Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem"— Transkript prezentace:

1 Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
EU-OPVK-CZ.1.07/1.4.00/ :III/2 VY_32_INOVACE_ PŘÍRODOPIS NA II. STUPNI ZV-LMP Téma: Kytovci Vzdělávací oblast: Člověk a příroda na II. st. ZV-LMP Vzdělávací obor: Přírodopis Ročník: 8.,9. Jméno autora: Mgr. Jiřina Sommerová Vytvořeno dne:

2 Anotace: Žák by měl porovnat vnější a vnitřní stavbu savců a vysvětlit funkce jednotlivých orgánů. Žák by měl rozlišit jednotlivé skupiny savců a znát hlavní zástupce, objasnit jejich způsob života a přizpůsobení danému prostředí. Žák by měl vědět o významu živočichů v přírodě i pro člověka a uplatňovat zásady bezpečného chování. Prezentace podporuje aktivitu žáka a schopnost vyhledávání dalších informací. Metodický popis: Materiál je možné použít pro prezentaci při výkladu učiva, pro procvičování a opakování učiva, ale také pro doplnění učiva při zameškané hodině. Klíčová slova: Kytovci, ploutve, kostice, Arktické moře, velryby, plejtvák, vorvaň, narval, delfín… Další materiály k výuce: - Učebnice : KROULÍKOVÁ ING. PAEDDR., Jarmila; KROULÍK ING. CSC., Josef. Přírodopis 8. Praha: Septima, 1995, ISBN - Encyklopedie dle výběru učitele

3 KYTOVCI

4 KYTOVCI – charakteristika:
savci přizpůsobeni životu ve vodě tělo rybího tvaru přední končetiny přeměněny v ploutve zadní končetiny chybějí ocasní ploutev je vodorovná a mohutná kůže je bez srsti, je lysá mléčné žlázy – 1 pár dýchají plícemi vydrží až 1.5 hodiny bez dalšího nadechnutí dobře vyvinut sluch vydávají charakteristické zvuky, kterými se dorozumívají 80 druhů

5 VELRYBA GRÓNSKÁ nejznámější Arktické moře nemá zuby kostice ohrožené
omezen lov

6 PLEJTVÁK OBROVSKÝ

7 VORVAŇ OBROVSKÝ - mládě

8 BĚLUHA a NARVAL

9 BĚLUHA SEVERNÍ

10 NARVAL JEDNOROHÝ

11 DELFÍN OBECNÝ

12 Další druhy delfínů

13

14 „Jsme nejinteligentnější ze všech savců, vyznačujeme se učenlivostí a schopností se dorozumívat“

15 OPAKOVÁNÍ Jmenuj druhy živočichů, kteří patří mezi kytovce.
Který druh kytovců je předmětem výzkumu rozumových schopností zvířat? Kde žijí velryby? Kteří kytovci nemají zuby, ale kostice? Viděl jsi delfína? Kde?

16 ZDROJE KLIPART (velryba): Wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: (plejtvák):NOAA. Wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: (vorvaň mládě):NOAA. Wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: (běluha a narval):BRODO. Wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: (běluha): MARINE MAMMAL COMMISSION. Wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: (narval):GLENN WILLIAMS. Wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: (delfín obecný):NOAA, SCOTT HILL. Wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:


Stáhnout ppt "Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem"

Podobné prezentace


Reklamy Google