo úměrná dostatku kvalitní potravy, což znamená, že v mírném pásu mláďata narozená v zimě vyrůstají pomaleji. Březost trvá asi 130 dnů, v jednom vrhu je obvykle 5-6 mláďat. Mláďata mohou přežít odstavení od kojení již po pěti dnech, nicméně průměrná doba kojení je 5-6 týdnů.

9 VYROBIL Jakub WEINSTEIN ©2010 KONEC


Stáhnout ppt "Jakub Weinstein: NUTRIE ŘÍČNÍ."

Podobné prezentace


Reklamy Google