1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období 2007 - 2013 MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

Představení MAS Zubří země, o. p. s.
Co pro obce i kraje chystá Operační program Životní prostředí?
Nová zelená úsporám 2013 možnosti využití výrobků f. DAFE-PLAST.
MOŽNOSTI FINANCOVÁNÍ PROJEKTOVÝCH ZÁMĚRŮ V NOVÉM PROGRAMOVACÍM OBDOBÍ EU
OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ.
NÁVRH OPERAČNÍHO PROGRAMU ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ 9. Celostátní konference „Finance pro města a obce z evropských fondů v letech “ 7. prosince 2006.
PROGRAM SLOVSEFF II. PROSTŘEDKY NA FINANCOVÁNÍ UDRŽITELNÉHO ROZVOJE NA SLOVENSKU Jan PEJTER ENVIROS, s.r.o.
1 Možnosti financování projektů v oblasti vodohospodářské infrastruktury v ČR A. Programy spolufinancované z EU: 1. Operační program životního prostředí.
Program EKO – ENERGIE Výzva III Ing. Andrea Dostálová Datum: Přednášející:
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Společný regionální operační program Priorita 1 Regionální podpora podnikání Opatření 1.1 Podpora podnikání ve vybraných regionech Priorita 2 Regionální.
Dotační příležitosti.
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Operační program Infrastruktura – část životní prostředí Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor životního prostředí.
Konference Bezpečnost dodávek v energetice – Projekty úspor Prezentace pro účastníky konference: Bezpečnost dodávek v energetice Ing.
Energetická bezpečnost regionu Workshop v rámci projektu Energetický Inovační Portál CZ-PL.
Nástroj pro realizaci IS rozvoje území. Umožňuje koordinaci navzájem provázaných a územně zacílených intervencí z různých prioritních os jednoho či více.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Tento projekt je spolufinancovaný z Evropského fondu regionálního rozvoje. Akce se koná v rámci Programu cezhraničnej spolupráce SR-ČR pod názvem.
OPERAČNÍ PROGRAM Životní prostředí Pro období
1 Možnosti financování vzdělávacích programů pro zaměstnance v rámci OP LZZ Prezentující Ing. Lenka Piruchová.
Program rozvoje venkova ČR na období Olomouc Šumperk
AKTUÁLNÍ VÝZVY PROGRAMOVÉHO OBDOBÍ Horizont
Územní energetická koncepce Jihočeského kraje České Budějovice, 24. června 2003.
METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled. Aktuální výzvy OPŽP Josef Pikálek Liberec.
Připravované výzvy Lucie Pudivítrová odbor fondů EU, MŽP.
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
EVROPSKÉ FONDY Školy Královéhradeckého kraje a jejich možnosti získání finančních prostředků.
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka Ministerstvo životního prostředí.
Mgr. Alena Lehmannová Nýrsko PROGRAMY PODPORY EKOLOGICKY ŠETRNÝ CESTOVNÍ RUCH, OCHRANA ŽP.
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
JEDEN CÍL, SPOLEČNÁ CESTA Ministerstvo vnitra České republiky & Ministerstvo vnitra Ing. Jaroslav Svoboda
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
1www.eav.cz Energetická agentura Vysočiny z.s.p.o. Ing. Michaela Bačáková EAV, z.s.p.o. Jiráskova 65 Jihlava
Krajský úřad Libereckého kraje SEMINÁŘ Možnosti spolufinancování projektů ze strukturálních fondů Evropské unie prostřednictvím operačních programů.
Operační program Životní prostředí
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
Příprava RIS LK – OS 1 Připomínkování a rozpracování první priority odbornou skupinou č.1.
Úspory energie a regenerace
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
VAZBY MEZI ÚZEMNÍMI ENERGETICKÝMI KONCEPCEMI A UŽIVATELI ENERGIE.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
1www.eav.cz Energetická agentura Vysočiny z.s.p.o. Ing. Michaela Bačáková EAV, z.s.p.o. Jiráskova 65 Jihlava
III.1.1. Diverzifikace činností nezemědělské povahy opatření je zaměřeno na realizaci jednotlivých aktivit ve venkovských oblastech v rámci diverzifikace.
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
Možnost kombinace dotací s EPC v rámci OPŽP
NOVÁ ENERGETICKÁ STRATEGIE EU A ČR Prezentace pro účastníky konference: NOVÁ ENERGETICKÁ STRATEGIE EU A ČR Udržitelná výroba energie –
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
zelená linka: Zkušenosti SFŽP s posuzováním nákladovosti projektů Operačního programu ŽP.
zelená linka: Dočerpání OPŽP & představení nového OPŽP Seminář OPŽP pro potenciální žadatele.
Možnosti financování správy majetku a provozu budov z Evropských strukturálních fondů Aktuální výzvy, potenciál IROP a vícezdrojové financování Michal.
Mgr. et Mgr. Jan Bodnár Odbor evropských fondů Oddělení projektového řízení Integrovaný operační program, možnosti čerpání finančních zdrojů pro oblast.
Pavel Rada Regionální rozvojová agentura Východní Moravy Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií Dotace pro neziskové organizace z EU.
Operační program Životní prostředí. 2 OPŽP – druhý největší operační program  Finanční nástroj pro čerpání prostředků z fondů Evropské unie  V letech.
Aktualizace Strategie rozvoje Moravskoslezského kraje (SRK) Jednání pracovní skupiny č. 3 Návrh nové struktury specifických strategických cílů
Možnosti financování životního prostředí z Evropských strukturálních fondů Zuzana Matoušková 3. ÚFŘP.
Dotační možnosti ve zdravotnictví v rámci ESIF programové období
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Dotační programy v období DRAHOSLAV CHUDOBA, DABONA s.r.o. 1.
Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost
Chytrý Jihomoravský kraj ?
Regionální operační program NUTS II Jihozápad
SNÍŽENÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY Č. P
Operační program životní prostředí
Integrovaný plán rozvoje města Opava pro Integrovaný operační program
EVVO v operačních programech
Energetické úspory pro veřejné budovy s podporou OPŽP
Transkript prezentace:

1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ

2 Globální cíl  zlepšení kvality životního prostředí jako nutného předpokladu atraktivnosti a konkurenceschopnosti státu a jeho regionu při využití inovačních efektů politiky životního prostředí pro udržitelný rozvoj.

3 Strategický cíl  ochrana a zlepšování kvality životního prostředí jako základního principu udržitelného rozvoje,  investiční atraktivita území, zvyšování zaměstnanosti a konkurenceschopného udržitelného hospodářského růstu v regionech,  ochrana a kvalita životního prostředí,  zajištění odpovídající kvality a úrovně nabízených služeb a zachování či navýšení potenciálu v oblasti životního prostředí.

4 Priority  Zlepšování vodohospodářské infrastruktury a snižování rizika povodní.  Zlepšování kvality ovzduší a snižování emisí.  Udržitelné využívání zdrojů energie  Zkvalitnění nakládání s odpady.  Omezování průmyslového znečištění.  Zlepšování stavu přírody a krajiny.  Rozvoj infrastruktury pro environmentální vzdělávání, poradenství a osvětu.

5 Základní struktura os

6

7

8

9 Osa 3 – udržitelné využívání zdrojů energie Cíl: udržitelné využívání zdrojů energie, zejména obnovitelných zdrojů energie, a prosazování úspor energie.  Oblast podpory 3.1 – Výstavba nových zařízení a rekonstrukce stávajících zařízení s cílem zvýšení využívání OZE pro výrobu tepla, elektřiny a kombinované výroby tepla a elektřiny.  Oblast podpory 3.2 – Realizace úspor energie a využití odpadního tepla u nepodnikatelské sféry.  Oblast podpory 3.3 – Environmentálně šetrné systémy vytápění a přípravy teplé vody pro fyzické osoby.

10 Oblast 3.2 – Realizace úspor energie a využití odpadního tepla u nepodnikatelské sféry Oblast zahrnuje dvě podoblasti:  Realizace úspor energie  Využívání odpadního tepla Vhodné aktivity :  Snižování spotřeby energie zlepšením tepelně technických vlastností obvodových konstrukcí budov prostřednictvím energeticky výhodnějšího pláště budov (zateplení obvodových plášťů a střešních konstrukcí, výměna či rekonstrukce otvorových výplní),  rekonstrukce otopných soustav k zefektivnění systémů distribuce energií,  implementace měřící a regulační techniky v systémech vytápění a chlazení.  Aplikace technologií na využití odpadního tepla (např. rekuperace, výměníky na využití odpadního tepla apod.

11 Oblast podpory 3.2  podpora bude poskytována z prostředků Fondu soudržnosti s maximální hranicí do 85 % celkových způsobilých výdajů u projektů předkládaných veřejnými subjekty.  minimální způsobilé výdaje na projekty jsou stanoveny na úrovni 0,5 mil. Kč.  je požadována finanční účast příjemce podpory na spolufinancování projektu a to ve výši min. 10 % z celkových způsobilých výdajů projektu.

12 Osa 7 – Rozvoj infrastruktury pro environmentální vzdělávání, poradenství a osvětu  Globální cíl - vybudování plošné a dostupné sítě center environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty, informačních center a environmentálních poraden.  Oblast podpory:  7.1 – Rozvoj infrastruktury pro realizaci environmentálních vzdělávacích programů, poskytování environmentálního poradenství a environmentálních informací

13 Specifické cíle Zabezpečení kvalitní infrastruktury (materiálního a provozního zázemí):  pro realizaci programů environmentálního vzdělávání a poradenství,  pro poskytování informací o životním prostředí prostřednictvím sítí environmentálních informačních center,  pro realizace programů vzdělávání o interdisciplinárních a ekonomických souvislostech problematiky životního prostředí a udržitelného rozvoje,  nabídky kvalitních odborných materiálů a pomůcek investičního charakteru pro environmentální vzdělávání, poradenství a osvětu, např. tvorba filmů a videopořadů, investice do vybudování elektronického portálu nebo internetových řešení, tvorba multimediálních výukových pomůcek investičního charakteru, dalších didaktických pomůcek investičního charakteru, zřízení naučných stezek apod.

14 Oblast podpory 7.1 Možno podporovat projekty:  rekonstrukce stávajících objektů center a poraden,  nákup, rekonstrukce a výstavba objektů za účelem vzniku nových center a poraden,  technické vybavení center a poraden investičního charakteru,  tvorbu materiálů a pomůcek investičního charakteru. Je požadována finanční účast příjemce podpory na spolufinancování projektu a to ve výši min. 10 % z celkových nákladů projektu.