Sacharidy
Sacharidy Rostliny – vytvářejí je při fotosyntéze Živočichové – přijímají je v potravě Zdroj okamžité energie Zásobní látky Stavební látky Přeměňují je na jiné látky Člověk – i průmyslová výroba
Sacharidy = přírodní látky Obsahují v molekulách atomy C, H a O 1 karbonylová a několik hydroxylových skupin
CUKRY
Monosacharidy Nejjednodušší sacharidy Bílé, sladké krystalické látky Rozpustné ve vodě Glukóza, fruktóza C6H12O6
Glukóza = hroznový cukr Vzniká při fotosyntéze Obsažena v ovoci a v medu Stavební jednotka složitějších sacharidů Výroba ethanolu, kyseliny citronové, vitamínu C Umělá výživa = vodný roztok glukózy
Fruktóza = ovocný cukr V medu a ovoci Nejsladší ze všech cukrů – o 30 % větší sladivost než sacharóza Sladidlo při cukrovce
Disacharidy 2 molekuly monosacharidů Sacharóza, laktóza, maltóza C12H22O11
Sacharóza = cukr řepný / třtinový Řepa cukrovka (20 %), cukrová třtina, sladké ovoce Bílá krystalická velmi sladká látka, dobře rozpustná ve vodě Zahřátí karamel Běžné sladidlo v potravinářství Karamel - barvivo E 150
Laktóza = mléčný cukr V mateřském mléce savců Kvašením vzniká kyselina mléčná
Maltóza = sladový cukr Vzniká rozkladem škrobu v klíčících obilkách Slad = naklíčené a usušené obilky Výroba piva
Polysacharidy Velký počet molekul monosacharidů Škrob, celulóza, glykogen, chitin,… 2 funkce: Stavební zásobní
Škrob Složka potravy živočichů Zásobní látka všech zelených rostlin Ukládá se v hlízách a semenech Bílá prášková látka Ve studené vodě nerozpustný, v teplé vodě vzniká škrobový maz Výroba lepidel, škrobení textilu, potravinářství, výroba papíru
Glykogen = „živočišný škrob“ Zásobní látka živočichů V případě potřeby – hladovění, námaha – se rozkládá na glukózu V játrech, ve svalech
Celulóza Nejrozšířenější organická sloučenina v přírodě Hlavní stavební materiál rostlin Získává se ze dřeva, bavlníku křovitého, lnu, konopí Výroba papíru, vaty, celofánu, textilní průmysl Technická celulóza = buničina Tvoří vlákninu podporuje činnost střev … pro člověka důležitá složka potravy
Úkoly: Najděte příklady potravin, které obsahují vlákninu Kteří živočichové jsou schopni strávit celulózu? Kde se pěstuje řepa cukrovka a kde cukrová třtina? Jak se nazývá onemocnění, při kterém dochází ke zvýšení množství glukózy v krvi? Jak se toto onemocnění léčí?
Shrnutí Sacharidy jsou přírodní látky, které obsahují C, H a O. V přírodě jsou obsaženy v tělech rostlin a živočichů. Monosacharidy (např. glukóza) jsou nejpohotovějším zdrojem energie pro organizmy. Polysacharidy jsou stavební a zásobní látky rostlin a živočichů.